Hlavní obsah

Tajemství řecké kuchyně

Novinky, Dana Sokolová

Řecká kuchyně vychází z tisícileté historie a svou rozmanitostí chutí dokáže uspokojit snad úplně každého. Její předností je, že je lehce stravitelná a z velké části vychází z čerstvých surovin. Především ze zeleniny, bylinek, olivového oleje, ale i masa či mléčných výrobků, přičemž příprava pokrmů je vždy velmi jednoduchá. Ne náhodou patří právě řecká kuchyně ve světě k těm nejoblíbenějším.

Foto: Profimedia.cz

Řecká kuchyně je lehce stravitelná a z velké části vychází z čerstvých surovin.

Článek

Řekové umějí být pořádní požitkáři života. Při jídle nikam nespěchají a ze všeho nejraději tráví čas s přáteli v restauracích, kde se pravidelně scházejí. Kromě výtečného jídla holdují hlučné společnosti, tanci a dobrému pití. K jejich životnímu stylu patří množství malých taveren a pouličních stánků s občerstvením.

Pro řecké stolování je typické mezedes, což jsou drobné chuťovky servírované k zajídání vína. Tvoří je zpravidla různé sýry, bylinkový salám lukaniko, smažené kousky chobotnic a sépií, zeleninové saláty nebo chléb pita a tzatziki.

Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je pro své blahodárné účinky na zdraví člověka obsažen téměř v každém jídle. To platí i o dalších podstatných složkách řecké kuchyně, o zelenině (rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole a okra – jedlý ibišek) a bylinkách (máta, oregano, muškát, tymián obecný, rozmarýn lékařský, kopr vonný, šabrej kmínovitý, smil italský, bazalka, petrželová nať).

Hojně konzumované jsou i pravé řecké olivy. Olivovníky, olivy a produkty z oliv provázejí Řeky celým jejich životem. Olivy by se přitom měly kupovat zásadně s peckou, bez ní totiž ztrácejí svoji chuť a zdraví prospěšné látky. A ze stejného důvodu by měly být vakuově balené, jinak totiž u nich dochází k oxidaci, což může také ovlivnit chuť a výživovou hodnotu.

V Řecku se pěstuje mnoho druhů ovoce – pomeranče, vodní melouny, broskve, hroznové víno, ale i takové druhy jako fíky, opuncie, lokvát a kiwi.

Světoznámý je sýr Feta, tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka. Zcela běžná jsou samozřejmě jídla z ryb a mořských plodů, zejména na pobřeží. Oblíbený je také jogurt, do něhož se často přidává vyhlášený řecký med.

Tradiční pokrmy

Za tradiční pokrm je považována musaka neboli nákyp s baklažány a mletým masem. Oblíbené jsou i tzv. souvlaki, což jsou grilované kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli, či gyros – velký kus jehněčího (ale i vepřového nebo kuřecího masa), jenž se zvolna opéká. Kuchaři z něj postupně odřezávají kusy masa. K tomu neodmyslitelně patří tzatziki – dip z bílého jogurtu, okurek, oleje a česneku.

Typicky řeckým moučníkem je kataifi, závitek s ořechy a sirupem. Pochutnat si můžete i na galaktoboureku. To jsou krupicové koláče s listovým těstem a sirupem. Doporučujeme i loukoumades, pečivo z kynutého těsta s medem a skořicí.

Řecká vína a další nápoje

Řecko je místem, kde se narodil Dionýsos, patron vína. Ne náhodou jsou proto zdejší vína považována za jedna z nejkvalitnějších.

Proslaveným řeckým vínem je retsina, které má lehce pryskyřičnou chuť. Podle pověsti toto víno zrálo v sudech, z nichž se do nich dostávala trocha pryskyřice. Řekům ojedinělá chuť tak zachutnala, že začali pryskyřici do vína přidávat záměrně.

Oblíbená jsou ale i krétská vína, jejichž kvalitu pozitivně ovlivňuje čistota krétského ovzduší, středomořské klima, příjemná vlhkost vzduchu a minimálně tři sta slunečných dní v roce. Právě slunce je pro víno jeden z nejdůležitějších faktorů společně s půdou a obsahem minerálů, které velmi ovlivňují chuť každého kvalitního vína. Z červených vín patří na Krétě k těm nejlepším tradiční mandilari, kotsifali a z bílých vilana. Jsou to suchá kvalitní vína s chutí plnou slunce a moře.

V Řecku nepřijdou zkrátka ani milovníci poněkud ostřejšího pití. Typickým řeckým nápojem je ouzo, tedy čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz. Dále je oblíbená rakije, opět s příchutí anýzu, jež je užívána i k léčení různých neduhů a mnohdy podávána jako aperitiv.

U turistů je pak velmi populární metaxa – zlatavá medově chutnající brandy. Destiluje se z několika druhů vína, potom zraje minimálně tři roky v dubových sudech a následně je ochucena směsí bylin, jejíž složení je pochopitelně tajné, ale zahrnuje třeba i lístky růže a destilovanou vodu.

Řecké bylinky jako všelék

Řecké bylinky z Kréty jsou vyhlášené pro své léčivé schopnosti. Snad nejznámější je malotira a diktamos, jejichž léčivá síla je uznávána již několik tisíciletí.

Malotira je známá jako řecký horský čaj, který si místní nemohou vynachválit, a nejeden Řek uvádí, že mu vděčí za své zdraví. Podle řecké tradice byla bylinka používána jako všelék na jakoukoli nemoc již sto let před Kristem. Současné výzkumy potvrdily, že obsahuje 99 druhů účinných látek. Čaj vyrobený z ní má navíc velmi příjemnou vůni i chuť. Tato bylinka celkově posiluje imunitní systém, působí na detoxikaci, je protizánětlivá, je silným antioxidantem, dezinfikuje, zabíjí bakterie, povzbuzuje, je močopudná a tím pomáhá při hubnutí.

Dále působí na alergie, při problémech s dýcháním, pomáhá se zažíváním, snižuje bolesti, léčí nachlazení a odstraňuje pocit úzkosti a stres. Nedávné lékařské studie také ukázaly, že Malotira je účinná v boji s rakovinou, léčí a zabraňuje osteoporóze. Je navíc jednou z mála bylinek, které lze používat trvale a v jakémkoli množství bez nežádoucích účinků!

Diktamos je bylinka původem z Kréty a pro své léčebné účinky je známa již od starověku. Už Aristoteles a Homér zmiňují její léčivé účinky. Dá se bez nadsázky zařadit k těm nejléčivějším na světě. U nás je známá také pod názvem dobromysl krétská a je používána na léčbu zažívacího ústrojí, proti křečím, snižuje bolesti žaludku a střev. Značně pomáhá i v případech nervových poruch, při kurdějích, chřipce a horečkách. Ve starověku byl diktamos používán k léčení ran i válečných zranění. Dokonce se věřilo, že divokým kozám zraněným při lovu, vypadávaly zapíchnuté šípy ihned poté, co snědly keřík diktamosu. Tuto informaci zmiňovala řada autorů – Aristoteles, Theofrastos, Plútarchos, Plinius a další.

Diktamos obsahuje řadu aktivních léčivých látek např. kafr a kalvarol. Tyto látky zabraňují množení bakterií, léčí záněty a tlumí bolesti. Také obsahuje velké množství antioxidačních látek, které zabraňují srdečním onemocněním a různým druhům rakoviny. Lze ho použít k přípravě čaje, tinktury, obkladů nebo do koupele.

Pečené kalamáry s limetkami, chilli balzamikovým krémem a cherry rajčaty
Suroviny: 400 g čerstvých kalamárů (lze použít i mražené kroužky), 125 g cherry rajčat, 3 lžíce chilli balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 2 limetky, 2 lžíce nasekané plocholisté petržele, 1 lžička nasekaného rozmarýnu, 4 lžíce olivového oleje, 1 malá šalotka nakrájená najemno, 4 stroužky česneku, 50 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce chilli balzamikového krému, salát a bílé pečivo jako příloha
Očištěné kalamáry z vnitřní strany lehce nařízneme do mřížky. Na rozpálenou pánev přidáme olivový olej a kalamáry zprudka opečeme společně s česnekem a šalotkou. Přidáme cherry rajčata, petržel, rozmarýn, chilli balzamikový krém a šťávu z limetek. Dle potřeby osolíme. Necháme vše společně lehce opéct, aby se nám vytvořila dokonalá omáčka, kterou na závěr zjemníme máslem. Podáváme s bílým pečivem a listovým salátem.
Pečená pražma plněná salsou z rajčat, oliv a klasického balzamikového krému
Suroviny: 4 filety pražmy, 125 g másla, 6 rajčat, 80 g najemno nakrájené šalotky, polévková lžíce nasekané plocholisté petržele, 4 lžíce nasekaných černých oliv, 3 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 1 citrón, 3 lžíce olivového oleje, sůl a bílý pepř
Postup: Do pekáče vložíme filety pražmy kůží dolů. Osolíme a poklademe plátky másla. Necháme péct v předehřáté troubě na 190 °C asi 8 minut. Mezitím nakrájíme rajčata na malé kostičky, které smícháme a dochutíme klasickým balzamikovým krémem, petrželkou, šalotkou, černými olivami, olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z citrónu.
Krevetový špíz s cuketou a chimichurri omáčkou s klasickým balzamikovým krémem
Suroviny: Na chimichurri omáčku potřebujeme: 200 ml olivového oleje, 1 malou najemno nakrájenou cibuli, 1 kávovou lžičku oregana, 1 stroužek česneku, 100 g nasekané plocholisté petržele, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce klasického balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, sůl, pepřVšechny tyto ingredience smícháme, případně rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme odležet v ledničce.Na špíz potřebujeme: 24 krevet bez hlavy, 2 cukety, 12 cherry rajčat, sůl, pepř
Postup: Krevety očistíme od skořápky a vyjmeme střívko. Cuketu nakrájíme na půlkolečka silná cca 1 cm. Na středně dlouhou špejli postupně napichujeme krevety, cuketu a cherry rajčata. Špízy poté osolíme, opepříme a lehce přelijeme omáčkou chimichurri, necháme hodinu marinovat. Poté pečeme na rozpáleném grilu z obou stran cca 10 minut.
Burgery v řeckém stylu
Suroviny na 4–6 porcí: 500 g mletého telecího masa, 500 g mletého vepřového masa, 1 hrnek strouhanky, 1 vajíčko, 2 polévkové lžíce směsi na burgery Grecia, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 4 polévkové lžíce brandy (na zvážení), 1 hrnek vody
Příprava: V misce dobře zamíchejte vodu, strouhanku, olivový olej, brandy a směs na burgery. Poté přidejte mleté maso, vajíčko, sůl, dobře zamíchejte a nechte v lednici hodinu marinovat. Burgery vytvarujte a připravujte způsobem, jaký preferujete. Buďto v troubě s rajčaty, grilované, nebo dokonce i smažené.
Tzatziki
Suroviny: 500 g nejlépe řeckého nebo tučného jogurtu, 2 střední okurky, 2 polévkové lžíce kvalitního olivového oleje, 1 polévková lžíce směsi na tzatziki Grecia
Postup: Okurky na jemno nastrouhejte, dejte do cedníku, abyste odstranili přebytečnou vodu. Je třeba odstranit co možná nejvíce okurkové vody. Poté smíchejte všechny ingredience dohromady a dle chuti osolte. Dejte do ledničky na hodinu vychladit a můžete podávat. Talířek ozdobte okurkou, rajčetem, paprikou, případně i řeckými olivami.
Stifado (dušené maso na řecký způsob)
Suroviny: 1 kg telecího masa, 1 sklenička řeckého červeného vína, 1 kg cibule (šalotka), 1 kávová lžička cukru, 300 g nakrájených rajčat, 50 g rajčatového pyré, 4–6 bobkových listů (je součástí směsi na Stifado), 1 polévková lžíce směsi na Stifado
Příprava: Do pánve dáme olivový olej, cibuli (v případě, že nemáme šalotku, musíme cibuli nakrájet na menší kousky), přidáme telecí maso a dusíme asi 10 minut, až maso dostane zlatavě hnědou barvu. Potom přidáme červené víno, směs na Stifado s bobkovým listem a vše dobře zamícháme. Dusíme při mírné teplotě 40 minut. V okamžiku, kdy je maso téměř hotové, přidáme 300 g nakrájených rajčat, rajčatové pyré a kávovou lžičku cukru. Dusíme dalších 10 minut. Dobrou chuť.
Gyros-Souvlaki
Suroviny: 1 kg nakrájeného vepřového masa na kostky, 1 polévková lžíce vinného octa, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce směsi na Gyros-Souvlaki Grecia, 1 rajče nakrájené na kolečka, 1 paprika nakrájená na kolečka, 1 cibule nakrájená na kolečka
Vepřové maso osolíme a smícháme s vinným octem, olivovým olejem, směsí na Gyros-Souvlaki a necháme minimálně hodinu marinovat v ledničce. Poté napichujeme na jehly následovně: maso, papriku, maso, cibuli, maso, rajče, maso. Pečeme v troubě, případně pro lepší chuť i nad žhavým uhlím.
Aioli z extra panenského olivového oleje
Suroviny: 1 žloutek od šťastných slepic (pokojové teploty), šťáva z poloviny citrónu, 1 lžička dijonské hořčice, 1 malý propasírovaný stroužek česneku (ten není třeba ve variantě s medvědím česnekem), 1/4 lžičky mořské soli nebo i více podle chuti, čerstvě mletý pepř, 125 ml kvalitního olivového oleje (ideálně kombinujte Minerva extra panenský a méně chuťově výrazný například na smažení)Varianta 1: 2 lžičky nasekaných kaparů, 4 lžíce nasekaného čerstvého estragonuVarianta 2: 4 lžíce nasekané čerstvé petržele, špetka citrónové kůryVarianta 3: 2 lžíce jemně nasekaného medvědího česnekuVarianta 4: 2 lžíce nasekané bazalkyVarianta 5: špetka šafránu, 1 lžíce vroucí vody
Postup: Do malé mističky dejte žloutek, citrónovou šťávu, dijonskou hořčici, stroužek česneku, mořskou sůl a pepř. Vše dobře promíchejte a začněte šlehat ručně metličkou nebo ponorným tyčovým mixérem. Začněte přilévat olej, postupujte opravdu trpělivě, a pomalu přidávejte kapku po kapce. Tímto způsobem přidejte všechen olej. Už po chvíli by se měl tvořit pěkně žlutý hustý krém.Na závěr přidejte dodatečné ingredience, viz variace 1–5, kterými můžete aioli ještě chuťově doladit.
Pohanka s chřestem, candátem a estragonem
Suroviny na 5 porcí: 250 g pohanky, 700 ml vody nebo zeleninového vývaru, 5 menších filetů z candáta nebo pstruha, olivový olej na smažení, 1 svazek zeleného chřestu, 1 svazek bílého chřestu, 3 lžíce nasekaného čerstvého estragonu plus na ozdobu, 1 šalotka krájená na jemné kostičky, 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy, 6 lžic extra panenského olivového oleje Minerva, špetka kůry z bio citrónů, (1 lžíce kapar), mořská sůl, čerstvě mletý pepř, mandlové plátky na servírování
Postup: Rozehřejte si troubu na 200 °C. Pohanku nejprve spařte horkou vodou, nechte ji dobře okapat a dejte do hrnce. Krátce jen tak na sucho orestujte, aby oschla a byla horká. To děláme proto, aby nám po uvaření zůstala pěkně kompaktní, pevnější a nerozvařovala se. Nyní ji můžete lehce osolit, zalít dvojnásobkem horké vody či vývaru (700 ml) a přiklopenou jemně vařit přibližně 3–5 minut. Pak výkon vypněte a nechte takzvaně dojít tzv. „pod peřinou“ 20 minut. Pokud máte hrnec ze silnějšího materiálu, nemusíte ho odkládat pod peřinu a postačí jen nechat přiklopený poklicí, pohanka krásně dojde a zachová si tak více vitamínů.Jakmile je trouba horká, dejte do ní péct lehce osolené filety z candáta nebo pstruha, které jste položili kůží dolů do tukem vymazané nádoby vhodné na pečení. Pečte přibližně 15–20 minut.Připravte si estragonový dresink. Smíchejte šalotku, estragon, olivový olej, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, (nakrájené kapary), čerstvě mletý pepř podle chuti a 3/4 lžičky mořské soli.Očistěte si chřest a nakrájejte jej na přibližně 3 cm dlouhé kousky. Připravený chřest dejte na 3–5 minuty do vroucí a silně osolené vody. Jakmile je hotov, můžete ihned servírovat.Na talíř dejte pohanku spolu s chřestem, rybí filet a vše zakápněte dostatečným množstvím estragonového dresinku. Ozdobte ještě snítkou čerstvého estragonu a do zlata orestovanými plátky mandliček.
Lilek s tradičním Feta sýrem
Suroviny: 1kg lilku (nakrájeného na kolečka), 300 g Feta sýra, 1 cibule na tenké plátky, 1 hrnek extra panenského olivového oleje Minerva, 3-4 rajčata (na tenké plátky), 1 hrnek rajčatového džusu/pyré, 1 lžička cukru, 2 lžičky nasekané petrželky, sůl, pepř
Postup: Dejte lilek do osolené vody na 30 minut, vyndejte a osušte. Lehce na pánvi osmažte na extra panenském olivovém oleji (může být i Classic olivový olej na vaření) – po osmažení vysajte z lilku přebytečný tuk ubrouskem. Vložte lilky do olejem vymazaného pekáče/zapékací misky, osolte a opepřete. Smíchejte rajčatový džus/pyré s olivovým olejem, cukrem a přelijte zeleninu. Dejte do trouby na 15–20 minut zapéct. Vyndejte, posypte nakrájenou fetou a petrželkou. Dejte zpět do trouby a pokračujte v zapékání (cca dalších 15 minut, dokud se sýr nerozpeče).
Pravý řecký salát se sýrem Feta a olivami
Suroviny: 200 g sýru Feta, černé celé olivy, 1 salátová okurka, 4 rajčata, 1 červená cibule, lžíce olivového oleje, lžíce octa balsamico, sůl, pepř
Postup: Zeleninu očistíme a pokrájíme na větší kusy, cibuli na proužky. Smícháme olej, balsamico, špetku soli a pepře. Vmícháme do pokrájené zeleniny. Přidáme sýr, který jsme si pokrájeli nožem na kostky, nestrouháme, aby držel stále tvar. Na závěr vmícháme olivy a ihned podáváme, aby salát zůstal 100% čerstvý.TIP: Salát podáváme jako přílohu ke grilovaným masům či rybám. Skvělý je ale i samotný, s pečivem může posloužit jako lehký oběd či večeře.
Musaka
Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 500 g hovězího masa, 800 g konzervovaných krájených rajčat, 200 ml suchého bílého vína, špetka mleté skořice, oregano, 1/2 lilku, 2 větší brambory, špetka soli, špetka pepřeBešamelová omáčka: lžíce másla, 250 g hladké mouky, 0,5 litru mléka, 50 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra, špetka nastrouhaného muškátového oříšku
Postup: Na lžíci olivového oleje opečte vypocené plátky lilku. Oloupanou bramboru předvařte vcelku. Pak ji nakrájejte na plátky silné 0,5–1 cm. Plátky brambor dozlatova osmažte v olivovém oleji. V průběhu smažení je z obou stran velice jemně poprašte skořicí a posolte.Na zbylém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidejte mleté maso, chvíli restujte a poté zalijte rajčaty a podlijte vínem. Okořeňte oreganem, osolte a opepřete, případně mírně dolaďte přidáním cukru.Na dno vymazaného pekáčku skládejte plátky brambor, lilku a vše zalijte rajčatovo-masovou směsí.Nahoru patří bešamelová omáčka. Orestujte mouku na másle, zalijte ji mlékem, ochuťte muškátovým oříškem a chvíli povařte.Pokrm posypte sýrem a zapékejte v troubě při 180 ˚C, dokud povrch nezpevní a nezezlátne.
Bramborový salát s kozím sýrem a olivami
Suroviny: 400 g vařených brambor, 200 g kozího sýra, petrželka, 2 lžíce olivového oleje, 1 limetka, 80 g černých oliv, 80 g sušených rajčat, špetka soli, špetka pepře
Postup: Brambory nakrájejte na menší kousky, olivy na kolečka a rajčata na proužky. Olivový olej smíchejte s limetkovou šťávou, solí a pepřem. Brambory promíchejte s olivami, rajčaty, nasekanou petrželkou a zalijte zálivkou. Dobře promíchejte a ozdobte kousky kozího sýra.

Reklama

Související témata:

Související články

Recepty pro opravdové labužníky

Zajímáte se o taje vysoké gastronomie a chcete ze svých stravovacích návyků udělat opravdu výjimečný zážitek? Pak tyto recepty jsou určeny právě vám. Robert...

Zdravé variace na letní sladkosti

Pokud jste před létem drželi dietu a hodláte v ní pokračovat i v plavkové sezóně, jste na nejlepší cestě k vysněné postavě. Jestliže i vás ale občas přepadají...

Výběr článků

Načítám