Hlavní obsah

Co o vašem zdraví může prozradit stolice

Novinky, das

Vylučování odpadních látek je jednou ze základních a zároveň nezbytných funkcí lidského těla. Vzhled a zápach samotné stolice nám přitom může mnohé prozradit o našem zdravotním stavu, včetně upozornění na závažné onemocnění. Pravidelná kontrola stolice je tak na místě.

Foto: Profimedia.cz

Stolice nás může upozornit i na závažné onemocnění.

Článek

Za normální odborníci považují stolici, která má válcovitý tvar, hnědou barvu, konzistenci podobnou zubní pastě, plave na vodě a lehce zapáchá. Zejména změna barvy může nastat v důsledku jídelníčku, ale vždy by se mělo jednat o krátkodobou záležitost (max.2 dny). Trvá-li jakákoliv změna delší čas, jedinec by se měl mít na pozoru a raději vyhledat lékaře, aby určil příčinu problémů. Může jít o varovný signál, který může zachytit i závažné onemocnění v časném stádiu.

Nejčastější změny

Nepříjemný, neobvyklý a déle trvající zápach - každá stolice zapáchá a je to v pořádku. Pokud se ale jedná o neobvyklou intenzitu zápachu, pak se ani tento problém nevyplácí podceňovat. Může jít o infekci, ale i vážné onemocnění. Podle odborníků stolice obecně méně zapáchá po mléčných výrobcích, více pak po masité stravě, ale třeba i po pivu.

Žlutá stolice  - může být v důsledku špatného trávení a vstřebávání tuků v důsledku nedostatečné činnosti slinivky břišní. To může být zapříčiněno zánětem slinivky břišní, cystickou fibrózou, celiakií či rakovinou slinivky břišní.

Příčin ale může být mnohem víc. Například také nedostatečným vylučováním žluči způsobeným zánětem žlučníku či kameny ve žlučníku. Může jít také o záněty jater, žloutenku či malabsorpční syndrom (porucha vstřebávání živin po dobu trávení).

Světlá stolice (až šedá) - vyskytuje se u zánětů žlučníku, žlučníkových kamenů, cirhózy jater. Může jít ale také o nedostatečnou činnost ledvin. Někdy může jít jen o důsledek užívání léků, které obsahují hydroxid hliníku, případně po vyšetření, při kterém se používá bariový test.

Černá stolice - může být v důsledku natrávené krve, což značí krvácení v žaludku anebo v horní části tenkého střeva v důsledku přítomnosti vředů či nádorů. Někdy může být stolice černá i vlivem konzumace doplňků stravy obsahujících železo. Nicméně vždy je lepší vyhledat lékaře.

Krvavá stolice kaštanové barvy - může upozornit na krvácení vředů či nádorů ve střední časti tenkého střeva nebo v první časti tlustého střeva. Dále může jít o zánětlivé onemocnění střev - Crohnovu nemoc či ulcerózní kolitidu. V těchto případech je návštěva u lékaře vždy nutná.

Světlá krev ve stolici a po stolici - nejčastěji upozorňuje na problémy se zanícenými vnitřními anebo vnějšími hemoroidy, které po vypuzení stolice začnou krvácet. Krev po stolici můžeme pozorovat i po mechanickém poškození sliznice análního otvoru. V takovém případě je krev světle červená. I v tomto případě je návštěva u lékaře důležitá.

Zelená stolice -  často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji, než je normální. Děje se tak proto především u průjmů. Ale i při nadužívání projímadel či užívání některých antibiotik.

Někdy se tak může dít i v důsledku konzumace zvýšeného množství stravy, která obsahuje chlorofyl (zelené barvivo) - běžně se tak děje u konzumace špenátu, listové zeleniny, kapusty, brokolice, ale i zelené řasy chlorelly, modrozelené řasy spiruliny, mladého ječmenu či bizmutu.

Hlen ve stolici - nejčastěji v důsledku nespecifického zánětu střevní sliznice. Sám o sobě nebývá nebezpečný, problémové ale může být, pokud se objeví současně s krvácením z konečníku. V ten okamžik může jít o tzv. syndrom dráždivého střeva (IBS). Vždy je tedy lepší navštívit odborníka.

Tvrdá, těžká stolice - obvykle bývá v důsledku nedostatečného příjmu tekutin či nedostatečné konzumace stravy bohaté na vlákninu. Taková stolice může být i tmavší barvy, a to především v důsledku delší doby strávené v tlustém střevě.

Zácpa či průjem - oba problémy signalizují střevní nerovnováhu, jež může oslabovat i imunitu. Déle trvající obtíže s vodnatou stolicí mohou navíc naznačovat závažnější střevní onemocnění, u klasických bakteriálních či virových průjmů zase hrozí nebezpečí dehydratace. V případě dlouhodobější zácpy pak hrozí ekzémy, hemoroidy a narůstající zdravotní komplikace, včetně psychické nepohody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám