Hlavní obsah

Šťávy a smoothie dodají tělu vitamíny i energii

Novinky, Eva Dvořáková

To, že strava dnešních lidí neobsahuje dostatek ovoce a zeleniny, je veřejně známý a smutný fakt. Je to velká škoda, protože tyto potraviny obsahují plno vitamínů, minerálů, fytoživin, vlákniny a dalších tělu velmi prospěšných látek. Pokud je pro někoho problém konzumovat ovoce a zeleninu v doporučeném množství (cca pět kousků za den), může vyzkoušet jinou alternativu - pití ovocných a zeleninových šťáv a smoothie.

Foto: Profimedia.cz

Domácí odšťavňování je stále populárnější.

Článek

„K výrobě těchto lahodných drinků využíváme odšťavňovače, které jsou lidem známy již přes 80 let. Ale první zmínky o čerstvých šťávách sahají dokonce do doby před 2000 lety. Pomocí tohoto spotřebiče se dá bez problémů zvládnout zkonzumovat doporučené množství živin,“ říká výživový specialista Martin Škába.

Pozor ale na množství. Málokdo si totiž uvědomuje, že i zdravé jídlo není ve velkém poměru úplně nejvhodnější. Proto je vhodné upřednostňovat spíše zeleninové šťávy, anebo jejich kombinace s ovocem.

Obecně je možné řídit se pravidlem, že je vhodné konzumovat 3/4 zeleninových a 1/4 ovocných šťáv z celkového denního příjmu.

Ovocné drinky pijte dopoledne

Odšťavení má jednu velkou výhodu. Ovoce v tekuté formě se vstřebá do těla až čtyřikrát rychleji, než například pevná strava. Drink je tak stráven do několika málo minut. Proto jsou šťávy vhodné zejména po ránu a v dopoledních hodinách, kdy tělu téměř okamžitě dokážou doplnit energii. A to díky doplnění sacharidů, které regenerují nejen svaly, ale i celý organismus.

Na druhou stranu zeleninové šťávy jsou vhodné ke konzumaci v jakoukoli denní hodinu. Obsahují, na rozdíl od ovocných daleko méně cukrů, takže jsou pro tělo po zdravotní stránce výhodnější.

Foto: Profimedia.cz

Zeleninové šťávy konzumujte v kteroukoliv denní hodinu

„Vyhledávejte hlavně tmavě zelenou zeleninu (obsahující látku zvanou chlorofyl, která má velmi pozitivní dopad na okysličování těla apod.), jako je brokolice, cuketa, listový špenát, chřest, řapíkatý celer, okurka, lilek, apod. Pokud se šťávami začínáte, doporučuji přidat i nějakou sladkou potravinu, jako je mrkev, červená řepa nebo jablko,“ dodává Martin Škába.

Šťávy versus smoothie

A jaký je rozdíl mezi ovocnou šťávou a smoothie? U ovocných a zeleninových šťáv je vláknina oddělena odšťavňovacím procesem, smoothie naopak vlákninu obsahuje. Dalo by se tedy říci, že smoothie je vhodnější pro ty jedince, kteří trpí zácpami, nebo problémy s vyprazdňováním a trávením. Právě v těchto procesech hraje konzumace vlákniny velmi důležitou roli.

„Smoothie je vhodné zařadit ke svačině, lze obohatit například o chia semínka, pro lepší sytící efekt lze přidat bílý polotučný tvaroh či bílý jogurt do 3 % tuku,“ radí Věra Burešová, výživová poradkyně z Naturhouse. Dodává ale, že nic se nesmí přehánět.

„Ideální ke svačině je ovoce, když není možné jíst porci ovoce, dejte si například smoothie, ideální je ze sezónních potravin. To se může konzumovat celoročně, dbejte ale na pestrost, aby nezevšednělo,“ doporučuje.

Jak vybrat mixér a odšťavňovač

Smoothie: „Obecně lze říci, že čím vyšší je výkon motoru, tím lepší mixér. Většina mixérů na trhu má výkon mezi 500 W až 800 W, avšak k dostání jsou i mixéry s výkonem vyšším než 1200 W,” říká Josef Kolka ze společnosti G21. Podle něj by mixéry vhodné na smoothie a zmrzliny měly mít vyšší výkon, který bude schopen zvládnout rozmixovat i mražené ovoce nebo led.

Správný přístroj na smoothie by měl být opatřen také pevnou základnou. Mixér musí být stabilní, protože při mixování přístroj vibruje. Širší, těžká a hlavně pevná základna je nutností, aby nedošlo k převrhnutí.

Foto: Profimedia.cz

Smoothie připravujte ze sezónního ovoce po celý rok

Počet maximálních otáček za minutu také rozhoduje o výkonnosti mixéru. U většiny přístrojů se pohybuje mezi 10 000 - 28 000 otáčkami za minutu, což je dostačující na výrobu smoothie.

Džusy: „K dostání je několik druhů odšťavňovačů, ale mezi ty neprodávanější patří šnekové odšťavňovače. Ty na rozdíl od těch odstředivých výborně zpracovávají bobule, bylinky i listovou zeleninu, takže si poradí s velkou škálou surovin. Jejich čištění a údržba je mnohem jednodušší a mají větší výtěžnost z ovoce,” vysvětluje Kolka a popisuje následný proces.

Nejprve suroviny nahrubo zpracuje otočný šnek, poté jsou následně ještě jednou, jemněji rozmělněny. Zeleninová či ovocná směs je pomocí šneku protlačována sítem. Množství dužiny ve šťávě se odvíjí od hrubosti síta.

„Odšťavňování je sice pomalejší, ale výsledek stojí za to. Pomalé odšťavňování zachovává v nápoji více živin, minerálů a enzymů, díky kterým má výsledná šťáva výbornou chuť,” uzavírá.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám