Hlavní obsah

Kilogramy navíc jako důsledek léčby neplodnosti

Novinky, das

Touha po miminku přivádí stále více žen k odborníkům. Součástí léčby jejich neplodnosti je i léčba hormonální, která s sebou ale nese rizika s nárůstem váhy. Zatímco u některých žen se hmotnost po čase sama vrátí na původní hodnotu, u jiných je to usilovný boj na dlouhou dobu.

Foto: Profimedia.cz

Jedním ze strašáků hormonální léčby je nárůst hmotnosti.

Článek

Možná si řeknete, že kilogramy navíc nejsou v tomto případě vůbec důležité, hlavně když žena otěhotní, jenže celá léčba neplodnosti je tak obrovský nápor na psychiku ženy, že i takové malichernosti, jako kilogramy navíc, mohou sehrát v dalším vývoji léčby velmi důležitou roli.

„Když žena zahajuje IVF léčbu, podstupuje tzv. hormonální stimulaci. Jedná se o podporu funkce vaječníků, jejímž cílem je přimět vaječníky ke zvýšené činnosti, abychom mohli získat dostatek kvalitních vajíček. Používá se k tomu folikulostimulační a luteinizační hormon,“ vysvětluje MUDr. Martina Novotná z Institutu reprodukční medicíny Unica a dodává: „Důležitou součástí je i následná hormonální podpora. Po odběru vajíček při oplození ve zkumavce (tzv. IVF) až do případného otěhotnění a poté do doby, než hormonální funkce převezme placenta, podáváme pacientce gestageny, které například připravují děložní sliznici na uhnízdění vajíčka.“

Z různých diskuzí na internetu vyplývá, že jedním ze strašáků hormonální léčby je právě přírůstek váhy. „Studie ukazují, že hormonální stimulace vaječníků bývá spojena s některými nepříjemnými příznaky, jako je zvýšená plynatost, pocit vzedmutí břicha, pocit otoků, bolest břicha a celková vyčerpanost. Tyto potíže udává až 79 % léčících se žen. V průběhu léčby také může dojít k vzestupu hmotnosti, ale na jejím konci již váha obvykle bývá původní,“ dodává Novotná.

Ne vždy se tak ale stane. Některým ženám kilogramy navíc zůstávají. Obvykle pak za tím nestojí jen léky, ale komplexní působení okolností. Hormony, stres a strach z neúspěchu mohou snížit pohybovou aktivitu a naopak zvýšit chuť k jídlu. Pokud následně žena otěhotní, dochází přirozeně k růstu hmotnosti. Když neotěhotní, často se dostává do psychické nepohody, mohou se dostavit i deprese, v jejichž důsledku ženě kilogramy zůstávají.

Problém u obézních žen 

S nárůstem hmotnosti mohou mít větší problém ženy, které se ještě před zahájením léčby neplodnosti potýkaly s nadváhou či obezitou, a to z důvodu špatného stravování a nedostatečného pohybu. U nich hormonální podpora v kombinaci se špatným životním stylem může mít za následek další výrazné zvýšení hmotnosti.

„Kilogramy navíc mohou být problém i v těhotenství. Představují rizikový faktor pro řadu těhotenských komplikací. Vlivem změny děložní sliznice dochází ke zhoršenému uhnízdění embrya, hrozí riziko potratu (do 20. týdne), předčasný porod, vyšší riziko těhotenské cukrovky a vysokého krevního tlaku s negativním dopadem na vývoj plodu, častější nadměrné krvácení po porodu, častější operativní ukončení porodu atd.,” vysvětlují odborníci ze serveru Lékaři-online.

Proto je důležité u žen s vyšší hmotností ještě před zahájením léčby stanovit strategii, jak kilogramy snížit ještě před samotnou léčbou. „Ideální je dosáhnout hodnoty BMI alespoň pod 30 ještě předtím, než vůbec přistoupíme k IVF léčbě. Jestliže je BMI nad 30, bývá při redukci hmotnosti nezbytný lékařský dozor. Žena tak svým úsilím nejenže dosáhne na optimální cílovou váhu, ale zároveň si osvojí správný stravovací režim a pohybovou aktivitu, což se jí bude hodit i při případném otěhotnění,“ upozorňuje Novotná.

Tato příprava se ženám jednoznačně vyplatí. Až 20 % z nich po redukci váhy dokonce otěhotní spontánně. „Ale i ty, které spontánně neotěhotní, mohou počítat s vyšším počtem získaných vajíček během hormonální stimulace, a to až o 85 %, díky čemuž se i výrazně sníží finanční náklady na léčbu. Studie jasně ukazují, že obézní ženy spotřebují větší množství hormonů při stimulaci, mají menší počet vajíček, která jsou méně kvalitní, a mají tím pádem menší šanci na otěhotnění – musí častěji podstoupit další cykly,“ dodává lékařka.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovina mu vzala varlata, přesto má syna

Před sedmi lety se tehdy třiadvacetiletému Pavlovi z Prahy zhroutil svět. Lékaři mu oznámili, že má rakovinu varlat a musí okamžitě podstoupit operaci, po níž...

Výběr článků

Načítám