Hlavní obsah

Zdravotní benefity naklíčené živé stravy

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruku v ruce s posledními trendy ve zdravém stravování a výživě jde také nakličování nejrůznějších druhů zeleniny, a především pak luštěnin. Ty se nakličují zejména proto, že pak podle nejrůznějších výživových poradců obsahují mnoho živin a zdraví prospěšných látek.

Foto: Profimedia.cz

Domácí klíčení potravin je velkým trendem.

Článek

Luštěniny

Zdravý životní styl je nyní velmi aktuálním trendem. Internet se hemží nejrůznějšími zdravými recepty, alternativami zdravého cukroví, ale i radami na domácí experimentování. Mezi nejnovější a nejaktuálnější doporučení výživových poradců patří nakličování potravin.

Opravdu je to ale takový zázrak, jak se tvrdí? Mluvíme především o čočce, cizrně, fazolích, ořeších a obilí.

Klíčky k večeři

Každá naklíčená potravina je vlastně klíčící semínko připravené k růstu. To tedy nezahrnuje jen slunečnicová, dýňová či chia semena, ale i cizrnu, hrách či fazole. A technicky lze do stejné kategorie zahrnout i quinou, obilí a ořechy. Všechny jmenované potraviny lze relativně snadno a rychle nechat naklíčit doma, samozřejmě ve vhodných podmínkách.

Nenakličujeme ale proto, že bychom si snad chtěli udělat nový záhon, nýbrž proto, abychom zvýšili výživovou hodnotu jinak už tak dost zdravých potravin. Ty se pak přidávají do salátů, vloček, tortill, smoothies a tak dále, podle kreativity a chuti jedince.

Jak na klíčení
Téměř všechny potraviny, jež chceme naklíčit, je třeba před procesem namočit na několik hodin do vody (obvykle je ideální doba přes noc, tedy 8-12 hodin). Klíčit můžete ve speciálních miskách, na talíři s mokrou vatou, anebo v zavařovací sklenici. Semínka, luštěniny, ořechy i obiloviny by se měly v průběhu klíčení 2-3x denně proplachovat vodou. V domácích podmínkách je proto ideální použít na klíčení zavařovací sklenici s proděravělým víkem (nebo sítkem), které po propláchnutí odvede přebytečnou vodu.
Luštěniny
NamáčeníKlíčení
Cizrna8-12 hodin12 hodin
Čočka8-12 hodin12 hodin
Mungo24 hodin2-5 dnů
Hrách12 hodin2-3 dny
Semínka
Dýně8 hodin1 den
Slunečnice2 hodiny2-3 dny
Quinoa2 hodiny1 den
Sezam8 hodin1-2 dny
Ořechy
Mandle12 hodin12 hodin
Obiloviny
Ječmen6-8 hodin3 dny
Pšenice6-8 hodin2 dny
Žito6-8 hodin3 dny
Naklíčené potraviny by se měly spotřebovat ideálně do dvou až tří dnů.

Mohou být extra výživné

Semena obsahují látky, které jim v klíčení brání, dokud nemají ideální podmínky. Jakmile jim umožníme naklíčit, aktivují se enzymy a všechny látky přebijí. Ty samé enzymy pomáhají klíčku získat dostatečnou energii, aby měl dost síly k růstu. Teorie konzumování naklíčených potravin je tedy jednoduchá. Živiny z naklíčených kousků jsou bio a velmi snadno dostupné, relativně dobře stravitelné a přímo nabité pro zdraví výhodnými látkami.

Rostlinné klíčky obsahují přírodní zdroje enzymů, minerálů, vitamínů, proteinů a také rostlinných bílkovin v té nejpřirozenější možné formě. Běžně můžete v supermarketech narazit na čerstvé klíčky řeřichy, mungo fazolí, sójových výhonků a dalších druhů.

Naklíčené výhonky hojně využívají především lidé zajímající se o živou stravu, ale i jedinci, kteří si chtějí zpestřit jídelníček něčím zdravým, co ještě nevyzkoušeli.

Zajímavou složkou je také chlorofyl, který začne klíček tvořit. Kdo by rád dosáhl i této přidané hodnoty, je vhodné dát naklíčenou potravinu poslední den klíčení, tedy těsně před konzumací, na denní světlo. Jinak se standardně klíčí v teple a temnu.

Navyšování podílu vlákniny

Existující studie zaměřené na tento typ potravin podporují myšlenku, že semena jsou nabitá zajímavým nutričním koktejlem. Klíčení například navyšuje antioxidační složky u hnědé rýže, amarantu a v prosu.

Studie zveřejněná v časopise Plant Foods for Human Nutrition zjistila, že v naklíčeném stavu průměrně v potravinách stoupne podíl vlákniny o 6 - 13 %.

Domácí klíčení může nést i jistá rizika

Existuje mnoho video návodů, jak si některé druhy potravin naklíčit v pohodlí domova. Server Health ale upozorňuje, že ne vždy může být klíčení bezpečné pro zdraví člověka. Některá semena totiž obsahují škodlivé přírodní toxiny (lektiny), které se produkují, když nemá semeno pro klíčení ideální podmínky.

Navíc podmínky vyžadované pro klíčení (teplo, vlhko) jsou také ideální pro tvorbu bakterií, například salmonely, E. coli či listeriózy. Pokud chcete doma s klíčením experimentovat a nejste si jisti nezávadností naklíčené potraviny, specialistka na výživu a autorka knih o zdravém životním stylu Cynthia Sassová doporučuje před podáváním naklíčenou potravinu lehce povařit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám