Hlavní obsah

Tradiční norimberské klobásy jsou z libového masa a majoránky

Novinky, das

Klasická bavorská pochoutka má již více než 700letou tradici. První úřední zmínka se datuje k roku 1313 a již tehdy určovala, jaké složení musí mít tato klobáska, což bylo i důsledně kontrolováno. Norimberští řezníci měli již ve středověku velmi přísná pravidla. K její přípravě tak už tehdy musela být použita jen vepřová panenka. Od té doby se recept na výrobu prakticky nezměnil.

Foto: Profimedia.cz

Pravá norimberská klobáska by měla měřit 7-9 centimetrů.

Článek

K samotnému vzniku norimberské klobásky se pak váže hned několik legend. Jedna z nich praví, že klobásky musely být tak malé, aby se protáhly klíčovou dírkou a mohly nasytit pocestné, kteří v nočních hodinách uvízli před městskou branou. Další uvádí, že se podobným způsobem krmili lidé v místní věznici.

Skutečné důvody jsou ale spíše prozaické – řezníci vyvinuli malou klobásu, kterou si mohl dovolit takřka každý. V současnosti jsou tyto uzeniny zařazeny na seznam evropských geograficky chráněných specialit a mohou se vyrábět jedině v Norimberku (klobásky vyrobené jinde musí mít jiné označení).

Dnes je tato grilovaná lahůdka oblíbená všude ve světě. Denně se jich tak údajně vyrobí až tři milióny kusů. Pravá norimberská klobáska by měla měřit 7-9 centimetrů, vážit mezi 20 a 25 gramy a měla by mít velmi jemnou chuť libového masa a majoránky.

A jak se konzumují?

Tradičně jsou připravovány na grilu s bukovým dřívím. V bavorských restauracích se servírují na cínovém nádobí, vždy v sudém počtu (nejčastěji šest nebo dvanáct klobásek) a spolu se zelím, křenem nebo bramborovým salátem. A k tomu nesmí chybět pivo.

Lze si je ale objednat jen s chlebem nebo ve fastfoodové variantě tři klobásky v housce. V současnosti ale vznikají i odvážnější kombinace – velmi oblíbené jsou třeba klobásky s chřestem nebo špízy z klobásek.

Norimberský špíz
Suroviny: 1 balení norimberských klobásek Kupfer (300 g), 1 červená cibule, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, cuketa, lilek, 100 g anglické slaniny, grilovací koření
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na měsíčky. Slaninu a klobásky nakrájíme na stejně velké kousky tak, aby se nám dobře napichovaly na špejli. Zeleninu omyjeme a nakrájíme ji na větší kusy. Připravené suroviny postupně střídavě napichujeme na špejli tak, abychom využili všechny ingredience. Špízy posypeme grilovacím kořením a necháme je opékat na grilu. Podáváme s česnekovou nebo BBQ grilovací omáčkou.
Norimberské klobásky na pivu
Suroviny: 920 g klobásek, 400 ml světlého piva Velkopopovický Kozel, 50 g olivového oleje, mořská sůl, pepř, 100 g červené papriky, 100 g žluté papriky, 50 g jarní cibulky, 100 g cibule, 4 stroužky česneku, 100 g cherry rajčat, 1 snítka tymiánu, 1 menší snítka rozmarýnu
Papriku nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek na plátky, bílou část jarní cibulky na kolečka diagonálně, rajčátka na půl. Ze snítky tymiánu zdrhněte lístky a menší snítku rozmarýnu pokrájejte nadrobno. Na grilu v kameninové misce rozehřejte olej a na něm krátce opečte klobásky. Poté přidejte veškerou zeleninu bez rajčat. Vše krátce orestujte, přidejte rajčata a bylinky. Jemně osolte a opepřete. Zastříkněte pivem a zhruba osm minut provařte na grilu.Náš tip: Klobásky podávejte s ogrilovaným plátkem pivního chleba, který nakonec potřete stroužkem česneku a rozpůleným rajčetem tak, aby z rajčete nasál šťávu.
Grilované klobásky s domácí hořčicí
Suroviny: 10 klobásek, grilovací kořeníHořčice: 20 g hořčičných semínek, 25 ml octu, 25 ml bílého vína, 1/2 lžičky oregana, ½ lžičky soli, ½ lžíce medu, ½ lžíce kurkumy, olej
Postup: Do misky si dáme hořčičná semínka, ocet, víno, sůl, med a kurkumu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Do směsi vmícháme oregano a hotovou hořčici uložíme do skleničky. Necháme ji uležet.V misce smícháme olej a grilovací koření. Klobásky dáme na gril a potíráme je ochuceným olejem. Hotovou klobásku ihned podáváme s domácí hořčicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám