Hlavní obsah

Zlobí vás karpály? Cvičení pomůže

Právo, Petr Veselý

Syndrom karpálního tunelu často trápí lidi, kteří dlouho pracují u počítače a jednostranně přitom přetěžují zápěstí i paži. Cviky, které vám nabízíme, mohou být užitečnou prevencí proti těmto problémům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Užitečnou prevencí proti problémům s karpály mohou být cviky, které vám nabízíme.

Článek

Syndrom se projevuje mravenčením, brněním prstů a jejich sníženou citlivostí, ale také bolestí. Ta se může objevit v zápěstí, v lokti nebo i v rameni. Pacienti mívají problémy i tehdy, když manipulují s předměty, zejména s těmi drobnými. Často jim vypadávají z ruky.

Syndrom postihuje lidi, jejichž práce vyžaduje stereotypní pohyb (třeba pokladní nebo někteří hudebníci). Ohrožuje také dělníky, kteří pracují s vibrujícími nástroji, například se sbíječkou. Problém spočívá v tom, že člověku začnou otékat přetížené šlachy probíhající karpálním tunelem, tedy štěrbinou v zápěstí. Tlačí pak na mediánní nerv, který tudy také prochází. Ten přenáší vzruchy z mozku do ruky a do prstů. Výsledkem může být to, že postižený člověk není schopný pořádně hýbat nejen prsty, ale i celou rukou.

Zmíněné problémy může vyvolat také hromadění tekutin v organismu, třeba v důsledku těhotenství nebo při problémech se štítnou žlázou. Syndrom častěji trápí ženy. Mají totiž menší kosti a tedy i štěrbinu karpálního tunelu. Jsou proto k těmto potížím náchylnější.

Významnou roli u nich hraje špatné držení těla. Zejména pak postavení hlavy, zakulacení ramen a propadlý hrudník. Proto je dobré zajít při prvních signálech problémů k fyzioterapeutovi nebo k rehabilitačnímu lékaři. Operace bývá až dalším možným řešením.

Pokud děláte v práci opakované pohyby zápěstím, protáhněte si každých 40 minut paže, zápěstí, ramena a krční svaly. Když hodně sedíte, pořiďte si židli s dostatečnou oporou pro záda. Při práci s počítačem se vyvarujte prudkých úderů do kláves. Také v autě nesvírejte volant silou, ale jen zlehka.

1. Protažení prstů

Foto: Petr Hloušek, Právo

Užitečnou prevencí proti problémům s karpály mohou být cviky, které vám nabízíme.

Natáhněte levou paži před sebe, jako byste ruku chtěli opřít o zeď. Čtyři prsty pravé ruky položte kolmo na prsty levé ruky. Tlačte dopředu patku dlaně levé ruky, vnímejte protažení, a zůstaňte v pozici alespoň 20 vteřin. To samé udělejte s druhou rukou. Protažení můžete dělat i u pracovního stolu.

Položte poslední články natažených prstů kromě palce na hranu stolu a zápěstí mějte v jedné rovině s ukazováčky. Jemně zatlačte do stolu a protáhněte prsty. Opakujte 15krát. Palec protáhnete tak, že dlaň a zápěstí položíte na stůl a pomocí druhé ruky táhnete palec pryč od ostatních prstů. V krajní pozici zůstaňte po dobu 20 vteřin.

2. Protažení zápěstí

Foto: Petr Hloušek, Právo
Foto: Petr Hloušek, Právo

Dejte ruce v pěst a palce sevřete uvnitř. Natáhněte paže před sebe a prsty přitom mějte stočené do pěstí. Střídavě protahujte pěsti ven a dovnitř.

Je to možné dělat i na pracovním stole: položte předloktí a obě pěsti na stůl malíkovou hranou a protahujte pěsti ven a dovnitř. Cvik opakujte 15krát.

3. Protažení paží a ramen

Foto: Petr Hloušek, Právo

Natáhněte paže před sebe, ruce dejte v pěst, palce jsou natažené. Kývejte zápěstími směrem dolů a zpět, vnímejte protažení v linii palce. Ramena udržujte uvolněná.

4. Protažení předloktí

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spojte dlaně k sobě před hrudníkem, jejich patky přitom tlačíte proti sobě, prsty zůstanou natažené. Uvolněte ramena a pomalu suňte patky dlaní směrem dolů až do pozice, kdy budou v jedné rovině s předloktími. Pak posuňte spojené dlaně směrem doleva od středu těla (pohyb vede pravá patka dlaně).

Zůstaňte v tomto protažení po dobu 20 vteřin. Cvik zopakujte i na druhou stranu. Vše provádějte velmi pomalu a vnímejte pocity protažení v zápěstí a v předloktí. Ujistěte se, že ramena zůstávají uvolněná a nezakulacujete je dovnitř.

5. Protažení paží a trupu

Foto: Petr Hloušek, Právo
Foto: Petr Hloušek, Právo

Propleťte prsty rukou mezi sebou, dlaně směřují ven. Natáhněte paže před sebe tak, aby byly před hrudníkem rovnoběžně se zemí. Jemně protlačujte kořeny prstů a patky dlaní směrem dopředu. Uvolněte napětí v oblasti ramen.

S nádechem pak zvedejte natažené paže nad hlavu, s výdechem je vracejte do výchozí pozice. Chodidla přitom zůstávají pevně ukotvená do země, stehna tlačte do podložky a spodní úhly lopatek namiřte směrem dovnitř k hrudníku. Opakujte třikrát až pětkrát.

6. Přetočení trupu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Užitečnou prevencí proti problémům s karpály mohou být cviky, které vám nabízíme.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Opět mezi sebou propleťte prsty rukou, hlavu dejte do dlaní. Poté vytáhněte lokty směrem ven, od podpaží, a uvolněte ramena. Vnímejte, jak protahujete šíji jemně vzhůru. Chodidla pevně ukotvěte do země a s pocitem, že stehenní kosti tlačíte do židle, prodlužte temeno hlavy směrem ke stropu, trup vytočte doleva.

Potom se vraťte do středové pozice, znovu se soustřeďte na pocit délky v páteři a vytočte trup doprava. Cvik opakujte 3- až 5krát na každou stranu.

7. Protažení šíje

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propleťte prsty rukou, opřete hlavu do dlaní, vytáhněte lokty směrem ven od podpaží a uvolněte ramena. Pak jemně zatlačte hlavu do dlaní a vnímejte protažení v šíji. Hlavu mějte stále opřenou v dlaních, lokty zavřete a prodlužte je směrem k zemi.

Hlavou mírně tlačte směrem do dlaní, pomůže vám to udržet ramena volná. Vnímejte protažení od šíje až k lopatkám. Zůstaňte v pozici na několik nádechů a výdechů.

8. Protažení mediánního nervu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvedněte pravou paži do výšky ramene. Natočte pravou dlaň ven od těla. Natáhněte prsty pravé ruky směrem k pravému předloktí, rozšiřte pravou lopatku na zádech a nakloňte hlavu k levému rameni. Zadržte dech na tři vteřiny a uvolněte se. Opakujte třikrát a pak vyměňte strany.

Jednoduchý test

Dejte ruce k sobě, jako kdybyste se modlili, pak je spusťte dolů a obraťte je hřbety k sobě. Pokud cítíte brnění v rukou, prstech nebo v zápěstí, případně necitlivost v prstech, nechte se vyšetřit neurologem, ohrožuje vás podle všeho zmíněný syndrom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám