Hlavní obsah

Polévková smršť od předních českých šéfkuchařů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplá polévka by měla tvořit základ každého podzimního menu. Pokud patříte mezi milovníky polévek, pak neváhejte a zajděte na pražského Anděla, kde právě v tento čas probíhá tzv. Polívková smršť. Akce, na které svůj gastronomický požitek z dobrého jídla budete moci propojit s veřejnou sbírkou, jejíž výnos putuje do obecně prospěšné společnosti ERGO Aktiv, která poskytuje účinnou rehabilitaci lidem po mozkové příhodě a úrazech hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Dýňová polévka

Článek

Jste-li mimopražští, pak vám přinášíme od zúčastněných šéfkuchařů alespoň recepty. Polévky si tak můžete vychutnat i v klidu domova.

A pokud budete chtít podpořit dobrou věc, pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS CHUTKZIVOTU na telefonní číslo 87 777. Cena DMS je 30 Kč. Více informací na www.polivkovasmrst.cz.

Zlatý drůbeží vývar á la Koko
Suroviny na 1,5 l vývaru: cca 600 g drůbežích kostí a masa (ideálně skelet vč. krku doplněný dalšími krky nebo křídly), 50 g mrkve, 50 g celeru bulva, 40 g petržele, 100 g cibule, 50 g řapíkatého celeru, 2 lžíce oleje, 1 ks bobkového listu, 4 ks černého pepře, 3 ks nového koření, několik snítek čerstvé petrželky
Postup: Tajemstvím zlaté barvy vývaru je opečená zelenina, místy dohněda, zapečené kosti a také ponechání čistých vrstev slupky na cibuli. Všechnu zeleninu očistíme, okrájíme, oloupeme (uvádím vždy gramáž již opracované zeleniny, která přijde do vývaru). Bylinky a řapíkatý celer si dáme stranou. Ostatní pokrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme jen špinavou vrchní slupku a horizontálně ji rozkrojíme na dvě poloviny. Na oleji v hrnci nebo na pánvi vše opečeme. Do hrnce přidáme i drůbeží kosti s masem a vložíme do trouby na asi 15 minut, dáme zapéct na 220 °C. Dáme na sporák, přidáme zbývající ingredience, zalijeme studenou vodou. Přivedeme k mírnému varu a necháme pozvolna táhnout minimálně 90 minut. Poté slijeme.
Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem od Romana Pauluse z Radisson Blu Alcron
Suroviny: 60 g másla, 500 g celeru oloupaného, 50 g šalotky, 125 ml bílého vína, 80 ml bílého portského vína, 1 l kuřecího vývaru, 0,4 l smetany, sůl, pepř, citrónová šťáva, lanýžový olej
Postup: Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10-15 minut. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník. Když má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny. Podáváme v sezóně také s čerstvým bílým nebo černým lanýžem.
Thajská kuřecí polévka Tom Yum od Patrika Šándora z Umami Sushi
Suroviny: citrónová tráva 2 ks, kuřecí prsa, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového mléka, 3-4 ks limetkových listů, 100 g oloupaného a nakrájeného zázvoru, 1 chilli paprička, 3 lžíce rybí omáčky, 2 polévkové lžíce cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, skleněné nudle, lístky koriandru
Postup: Citrónovou trávu naklepeme a nakrájíme na 5centimetrové větší kusy, kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci smícháme kuřecí vývar a kokosové mléko a přivedeme k varu. Přidáme citrónovou trávu, limetové listy, oloupaný a nakrájený zázvor, jednu chilli papričku a dochutíme třemi lžícemi rybí omáčky. Poté přidáme kuřecí maso, cukr a limetovou šťávu. Necháme provařit. Podáváme se skleněnými nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť v hrnci (3-5 minut). Na závěr ozdobíme lístky koriandru.
Polévka z dýně Hokaido od Marka Fichtnera z Augustin Restaurant
Suroviny: Dýně Hokaido 750 g, olivový olej 100 ml, šalotka 2 ks, pórek 150 g, máslo 150 g, 2 stroužky česneku, bílý vinný ocet 2-3 polévkové lžíce, cukr krystal 2 polévkové lžíce, bílé víno 150 ml, sůl, smetana 33% 250 ml, zeleninový vývar 2 litry, bobkový list, tymián
Postup: Dýni rozřízneme na 1/4 a vybereme semínka. Dýni neloupeme. Osolíme, potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 160 °C na cca 30-40 minut.Mezi tím si v hrnci na zbytku oleje osmahneme šalotku s pórkem a česnekem do sklovata. Přidáme tymián a bobkový list. Zastříkneme octem a vínem. Přidáme upečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme do té doby, než bude slupka dýně měkká. Vše poté rozmixujeme a přidáme smetanu, na zjemnění máslo. Dochutíme solí, cukrem, popřípadě octem. Chuť má být sladko kyselá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám