Hlavní obsah

Kontroverzní metoda hubnutí má své odpůrce. Pacienti si ji pochvalují

Novinky, ema

Poměrně nová metoda na hubnutí, která má pomáhat především extrémně obézním lidem, už sklízí vlnu kritiky. Spočívá totiž v zavedení hadičky do žaludku, přičemž je hadička zakončena na břiše. Do místa, kde končí, se několik minut po jídle dá napojit zařízení, které umožní odstranit třetinu obsahu žaludku. Odpůrci se domnívají, že takový systém může u lidí vést k nebezpečným poruchám příjmu potravy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zařízení na vyprazňování žaludku má řadu kritikůVideo: Aspire Bariatrics, Reuters

 
Článek

Zařízení určené pro léčbu extrémní obezity vzniklo ve Spojených státech. Podstoupit tento, podle lékařů nenáročný, avšak účinný zákrok, je možné i u nás v Čechách.

Anna Lotta Bosnyaková, pacientka, které byla tato metoda nabídnuta namísto podvázání žaludku, říká, že nejdůležitější je, naučit se jídlo pořádně rozžvýkat. Pokud tak člověk neučiní, zařízení nebude fungovat a trubička jídlo z žaludku neodvede.

Léčbu s názvem aspirační terapie si nemůže vynachválit. Ještě před čtyřmi lety měla totiž o téměř 70 kilo více. Měla deprese, vysoký krevní tlak a diagnostikovaný diabetes 2. typu.

Vypuštění obsahu žaludku

Zavedení trubičky do žaludku zabere zhruba 15 minut a jedná se o metodu minimálně invazivní. Nad pupíkem se trubička vyvede a je zakončena plochým „uzávěrem“, do kterého se dá připojit takzvaná odsávačka. Po jídle je nutné počkat dvacet minut, poté se připojí odsávačka a za pomocí vody se 1/3 obsahu žaludku vypustí. Třeba do záchodové mísy.

„Je to jeden z nejlepších způsobů, jak přimět pacienta, aby změnit svůj vztah k jídlu,“ říká ředitel terapeutické endoskopie Christopher Thompshon z nemocnice v Brighamu. „Jde totiž o princip, na který musí člověk myslet každý den, neustále, je to něco, podle čeho se naučí o jídle přemýšlet. Nástroj k lepšímu porozumění, jak zhubnout a jak správně jíst.

Lotta sama přiznává, že právě učení se přijít na „chuť“ novému způsobu stravování pro ni bylo paradoxně to nejtěžší. Pak ale přišel moment, kdy si uvědomila, že jí daleko méně, protože jí spoustu času zabere, aby jídlo pořádně rozžvýkala.

Doktor Thompson říká, že na rozdíl od jiných způsobů hubnutí, má tento výhodu v tom, že může být v těle pacienta několik let. Odstraňuje se tehdy, kdy pacient dosáhne ideální, zdravé váhy. Je vhodný zejména pro léčbu extrémní obezity a také v případech, kdy u člověka selhaly už všechny „zaručené” metody, jak zhubnout.

Metoda může vést k poruchám příjmu potravy

Kritika přichází ze strany Academy od Eating Disorders (Akademie pro poruchy příjmu potravy). Odborníci se totiž domnívají, že je tato metoda barbarským způsobem, jak se vyléčit z obezity. Plánují poslat dopis do úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Zřejmě se zaměřují především na fakt, že metoda člověku nemění jídelníček. Lékaři udávají, že pacient může jíst stále to samé, ale musí potravu hodně žvýkat a zapíjet vodou. Což v konečném důsledku vede k tomu, že bude dřív sytý.

S tím ale nesouhlasí sama pacientka, která používání přístroje demonstruje na videu. Říká, že poruchami příjmu potravy trpěla, ale díky této metodě je z nich naopak vyléčená.

Reklama

Výběr článků

Načítám