Hlavní obsah

Ženské problémy by měly být důvodem pro několik dní volna, tvrdí gynekolog

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zná to téměř každá žena. Ukrutné bolesti břicha, zimnice, třesavka, pocení, neustálá potřeba chodit na záchod, závratě, změny nálad. Bolesti provázející prvních pár dnů menstruačního cyklu rozhodně nejsou ničím příjemným. Bohužel jsou ale nedílnou součástí plodného období života každé dámy. Ženy by proto měly mít právo vzít si až tři dny volna v měsíci, pokud trpí menstruačními bolestmi, tvrdí expert.

Foto: Profimedia.cz

Menstruační bolesti by podle londýnského gynekologa měli zaměstnavatelé omlouvat až třídenní dovolenou.

Článek

Gynekolog Gedis Brudzinkas, který jako první zmíněný návrh vyslovil, byl za svůj výrok ostře kritizován především firmami s menším počtem zaměstnanců.

Šéfové menších společností protestovali, protože by mohli mít personální problémy, pokud by ženy z pracovního procesu odešly až na tři dny kvůli bolestem souvisejícím s jejich hormonálním cyklem, napsal Dailymail.

Vyjít vstříc trpícím zaměstnankyním

Londýnský gynekolog si ale za svým tvrzením stojí a říká, že ženy, pokud by měly možnost strávit nejnáročnější období cyklu doma, by byly automaticky v práci spokojenější a šťastnější.

Svoje tvrzení podložil zjištěním, že 52 % žen trpí křečemi tak bolestivými, že je to v práci velmi omezuje. Mnoho z nich ale své problémy nedává najevo a raději „tiše trpí“, než aby se svěřily svému nadřízenému. Téměř všechny dotázané uvedly, že se bolestem snaží předejít polykáním léků.

Polovina dotázaných žen uvedla, že je menstruační bolesti postihnou téměř vždy v práci. Třetina dotázaných si musí v tomto období vzít den nebo víc volna, anebo využít stále modernější „sick days“.

Průzkum rádia BBC Radio 5 Live ukázal, že jen 27 % zaměstnankyň se se svým bolestivým problémem svěřilo svému zaměstnavateli. Většinou tak ženy musely vysvětlit důvod poklesu své pracovní výkonnosti.

Gynekolog nabádá ke vstřícnosti a pochopení

Tupá bolest při menstruaci ovlivňuje nejen psychickou, ale i fyzickou stránku dam. Devět z deseti žen uvedlo, že je výrazně omezuje v práci.

„Menstruace je zcela normální a přirozená. Bohužel některé ženy trpí velkými bolestmi. A trpí v tichosti. Nemyslím si, že by ženy měly tento problém zakrývat, naopak by se o tom mělo mluvit, a společnost by v tomto případě měla být vstřícná. Dovolená pro tyto účely je dostačujícím aktem vstřícnosti,“ uvedl doktor Brudzinkas.

Dodal také, že se hodně zapomíná, že ženy tvoří polovinu pracovní síly. „Pokud tato polovina bude podporována, pak může být ještě produktivnějším a šťastnějším dílem pracovního trhu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám