Hlavní obsah

Rybí tuk může pozitivně působit na psychické zdraví

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rybí tuk má z pohledu zdraví celou řadu benefitů. Jednak díky obsaženým vitamínům podporuje lepší funkci imunitního systému a normální stav kostí a zubů. Zároveň díky nenasyceným omega-3 kyselinám přispívá k správné činnosti srdce, mozku a psychiky.

Foto: Profimedia.cz

Vyšší konzumace ryb a rybího tuku může podpořit léčbu deprese.

Článek

Právě omega tři mastné kyseliny ale ve stravě Čechů často chybí. Zatímco další druh esenciální kyseliny – omega-6, přijímáme v běžné stravě, potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny jíme nedostatek. Stává se tak, že poměr přijatých esenciálních kyselin je nevyhovující. Průměrná západní strava obsahuje dokonce až 20krát více omega-6 mastných kyselin než omega-3. Doporučovaný poměr je při tom maximálně 4:1.

Podle odborníků je to dáno i tím, že většina Čechů nedodržuje doporučenou konzumaci ryb alespoň dvakrát týdně. Nedostatek nenasycených omega-3 kyselin se tak velmi výrazně odráží na jejich zdraví, včetně psychiky. Dle zjištění expertů tvoří tyto kyseliny až čtvrtinu suché váhy lidského mozku, nedostatek esenciálních kyselin proto může způsobovat větší náchylnost k depresi, vyčerpání a dalším psychickým problémům.

Z rozsáhlé studie kanadských lékařů z University de Montreal například vyplynulo, že konzumace omega-3 mastných kyselin potlačuje duševní deprese. Výzkumná skupina z Mental Health Center pak prokázala pozitivní účinky omega-3 kyselin u dospělých i dětí. Už po třech týdnech podávání omega-3 kyselin společně s antidepresivy zaznamenali výzkumníci výrazný posun. U 8 z 10 pacientů s bipolární depresí, kteří kyseliny přijímali alespoň měsíc, došlo ke zlepšení až o 50 %.

To ale ještě neznamená, že vyšší konzumace ryb zcela nahradí léčbu deprese. To určitě ne. Ale upravený jídelníček může pomoci depresím předcházet a podporovat klasickou léčbu.

„Deprese má mnoho podob a kvůli náročnému životnímu stylu postihuje stále více lidí. Do roku 2020 by dokonce měla být nejrozvinutější nemocí světa. Každá prevence, která může následky deprese zmírnit, je proto namístě,“ potvrzuje osobní kouč Aleš Kalina.

Ideální zdroje omega-3 mastných kyselin

Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou dle odborníků na výživu lněná semínka, ořechy, borůvky a především ryby.

„Ideální jsou tučné masožravé ryby žijící v chladných vodách. Mezi druhy bohaté na omega-3 kyseliny tak patří sleď, makrela, losos nebo tuňák,“ vysvětlil Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Tyto ryby pak doporučuje zařadit do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.

Velmi vhodný je i rybí olej z tresčích jater. „Rybí olej má pro uživatele opravdu velkou škálu benefitů a je možné ho užívat v podstatě kdykoli od šesti měsíců věku dítěte,” dodává Lucie Strnadová ze značky Möller’s.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám