Hlavní obsah

Konzumace barevné zeleniny může snížit riziko vzniku demence

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konzumace ovoce a zeleniny je bezesporu velmi důležitá. To je fakt, o kterém by mělo vědět už malé dítě. Nicméně vědci nyní zjistili, že tyto potraviny nejenže zásobují tělo vitamíny a minerály, navíc mohou být prevencí degenerativních onemocnění v pozdějším věku.

Foto: Profimedia.cz

Konzumaci ovoce a zeleniny nepodceňujte.

Článek

Nový výzkum naznačuje, že potraviny jako mrkev, kedlubna a například i sladké brambory, by mohly být účinnou prevencí demence u starších lidí. Konzumace sytě barevných potravin totiž podle vědců může posílit fungování mozku u seniorů.

Za vším stojí podle vědců látka zvaná karotenoid, kterou výše zmíněná pestrobarevná zelenina obsahuje. Ta má podle průzkumu na mozek posilující vliv. Konzumováním karotenoidů se paměť posiluje a lépe se orientuje na úkoly.

Zapomínání je přirozený proces stárnutí

Výzkumníci z Univerzity v Georgii použili funkční MRI technologie, aby prošetřili, jak velká dávka karotenoidů ovlivňuje mozkovou činnost. Zkoumali mozkovou aktivitu více než 40 dospělých ve věku 65 až 86 let. Zjistili, že jednotlivci s vyšší úrovní luteinu a zeaxantinu (karoteny) nepotřebovali tolik mozkové aktivity k tomu, aby dokončili zadaný úkol.

Lidé s nižší úrovní karotenů museli použít větší úsilí, aby si některé zadané věci zapamatovali. Vedoucí výzkumu Cutter Lindberg pro Dailymail řekl, že jde o přirozený projev stárnutí.

„Změna stravy, přidání doplňků do výživy a zvyšování úrovně karotenů mohou být jednou z několika strategií, jak pomoci vytrénovat mozek k lepší výkonnosti.”

Všeobecně prospěšná zelenina

Z výzkumu vyplynuly také značné rozdíly v testech, co se týče hladiny karotenoidů. Nyní mají vědci za úkol otestovat, jaké konkrétní druhy zeleniny obsahující karotenoidy mohou zvýšit kognitivní funkce.

Už předchozí výzkum dané univerzity byl úspěšný. Ukázal, že zařazení mrkve do jídelníčku může snížit riziko rakoviny prsu až o 60 %. Jiné studie prokázaly, že zmíněné karoteny lutein a zeaxantin mohou posílit zdraví očí a zpomalit zhoršení kognitivních funkcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám