Hlavní obsah

Psí tlouštík aneb Když se váha domácího mazlíčka vymkne kontrole

Novinky, Eva Dvořáková

Nadměrná hmotnost ohrožující zdraví netrápí pouze lidi. Často obezitou trpí i jiní členové rodiny. Řeč je o čtyřnohých mazlíčcích, pro které jsou kila navíc vážným zdravotním rizikem, což si jejich majitelé málokdy uvědomují.

Foto: Profimedia.cz

Nadváhu psa poznáme i pouhým pohlazením po zádech.

Článek

Obezitu psa lze přitom poznat vcelku snadno. „Při pohlazení by měl člověk lehce nahmatat alespoň tři žebra, při pohledu ze strany by mělo být vidět, že je břicho oproti hrudníku výše, to znamená, že linie břicha a hrudníku nesplývá,“ říká Soňa Fialková, odbornice na výživu z firmy Spokojený Pes.

Dodává také, že řídit se lze i „ideální“ váhou konkrétního plemene, nelze tedy srovnávat například váhu labradora a chrta. „Pokud si majitel není jistý s určením ideální váhy, nejlépe udělá, pokud navštíví veterináře,“ radí odbornice.

Existují dokonce i plemena, která jsou na tloušťku více náchylná než jiná. Jsou to zejména psi, kteří byli šlechtěni na podstatně vyšší aktivitu, než ve skutečnosti v dnešní době mají. Jsou to plemena tzv. „záživná“, říká Martin Kváš, nutriční specialista značky Brit.

„Jde například o bígly, anglické a francouzské buldoky, labradory a retrívry. Taková plemena snědí prakticky cokoliv a také kdykoliv.“

Jak dochází k obezitě?

K obezitě u zvířete dochází stejně jako u lidí, pokud je vyšší příjem energie než její výdej. Například bíglové jsou lovecká plemena a kvůli parforsním honům (vystopování a hon na zvíře) byli vyšlechtěni na vysokou aktivitu. Jejich metabolismus je přizpůsoben k velmi efektivnímu využití energie z krmiva.

„Dnes žijí ve městech, kde se nedá říci, že by byl parfors zcela obvyklou záležitostí. Pejsci pak mají mnohem více energie, než jsou schopni vydat, a proto velmi často tloustnou,” dodává Martin Kváš.

Proč nekrmit od stolu

Ačkoliv už naše babičky dávaly psům zbytky od stolu, psí organismus si s těmito látkami stále neumí poradit, a proto na něj mohou mít nepříznivý vliv.

Foto: Profimedia.cz

Psí celebrita. Jezevčík, který dostal přezdívku Tlustý Vincent se stal celebritou proti své vůli. Sedmiletý pes byl zachráněn záchrannou stanicí v Bostonu, která morbidně obéznímu, deprimovanému a letargickému psovi chtěla za každou cenu pomoci.

„To je bohužel jeden ze základních prohřešků proti správnému krmení psa. V dnešní době jsou asi nejpopulárnější granule, dále třeba konzervy apod. Psa je také možné krmit syrovým nebo vařeným masem s přílohami. Každý by si měl vybrat typ krmiva, který mu vyhovuje, a toho se držet," říká Martin Pučálka, majitel firmy Pučálka.

Dodává, že některé potraviny jsou dokonce toxické, mezi ně patří mimo jiné lidmi velmi oblíbená čokoláda.

Většina lidského jídla je navíc plná soli. „Sůl je zdrojem sodíku, který významně ovlivňuje hospodaření s vodou. Může mít za následek zvýšení koncentrace moči, a to pak vede ke vzniku zánětů močového aparátu a někdy i močových kamenů,” varuje Martin Kváš a dodává, že koření obecně je pro pejsky dost škodlivé.

Jak vybrat krmivo

Na trhu je řada krmiv s označením “light”, ale ne všechna jsou vhodná, protože obsahují příliš mnoho nekvalitních sacharidů a vlákniny. Naopak i krmivo bez tohoto označení může být pro vašeho psa vhodné. Hledejte proto raději informace na zadní straně obalu a vyberte krmivo s kvalitním složením, bez obilovin typu pšenice či kukuřice.

Zdroj sacharidů by měl být v krmivu zastoupen jen kvalitní, ale ne v příliš velkém množství. Vhodné jsou sladké brambory, hnědá rýže, oves, ječmen, případně brambory.

„Zároveň zkontrolujte na obale obsah tuku v krmivu, pro obézního psa vyberte krmivo s obsahem maximálně do 10 %. Současně prověřte i obsah bílkovin, měl by se pohybovat mezi 19 až 30 %. Všechny údaje najdete na obalu krmiva, tuk a bílkoviny pod jakostními znaky, použité zdroje sacharidů a masa pak ve složení,“ doporučuje Soňa Fialková.

Psí dieta

Pokud sám člověk zhodnotí, že je třeba s hmotností psa něco udělat, anebo má svou domněnku potvrzenou od zvěrolékaře, rozhodně by neměl psovi začít jídlo drasticky odpírat. Při nutnosti redukční diety je pak dobré pracovat spíše se změnou energetické hodnoty, než s množstvím krmiva.

„Hlavním důvodem, proč nesnižovat množství krmiva, je skutečnost, že by tím došlo ke změně dávky tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Zároveň pes při dietě bude trpět pocitem nenasycenosti,“ říká Adéla Palacká, výživová specialistka značky Fitmin a radí, aby lidé krmili stále stejně, aby pouze pracovali s energetickou hodnotou krmiva.

Foto: Profimedia.cz

A povedlo se. Díky přísné dietě a vodnímu aerobiku zhubl Vincent na polovinu své váhy. Jeho nynější majitelka říká, že je to nejveselejší a nejšťastnější pes pod sluncem. Podniká s ním dlouhé procházky.

Granule s označením light jsou vhodné také pro psí seniory. Díky sníženému obsahu energie slouží jako prevence před nežádoucím přibýváním na váze a díky vyššímu obsahu vlákniny zajistí pomalejší průchod tráveniny střevem a tedy i vyšší využitelnost živin obsažených v krmivu.

Pokud pes nové krmivo odmítá a čeká, že přijde ze strany majitele něco lepšího (pamlsky, zbytky od stolu), je potřeba vytrvat, doporučuje odbornice značky Fitmin.

„Většinou dojde na to, že pes začne žrát i to, co mu předtím nechutnalo. Hlad ho dožene,” dodává Adéla Palacká. Dále radí, pokud pes hltá, pořídit speciální samoplnící misku, anebo u nenasytnějších psů rozdělit krmení do častějších dávek (ne pouze 1x denně) a odstranit z jejich dosahu vše, co by mohli sežrat.

Zhoršená kvalita života

Není ale potřeba změnit jen stravu, důležitý je i pohyb a celková životospráva mazlíčka. Nejvhodnějším a nejpřirozenějším pohybem jsou dlouhé procházky. Ty samozřejmě prospějí nejen mazlíčkovi, ale i samotnému majiteli.

Když se obezita neléčí, anebo se zcela ignoruje, hrozí psovi velké zdravotní problémy. Zdravotní stav čtyřnohého člena rodiny se významně zhoršuje a nejvíce je to vidět na pohybovém aparátu zvířete. Nadváha ale také zatěžuje srdce, klouby, špatně funguje zažívání a celý organismus. Špatná, nevhodná strava a s ní spojená obezita se může samozřejmě podepsat na kvalitě i délce života psa.

„S výskytem obezity u psů souvisí zvýšené riziko řady onemocnění, stejně jako u lidí - od těch méně vážných, jako je zhoršená pohyblivost, potíže s dýcháním, přes problémy s klouby (zvlášť u větších plemen) až po velmi vážné problémy, jako jsou cukrovka nebo riziko srdečních chorob,” varuje Martin Pučálka. Každý majitel by si podle něj měl uvědomit, že pes není věc, a i zvíře je třeba udržovat v dobré kondici.

Každý, kdo si pořizuje psa, si navíc musí uvědomit, že s jeho chovem jsou spojeny poměrně velké finanční náklady, především za krmivo.

„Je nutné počítat s tím, že dobré krmivo nemůže být levné. Používání nekvalitního, ale levného krmiva se dříve či později odrazí na kondici a zdravotním stavu psa. Pokud chci chovat psa, měl bych si na začátku alespoň rámcově zjistit, co má dobré krmivo obsahovat, protože ve složení jsou docela velké rozdíly,” uzavírá Pučálka.

Anketa

Řešili byste nadváhu čtyřnohého člena rodiny?
Ano, dietou a pohybem
95 %
Ne, nevidím důvod
5 %
Celkem hlasovalo 676 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám