Hlavní obsah

S menopauzou mohou být spojeny i nemoci srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cévní systém ženy je před menopauzou chráněn estrogenem. Vlivem hormonálních změn, kdy dochází k úbytku tohoto hormonu, může docházet k urychlení aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a k vysokému tlaku.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba 70 procent žen při menopauze trpí potížemi, jako jsou návaly horka, pocení či deprese.

Článek

Zhruba 70 procent žen při menopauze trpí potížemi, jako jsou návaly horka, pocení či deprese. Známá je rovněž souvislost menopauzy s řídnutím kostí. „Zároveň se u některých žen rozvíjejí choroby chronické a degenerativní, jako je ischemická choroba srdeční," vysvětluje  předseda České menopauzální a andopauzální společnosti Tomáš Fait.

Protože se výskyt nemocí srdce většinou nespojuje s přechodem, nemají podle Faita odborníci přesnou statistiku o výskytu těchto nemocí u žen v přechodu. „Udává se, že ženy v incidenci (výskytu) ischemické choroby srdeční zhruba do 65 až 70 let doženou muže a v 70 letech už umírají častěji než muži na ischemickou chorobu srdeční, a dokonce i častěji než na rakovinu," řekl Fait.

Prevencí je podle Faita udržování správné tělesné váhy, pravidelný pohyb a obecně zdravý životní styl. Možná je i hormonální léčba, u které je ale podle Faita nutné zvážit zdravotní stav každé pacientky. „Včasně nasazené hormony mohou chránit i srdce, ale zcela jistě chrání kostní hmotu před odbouráváním. Když je dáte cíleně, v nejnižší dávce, tak se zdá, že přínosy převažují nad riziky," konstatoval.

Dlouhodobá hormonální léčba (více než pět let) bývá spojena s vyšším výskytem karcinomu prsu. Podle Faita ale při kratším užívání zvýšení tohoto rizika nebylo prokázáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám