Američtí odborníci potvrdili, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají příznivý vliv na zdraví člověka a dokáží dokonce ochránit před vznikem Alzheimerovy choroby. Nejvíce je přitom těchto tuků v sóji, rybách a rostlinných olejích.

První testy na myších prokázaly, že strava bohatá na omega-3 nenasycené kyseliny dokáže mozek ochránit před ztrátou paměti a poškozením nervových buněk.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často jíte ryby?

"Prokázali jsme, že strava bohatá na omega-3 nenasycené mastné kyseliny výrazně snížila vliv genů způsobujících rozvoj Alzheimerovy choroby," prohlásil profesor Greg Cole z Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Odborníci testovali stravu bohatou na sóju a ryby u myší, které měly ve svém genomu mutantní geny podporující rozvoj Alzheimerovy choroby. Podáváním tohoto druhu potravy se podařilo výrazně snížit vliv genů na rozvoj Alzheimerovy choroby, která postihuje stárnoucí organismus.