Hlavní obsah

Chcete zkusit něco netradičního? Vsaďte na raw food

Novinky, Eva Dvořáková

Ačkoliv není trend raw food v našich končinách žádnou převratnou novinkou, mnoho lidí na něj stále nahlíží s despektem. Zbytečně. Zdravá, takzvaně živá strava, která neprošla tepelným zpracováním vyšším než 42 °C, obsahuje velké množství aktivních minerálů, vitamínů a enzymů. Vyzkoušet ji může každý. Není na ní nic složitého.

Foto: Profimedia.cz

Raw food nejsou jen šťávy a smoothie.

Článek

„Raw food se začalo propagovat na konci 19. století švýcarským lékařem Maximilianem Bricher-Bennerem. V 80. letech minulého století začala živou stravu propagovat autorka knih o zdravé výživě Leslie Kentonová, která uváděla, že by měl být 75% podíl raw food v jídelníčku,“ říká Josef Kolka ze společnosti G21. Ať tak či onak, pokud chcete do jídelníčku živou stravu zařadit, měli byste na to jít postupně.

Recepty na nepečené raw vánoční cukroví

Vánoce

S raw začínejte pomalu

Při zavádění syrových potravin je potřeba postupovat pomalu, aby si trávicí trakt zvykl na trávení této stravy. Je nejlepší začínat s malou porcí jednou denně a pak pomalu přidávat.

„To platí třeba u super potraviny z řady raw food, což je kvašená zelenina - typická potravina pro naši zemi. Nejlépe kvašené zelí, mrkev a cibule. To je základ (pochopitelně bez konzervantů, pasterizace a sterilizace - takže si v supermarketu nic takového nekoupíte),“ radí výživový specialista Martin Škába.

Podle něj by se lidé měli řídit pravidlem každodenního navyšování raw stravy. Např. u kvašené zeleniny se začíná na dávce jedné lžíce za den a během týdne až 14 dní se dá dostat cca na 100 - 150 gramů denně.

Pokud tělo na příjem živého jídla nepřipravíte, mohou se objevit zdravotní problémy v podobě nadýmání, průjmů, často také bolesti hlavy, únava a podobně. Vše je proto vhodné dopředu naplánovat a jak se zařazováním jídel, tak s úplným přechodem na raw začínat opatrně.

Raw strava je na vzestupu, lidé chtějí „čisté“ jídlo

Muži

Pomocníci raw stravy

Rozhodně se hodí, například na přípravu šťáv, které jsou nedílnou součástí raw stravy, pořídit si kvalitní kuchyňské pomocníky.

„Potřeba je mixér s výkonem alespoň 1500 W a minimálně 30 000 otáčkami za minutu, také odšťavňovač s nízkými otáčkami pro maximální využití potraviny, a tedy i nejvyšší počet živin v džusu či šťávě. Pro dlouhodobé praktikování živé stravy se vyznavačům určitě hodí sušička s horizontálním prouděním vzduchu, ve které se suší například krekry či domácí tortilly,“ radí Josef Kolka.

