Hlavní obsah

V zimě je ideální čas na odstranění křečových žil

Novinky, Dana Sokolová

Křečové žíly patří mezi nejrozšířenější civilizační choroby, které postihují především ženy. Při vzniku tohoto onemocnění sehrávají velmi důležitou roli i geny. Pokud už máte tyto dědičné dispozice, pak se pravděpodobně křečovým žilám zcela nevyhnete, maximálně jejich vznik oddálíte a rozvoj zpomalíte. Jestliže vás již trápí, pak neváhejte s návštěvou u odborníka. Zimní měsíce jsou ideálním časem na jejich odstranění.

Foto: Profimedia.cz

Žilní nedostatečnost se začíná projevovat postupně.

Článek

K tvorbě křečových žil dochází v okamžiku poškození povrchního žilního systému s následným narušením chlopní, které mají bránit zpětnému toku krve do povrchních žil. Lidé s dědičnou dispozicí mají sníženou pevnost a elasticitu žilní stěny, proto u nich dochází k tomuto onemocnění častěji.

„Náchylnější jsou k tomuto onemocnění i obézní lidé a pak ženy v období těhotenství. Žilní tlak v tomto období zvyšuje zvětšující se děloha,” vysvětluje cévní chirurg MUDr. Tomáš Bureš z EUC Kliniky v Kladně.

Problém může také podporovat sedavé zaměstnání nebo dlouhodobé stání. „Krevní tok je totiž podporován takzvanou svalovou pumpou, tedy pohybem svalů, které vedou k stlačení žil a tím i k urychlení žilního toku. Nedostatek aktivity tak vede ke zpomalení toku, a v důsledku toho pak k typickým otokům a únavě dolních končetin. Nejčastěji jsou proto postiženi lidé pracující v kancelářích, prodavačky, kadeřnice, učitelky a podobně,” dodává lékař.

Za rizikový faktor je také považováno užívání hormonální antikoncepce nebo hormonální substituce s obsahem estrogenů, a to dokonce i ve stopovém množství.

Prvotní projevy onemocnění

„Žilní nedostatečnost se začíná projevovat postupně. Prvními příznaky proto mohou být jednak obtíže jako bolest, pocit únavy končetin a celá škála různých nepříjemných subjektivních pocitů. Znatelným upozorněním na žilní nedostatečnost jsou pak kosmeticky zcela nevyhovující vystouplé žíly na dolních končetinách, které jsou již viditelným příznakem tohoto onemocnění,” vysvětluje primář z pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.

Nejzávažnějším stavem jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků. Dále pak i vznik častých zánětů nebo bércových vředů.

Důležitá je včasná návštěva u lékaře

Již při prvních příznacích je lepší ihned vyhledat odborníka, a tedy lékaře se specializací na žilní systém, který se tímto problémem dlouhodobě a s dobrými výsledky zabývá.

Důležité je s návštěvou lékaře neotálet, protože časná pomoc může předejít komplikacím, které jsou u zanedbaných a rozsáhlých křečových žil značně nepříjemné a potřebnou léčbu ztěžují.

Více informací o rozsahu problému pak prozradí vyšetření speciálním barevným ultrazvukem, bez kterého v současnosti není možná správná diagnostika a tím pádem ani následná kvalitní léčba.

Trendy v léčbě křečových žil

Prim dnes hrají tzv. kliniky jednodenní chirurgie, kdy nemocný ráno přijde na kliniku, je mu proveden zákrok a hned na to odchází domů.

„V jednom dni a na jediném místě jsou tak vyřešeny veškeré patologické křečové žíly na jedné končetině, a to bezbolestně, bez hospitalizace a bez pracovní neschopnosti. Zároveň ale s dobrým kosmetickým efektem a radikálně tak, aby se nevracely,” vysvětluje výhody těchto klinik Schütz.

Léčba těch nejmenších žilek - mikrovarixů je prováděna speciálními barvivovými lasery. Operují se pouze zcela nefunkční křečové žíly, které mohou způsobovat nejen kosmetické, ale i zdravotní problémy.

Foto: Žilníklinika

Vyšetření

„Nejlepšího efektu léčby dosahujeme výběrem jednotlivých metod a jejich kombinací. Nezastupitelnou roli přitom v moderní léčbě křečových žil představují katetrizační metody laserové a radiofrekvenční,” dodává.

O konkrétní zvolené metodě by se mělo vždy rozhodovat až na základě vyšetření, kdy lékař nemocnému doporučí tu nejvhodnější metodu či kombinaci metod právě pro jeho problémy.

Za nejnovější metodu, která se ale stále ještě vyvíjí, je považováno lepení patologických žil speciálním lepidlem. V současné době se jedná o velmi drahý zákrok, který ještě není určen k pravidelnému užití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám