Hlavní obsah

Jak se chránit před infekčními klíšťaty

Novinky, das

Nová sezóna klíšťat je již v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště, je opravdu velmi vysoká, stejně jako rizika onemocnění klíšťovou encefalitidou či lymeskou boreliózou. Proto je tak důležitá prevence proti přisátí klíštěte. V případě, že už se tak stane, je důležité i jeho správné vyjmutí.

Aktivita klíšťat je na vysokém stupniVideo: Novinky

 
Článek

Klíště se obvykle nepřisaje okamžitě poté, co se dostane na tělo. Nejprve hledá ideální místo s jemnou a vlhčí kůží (podpaží, třísla, podkolenní jamky, pupík, oblast za ušima apod.), což může trvat i několik hodin.

Pokud se tedy jedinec důkladně prohlédne hned poté, co přijde z rizikové oblasti, má naději, že se klíště vůbec nestihne přisát.

Čas je i při nalezení klíštěte velmi důležitý. Čím dříve je klíště odstraněno, tím je nižší riziko nákazy. Klíště totiž v prvních hodinách nevylučuje tolik virových částic, navíc se i snáze odstraňuje.

Jak tedy správně klíště odstranit?

Základní pravidla jsou jasná: nedusit krémy ani oleji, neviklat a netočit.

Pokud klíště natřete olejem či krémem a nedojde k jeho okamžitému usmrcení, vyloučí svůj infekční obsah ze střev, který se poté snáze dostane do krve a přenos infekce se maximálně urychlí.

Klíště není do pokožky nijak „zašroubováno“, proto ani vytáčení či pouhé viklání není vhodným postupem k jeho odstranění. Mnohem vhodnější a bezpečnější je si zakoupit v lékárně speciální pinzetu či kleštičky a jednoduše ho vyndat.

V lékárnách lze zakoupit i speciální roztoky, které dokážou velmi rychle klíště znehybnit, zabránit mu v obranné reakci, a usmrtit. Klíště se pak snadno opět vytáhne pinzetou či kleštičkami.

Jak se chránit před klíšťaty

Ideálně oblečením pokrývajícím celé tělo, což je v letním čase velmi nereálné. Na řadu tak musí obvykle přijít nějaké přírodní či průmyslové repelenty. Látky v nich obsažené dokážou většinu parazitů odpudit.

Za přírodní repelenty jsou považovány levandule, rozmarýn, citronela, pelyněk, ořešák či jablečný ocet, jež se natírají na tělo v podobě olejíčků či tinktur. Doporučuje se také konzumace česneku, vitamínu B, kvasnic a citrónové šťávy.

Foto: Profimedia.cz

Průmyslové repelenty nejčastěji obsahují tzv. diethyltoluamid (DEET), který zamezuje členovcům vycítit lidský pot. V praxi to znamená, že při aplikaci repelentu na oděv nebo pokožku se nám tito parazité vyhnou. Neměli bychom však zapomínat, že účinnost přípravků je omezená a je nutné aplikaci v rozmezí 3 - 5 hodin opakovat.

Naše babičky proti parazitům používaly i černý turmalín, kámen, který prý vytváří ochranný štít a klíšťata odrazuje. Navíc posiluje imunitní systém, zlepšuje vitalitu, tiší bolest a zahání stres.

Další možností je očkování, které nás dokáže ochránit před nebezpečnou klíšťovou encefalitidou. Na mnohem častější onemocnění lymeskou boreliózou ale doposud očkování neexistuje, proto je důležité se před klíšťaty i nadále chránit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám