Hlavní obsah

Třetina lidí chodí do práce s chřipkou. Bez ohledu na to, že mohou nakazit ostatní

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění chřipkou stále velké procento lidí podceňuje, nemoc vědomě přechází a bez ohledu na okolí dál šíří pro některé jedince nebezpečné viry. Podle nejnovějšího průzkumu 37 % lidí chodí s tímto onemocněním běžně do práce, přestože jsou si vědomi, že svou nemocí mohou nakazit i ostatní.

Foto: Profimedia.cz

U chřipky se jedná o kapénkovou infekci, kdy se viry šíří vzduchem.

Článek

Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí způsobená některým z chřipkových virů A, B nebo C rodu Influenza. Má rychlý nástup a začíná zpravidla horečkou (38 až 40 °C). Vzestup teploty obvykle provází zimnice a třesavka. Přidávají se silné bolesti hlavy, které mohou být spojeny i se světloplachostí a ztuhlostí šíje.

Časté jsou bolesti kloubů, svalů, očí, zad a nohou. Dalším možným příznakem je nevolnost, někdy zvracení, průjem nebo zácpa či nechutenství.

„Normální průběh chřipky trvá přibližně jeden týden, avšak u rizikových pacientů se mohou přidat další komplikace. Mezi ně patří např. závažný chřipkový zánět plic, jehož následkem i při včasné intenzivní péči umírá až polovina pacientů, dále pak myokarditida či encefalitida. U starších osob je častou komplikací sekundární (bakteriální) zánět plic, děti pak zase často trpí bolestivým zánětem středního ucha nebo zánětem vedlejších nosních dutin,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Vladimír Marek z Brna.

Za nejohroženější skupinu jsou považováni lidé starší 65 let, kardiaci, lidé s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest (astmatici), ledvin, jater nebo diabetici.

Chřipka ale může být velmi nebezpečná i pro lidi po odstranění sleziny, po transplantaci krvetvorných buněk či osoby s vrozenou nebo získanou poruchou imunitního systému, s cystickou fibrózou nebo chronickou anémií. V jejich případě totiž i běžné onemocnění chřipkou může zhoršit současný zdravotní stav a zároveň vyvolat další vážné komplikace ohrožující život.

Jak se nemoc šíří

Jedná se o kapénkovou infekci, kdy se viry šíří vzduchem. „Typická cesta přenosu je, že nemocný si při kašli dá ruku před ústa a pak se dotkne třeba kliky. Zdravotníci jsou zvyklí si ruce mýt mnohokrát za den, běžná populace ale tento návyk nemá. Není namístě se posmívat Asiatům, kteří při nachlazení nosí ústenky. Je to projev ohleduplnosti vůči ostatním,“ upozorňuje docent MUDr. Petr Čáp z Centra alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

Za loňskou sezónu (podzim 2015 až jaro 2016) jenom u nás podle Státního zdravotního ústavu na chřipku zemřelo 84 lidí. V období, jež zahrnuje zhruba osm měsíců, bylo hlášeno 291 závažných případů chřipky, kdy nejčastějším původcem byl virus A H1N1 a nemocným musela být podána antivirotika.

Převážná většina pacientů se závažným průběhem měla některé ze základních chronických onemocnění, přičemž vesměs tito lidé nebyli očkováni proti chřipce.

Anketa

Chodíte s chřipkou do zaměstnání?
Ano, nechci přijít o práci
5,5 %
Ano, abych nepřišel/nepřišla o peníze
79,7 %
Ano, v práci se beze mne neobejdou
3,3 %
Ano, ale jen ve výjimečných případech
1,8 %
Ne, nikdy. Zdraví mám jen jedno
8,1 %
Ne, nebyl/a bych tam stejně nic platný/á
1,2 %
Ne, zaměstanavatel si to nepřeje
0,4 %
Celkem hlasovalo 1736 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám