Hlavní obsah

Závislost na sladkém je nebezpečnější než mlsání slaného, tvrdí vědci

Novinky, bok

Co se týče nezdravého mlsání, dali by se lidé rozdělit do dvou skupin. Na ty, kteří milují sladké - dorty nebo sušenky, a ty, kteří dávají přednost raději slaným variantám, třeba chipsům. Ačkoli má obojí na zdraví neblahý vliv, sladké variace jsou podle zjištění více nebezpečné než ty slané.

Foto: Profimedia.cz

Slané či sladké pochoutky, kterými si mnohdy léčíme pocuchané nervy, nepatří zrovna mezi zdravá jídla. Čím dříve si na ně navykneme, o to víc je budeme vyžadovat v dospělosti.

Článek

Doktorka Julie Lumengová z Mott Children's Hospital v Michiganu, vedoucí a autorka nové studie o stravování, tvrdí, že mlsání sladkého má výraznější vliv na přibývání tělesného tuku než například brambůrky.

„Při podrobných testech jsme odhalili, že především děti, které po běžném jídle jedí ještě sladké zákusky, jsou mnohem více vystaveny riziku přibývání na váze ve fázi dospívání než děti, které si dopřávají například brambůrky,” cituje doktorku Dailymail.

Již dlouho je známo, že mlsání nezdravých pochutin, které nejsou konzumovány z důvodu hladu, je spojeno s rizikem nadváhy a obezity. Zjištění vyplývající z aktuální studie je ale první svého druhu, které potvrdilo stejné riziko už i u velmi malých dětí, nebo dokonce batolat, tvrdí studie.

Nejdříve mlsání, potom klasické jídlo 

V průběhu zkoumání, kterého se zúčastnilo 209 matek se svými dětmi, odborníci provedli test, při kterém bylo dětem umožněno ke svačině mlsat cokoli dle libosti. Zhruba po hodině jim pak byly nezdravé pokrmy odebrány a nabídnut standardní oběd, na který byly děti zvyklé.

Děti ve věku od jednoho do tří let, které si zvolily spíše sladké varianty, koláče nebo sušenky, mnohem hůře snášely, když jim byly sladkosti odebrány. Také byl u nich po čase zaznamenán větší přírůstek na váze, než by bylo v jejich věku vhodné, jelikož sladkosti častěji a opakovaně vyžadovaly.

U dětí, které si vybraly slané varianty, agresivnější změny chování po odebrání jídla zaznamenány nebyly. Jejich váha zůstala při opakovaném měření v průměru stejná, nebo v limitu pro standardní věkový přírůstek. A to i přes nepopiratelný fakt, že ani slané mlsání není pro jejich zdraví prospěšné.

„Čím více a častěji se naučí malé děti jíst nezdravé věci, aniž by měly hlad, o to více se bude jejich touha po mlsání s narůstajícím věkem zvyšovat. Důsledkem pak může být nadměrné přibývání na váze, které může mít za následek celoživotní zdravotní problémy,” uvedla doktorka Lumengová.

Výzkum byl zveřejněn v květnovém vydání časopisu Pediatrics.

Reklama

Výběr článků

Načítám