„Z výsledků výzkumu usuzujeme, že pití příliš horkých nápojů může být pravděpodobnou příčinou rakoviny jícnu,” oznámila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Její ředitel Christopher Wild doplnil, že riziková je teplota, nikoli samotný nápoj.

Jak vysvětlil výbor složený z 23 expertů, za „příliš vysokou” je považována teplota vyšší než 65 stupňů. Studie pití kávy prováděná v Číně, Íránu a Turecku a pití čaje maté v Argentině, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi ukázaly, že riziko roste s vyšší teplotou nápoje. Právě v těchto zemích se tyto dva nápoje pijí obvykle velmi horké (nejméně o teplotě 70 stupňů), uvedli vědci.

IARC zkoumala konzumaci kávy a čaje maté, který se připravuje z jihoamerického stromu – cesmíny paraguayské. Oba mají povzbuzující účinky, neboť obsahují alkaloid kofein, respektive matein. V maté je též řada vitamínů a minerálních látek, některé minerální prvky, zejména draslík a hořčík, jsou i v kávě. Oba nápoje obsahují též zdraví prospěšné antioxidanty.

Agentura IARC pravidelně reviduje vědecké účinky různých prvků na lidský organismus v souvislosti s rakovinou. Loni například zařadila na svůj seznam možných karcinogenů červené maso (tedy hovězí, jehněčí, vepřové či zvěřinu). I v tomto doporučení IARC zdůraznila, že lidé toto maso nemusí přestat jíst, ale měli by se zamyslet nad mírou jeho konzumace.