Hlavní obsah

Populární letní diety očima odborníků

Novinky, Eva Dvořáková

Před dovolenou mnoho žen doslova šílí v touze na poslední chvíli shodit špíček na břiše, nebo přebytečné centimetry v bocích. A často se kvůli tomu uchylují k rychlým letním dietám. Jaké jsou ty nejčastější? Odborníci shrnuli jejich plusy i mínusy.

Foto: Profimedia.cz

Smoothie detox, hladovky, nebo proteinová strava? Každá dieta má své plusy a minusy.

Článek
Proteinová dieta

„Co se týká diet, tak velmi vhodné jsou tzv. proteinové diety, kdy se ve zvýšené míře spaluje podkožní i viscelární-orgánový tuk a neubývá svalová hmota. Těmito dietami lze výborně nastartovat redukci váhy a po stabilizaci úbytku váhy pokračovat zdravým stravovacím a pitným režimem,” říká výživová poradkyně Lydie Kubalová z Medidiet.

Výhodou je jednoduchá příprava proteinových jídel, v dietě je doporučena zelenina, efekt je poměrně rychlý a tím i motivační. Po zahájení proteinové diety nastupuje po 3-5 dnech stav ketózy. Jde o reakci těla na zvýšený příjem proteinů a snížený příjem sacharidů a tuků. Tělo začne rychleji spalovat tuky z podkoží a ty se vyplavují do krevního oběhu, při dobrém pitném režimu odcházejí z těla, váha jde dolů.

Ketóza navozuje i příjemný psychický stav, pocit dobré nálady a dodává více energie. Ketony se totiž chovají podobně jako endorfiny. Proces ketózy může zastavit i byť jen malé porušení diety.

„Výsledky jsou viditelné už po prvním týdnu. Netrpíte hlady, protože jíte pravidelně 5x denně. Tělo neošidíte o důležité živiny, vitamíny ani minerály. Proteinovou dietu si můžete poskládat z běžně dostupných potravin, kdy kombinujete bílkoviny, jako jsou ryby, maso, mléčné výrobky, vejce atd. se zeleninou,“ říká Martina Dvořáková z KetoDiet.

Plusy a minusy

  • + rychlá dieta, časově nenáročná, pod dohledem odborníků
  • + hubnoucí nemusí mít pocit hladu
  • - je nutné vyřadit alkohol a sladkosti, ale ty je možné nahradit proteinovými tyčinkami
  • - nutná asistence odborníka, může docházet ke zvýšené konzumaci tuku nevhodného  složení (s vysokým podílem nasycených mastných kyselin, s výjimkou ryb), který je součástí bílkovinných potravin
  • - pokud se vrátíte ke starým stravovacím návykům, čeká vás jojo efekt
Sacharidové vlny

Sacharidové vlny jsou známé především ze sportovní výživy, ale jejich využití je možné i pro hubnutí jako takové. Nicméně i zde platí, že cvičení musí být neoddělitelnou součástí.

„Jsou založeny na tom, že každý den se přijímá jiné, přesně definované množství sacharidů. Velkou výhodou tohoto způsobu stravování je, že očekávaný výsledek se dostaví rychle. Nevýhodou je náročnost dodržování,” popisuje výživová specialistka Světa Zdraví Monika Bartolomějová.

Denní porce jídel musejí být přesně navážené a jídlo musíte mít připraveno na celý den dopředu a vždy po ruce.

„Ve dnech s nízkým příjmem sacharidů zkouší nejen vaše tělo, ale i vaše psychika. Efekt sacharidových vln je důležité podpořit intenzivním tréninkem,” vysvětluje odbornice a dodává, že myslet na hubnutí do plavek v červnu je pozdě.

Navíc rychlé hubnutí není pro vaše tělo vhodné. Nejlepší způsob samozřejmě je, pokud držíte ideální váhu po celý rok, a když se přece jen ručička vyhoupne směrem nahoru, pak s úpravou jídelníčku začněte hned a nečekejte na zázrak.

Plusy a minusy

  • + účinná, efektivní dieta slibující rapidní úbytek váhy a vyrýsování postavy
  • - drastičtější způsob hubnutí vhodný zejména pro vrcholové sportovce, například před přípravou na závody
  • - dieta náročná na přípravu i disciplínu při dodržování
Účinné letní hubnutí očima odborníka
„Chceme-li pár kilo zhubnout, je možné stravu řešit několika způsoby,” říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy. „Můžeme dramaticky změnit jídelníček tak, že bude přesně podle odborných doporučení. Na to je však třeba silná vůle, a pokud naše současné stravování není úplně v pořádku, přehnaně změn nás může dříve či později odradit,” dodává.Doporučuje začít na přechodné období režimem striktnějším, a na něj pak navázat správnou stravou/dietou, kterou je možné dodržovat dlouhodobě, aniž bychom se museli bát, že bude nedostatečná nebo nevyvážená.Výhodou může být rychlý úbytek několika kilogramů, což působí velmi dobře na psychiku hubnoucího. Je však nutné dodat, že kila tuku navíc nepřibývají přes noc, je tak nutné počítat s tím, že se jich přes noc také není možné zbavit.„Můžeme začít po malých drobných změnách (lepší pravidelnost v jídle, výběr vhodnějších potravin v rámci dané kategorie, mírné navýšení ovoce a zeleniny např. na úkor velikosti přílohy, apod.) doporučených odborníkem na základě individuálních stravovacích zvyklostí. Takový postup sice nezaručí raketový úbytek kil, ale pozvolné a lépe udržitelné hubnutí," říká nutriční terapeutka a upozorňuje, že nedílnou součástí hubnutí je i pravidelný pohyb.Pozor tedy na „přísné začátky“ diety – pokud se významně sníží příjem energie, na pohyb už žádná nemusí vystačit.„Důležité je také nehazardovat se svým zdravím (což některé diety umí), a pokud chceme mít úspěch (tedy nejen pár kilo zhubnout, ale váhu i udržet, a to všechno tak, aby nepřišlo k úhoně naše zdraví), raději se obrátíme na odborníky," doporučuje.
Zeleninové a ovocné šťávy

Některé dámy před letní dovolenou u moře praktikují šťávovou očistu, která je typická především pro jarní měsíce. A stačí na ni pouhé tři dny.

„Tři dny pijete jen šťávy sestavené odborníky speciálně pro očistu organismu. Jejich složení totiž musí být takové, aby organismus v době očisty nezatěžovaly. K tomu přidejte tři dny před a tři dny po šťávové očistě s jídly podle lehkého jídelníčku, ať má očista efekt,” říká Adéla Flejšarová ze salaterií Ugo.

První tři dny se standardně obejdete bez masa, obilovin i laktózy, po další tři dny se konzumují pouze šťávy a koktejly doporučené výživovými odborníky. Zbylé tři dny se nasazuje lehký jídelníček s recepty pro inspiraci, nebo podle vlastní volby.

Plusy a minusy

  • + chutná forma detoxu plná vitamínů a minerálů, která může přinést váhový úbytek
  • + strava, která v létě osvěží
  • -  návrat k „normálnímu” jídelníčku téměř ve všech případech bude znamenat okamžité nabrání ztracených kil
  • - ne všem musí vyhovovat
  • - odlehčení pro nastartování změny životosprávy, nutná konzultace s oborníkem, jak pokračovat dál
Středomořská strava

Středomořská strava je odlehčená, chutná a dobře stravitelná. Je bohatá na čerstvé ovoce a zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, skořápkové ovoce, ryby, mléčné výrobky (sýry, jogurty) a olivový olej. Jídelníček obsahuje dostatek bílkovin, komplexních sacharidů, dobrých tuků a vlákniny.

Je velmi důležité mít jídelníček správně nastaven - abychom toho nepřijímali příliš, ale naopak ani málo. Jíst pravidelně, nejlépe pět porcí za den. Správně nastavený jídelníček jde ruku v ruce s dobře nastavenou pohybovou aktivitou.

Plusy a minusy

  • + chutná, zdravá, výživná
  • + vhodná pro dlouhodobé dodržování
  • - je třeba hlídat množství
Letní saláty a smoothie

„V parném počasí je těžké dodržet pět chodů jídel za den. Pomoci mohou ovocné či zeleninové smoothie nápoje jako náhrada za jednu ze svačinek,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze společnosti Zdravé stravování.

Dále místo klasického oběda si můžeme dopřát lehký a svěží obědový salát, například s kuřecím masem, dobrým sýrem či lososem. Navíc se k salátu hodí semínka či oříšky a dochucený dresink. Takto si jídelníček zlehčíme a zpestříme.

A nezapomínejte, štěstí přeje připraveným – krabičky vždy sebou. Jídlo si chystejte vždy den dopředu, abyste předešli hladovění.

Plusy a minusy

  • + lehká, snadno stravitelná jídla
  • - i u smoothie musíme myslet na množství – do jedné sklenice se vejde velké množství ovoce a zeleniny, přidáme-li semínka či další ingredience, může se jednat o docela kalorickou svačinku, byť výživově velmi zajímavou

Reklama

Výběr článků

Načítám