Kakaové cukroví se stracciatella krémem
Suroviny cukroví: 2 hrnky sušené klíčené pohanky, 1 hrnek kokosu, ½ hrnku karobu, 1 hrnek datlí, špetka soli, 3 lžíce vody Stracciatella krém: 1 hrnek ořechů kešu, ½ hrnku vody, ¼ hrnku kokosového oleje, ¼ hrnku světlého agáve sirupu, špetka soli, ¼ hrnku sekaných kakaových bobů
Postup: Do robotu vložte klíčenou sušenou pohanku, kokos a sůl a rozmixujte na jemnou mouku. Poté přidejte ostatní ingredience a důkladně promixujte. Pokud těsto nedrží při sobě, přidejte ještě 2 lžíce vody. Vložte těsto mezi dva igelity a vyválejte tenký plát. Vykrajujte kolečka či jiné tvary a sušte 6 hodin na 42 stupňů. Nechte vychladnout. Mezitím, co se cukroví suší, vyrobte náplň. Rozmixujte všechny ingredience v mixéru, kromě kakaových bobů. Ty přidejte až nakonec a jen lehce promíchejte. Krém uložte do lednice do té doby, než budete sušenky plnit. Minimálně na 3 hodiny. Cukroví naplňte krémem a servírujte s mandlovým mlékem či kakaem.
Plněné čokoládové pralinky
Suroviny čokoláda: 250 g kakaového másla, 150 g nepraženého kakaa, 150 g kokosového cukru, špetka soli Náplň: 2 lžíce kokosového másla
Postup: Kokosové máslo si vyrobte v robotu. Do suchého robotu dejte 3 hrnky strouhaného kokosu a mixujte tak dlouho, až se z kokosu uvolní tuk. Máslo by mělo být téměř tekuté. Kakaové máslo roztavte v sušičce na 42 stupňů. Mezitím si připravte teploměr, silikonové formičky na pralinky, mixér, velkou skleněnou nebo nerezovou mísu a stěrku. Mixování: Do mixéru vložte všechny ingredience včetně roztaveného kakaového másla. Pozor, mixér musí být suchý, nesmí v něm být ani kapka vody, suroviny by se správně nespojily. Vše mixujte 10 sekund. Při mixování se směs zahřívá a my chceme dosáhnout teploty 42 stupňů, ne víc. Čokoládu proto kontrolujte teploměrem. Pokud nedosáhla požadované teploty, mixujte dál. Opatrně, ať ji nespálíte. Když ukazuje teploměr 42 stupňů, nalijte směs do suché mísy. Temperování: Nyní je nutné čokoládu zchladit na 31 stupňů speciálním postupem zvaným temperování. Čokoláda se musí chladit za stálého míchání, aby se vše správně spojilo a aby výsledné pralinky vydržely pevné i v pokojové teplotě. Čokoládu v míse stěrkou stírejte ze stěn kolem dokola a různě promíchávejte, aby se dostala i na vyšší (a chladnější) okraje mísy. Asi po 2 minutách zkontrolujte teplotu. Tento postup opakujte, dokud čokoláda nedosáhne 31 stupňů. Dokončení: Nyní můžete čokoládu nalít do suchých čistých formiček (nesmí na nich být skvrny od vody, nebo chloupky z utěrky, to všechno na čokoládě bude vidět). Nalijte čokoládu do poloviny výšky formiček. Poté vložte do čokolády kuličku kokosového másla, velikost asi jako třešeň (záleží na velikosti formičky, pokud jsou malé, přizpůsobte množství kokosového másla). Poté přelijte kokosové máslo opět čokoládou až po okraj. Vložte naplněné formičky do lednice na 1 hodinu. Poté pralinky opatrně prsty vytlačte ven. Dobrá rada: Někdy se do čokolády dostane vzduchová bublinka, která pak kazí celkový vzhled pralinky. Zkuste s naplněnou formičkou trošku zaklepat o kuchyňskou linku, případné bublinky vyplavou na povrch.
Bezlepkové avokádovo-limetkové košíčky
Suroviny: 1 hrnek kešu (nebo jakýchkoliv jiných oříšků), 3/4 hrnku datlí, 2 lžíce datlového sirupu, 1/2 hrnku kokosového másla (neplést si s kokosovým olejem), 1/2 avokáda, 1/4 hrnku čerstvě vymačkané limetkové šťávy, 2 lžíce medu, špetka soli
Postup: Kešu oříšky, datle a datlový sirup rozmixujte na lepkavé těsto a vyložte jím jednotlivé formičky v plechu na muffiny. Protože se hmota docela lepí, použijte ten nekvalitnější plech na muffiny, jaký doma máte. Aby se vám koláčky lépe vytahovaly, můžete ještě dopředu vložit do každé formičky proužek pečicího papíru. Krém připravíte rozmixováním avokáda, kokosového másla, limetkové šťávy, medu a špetky soli. Mixujte, dokud nebude perfektně hladký. Pak jím naplňte každý košíček a vše nechejte v mrazničce ztuhnout. Před podáváním košíčky posypejte nastrouhanou limetkovou kůrou a ozdobte lístkem meduňky.
Matcha Rafaelo
Suroviny: 50 g loupaných mandlí, 50 g kešu oříšků, 2 lžíce kokosové mouky, 1 lžíce kokosového oleje, 8 lžic strouhaného kokosu, 3 lžíce medu, 2 g Matcha Tea, mandle a kešu do kuliček
Postup: Mandle a kešu namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme, mandle a kešu dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme všechny ostatní suroviny a znovu mixujeme, až je hmota hladká. Z hmoty vytvarujeme kuličky, do každé zabalíme mandličku nebo kešu. Obalíme v kokosu. Necháme ztuhnout v lednici.
Ovesná kaše s konopným semínkem
Suroviny: 100 g jemných ovesných vloček, 200 ml nápoje (ovesný, rýžový, sójový), sirup javorový, datlový, agávový nebo jiné sladidlo dle chuti, lžíce konopných semínek loupaných, ovoce dle obliby
Postup: Smíchejte jemné vločky, nápoj, sirup a pro získání vláčnosti nechte 15 minut odležet. Poté smíchejte se zbylými surovinami včetně konopných semínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám