Hlavní obsah

Zdravé sebevědomí mění pohled na svět i mezilidské vztahy

Novinky, ema

V průběhu let mnoho lidí pochopí, proč je velmi důležité mít dobrý vztah nejen s lidmi okolo sebe, ale i sami se sebou. Ve skutečnosti to totiž spoustě lidem může pomoci jak ve společenském, tak i osobním životě.

Foto: Profimedia.cz

Pokud člověk nevěří sám v sebe a neustále se podceňuje, pravděpodobně se to odrazí i na jeho vztazích s ostatními.

Článek

Celá řada lidí o sobě uvažuje velmi negativně. Porovnávají se s ostatními - nejsou tak chytří, hubení, hezcí, nebo úspěšní než ti druzí. Hledají, co jim v životě chybí, nebo co udělali špatně.

Nevěří v sebe, spoléhají na názory a myšlenky druhých, raději vyslechnou stanovisko ostatních, než aby sami učinili nějaké rozhodnutí. Mají v sebe nulovou důvěru. Nezdravý vztah sami k sobě.

Co je štěstí?

„Kvůli neustálému porovnávání a neschopnosti naslouchat svému vnitřnímu hlasu jsem si uvědomila, že vlastně nevím, co pro mě znamená pojem štěstí,“ říká vztahová expertka a koučka Sarah Bogdanskiová pro huffingtonpost.com.

„Hlavně kvůli tomu, že jsem byla tolik závislá na druhých, jsem zapomněla na to nejdůležitější, na sebe.“

Jakmile ale člověk dojde k tomuto uvědomění, je pravděpodobné, že se o sebe začne více starat. Nasnadě je, aby začal vyvíjet snahu na posílení vztahu sám se sebou. „Spoustě lidem se může výrazně zlepšit život, nebo způsob, jakým ho vnímají,“ říká koučka.

Jak na to? Neotáčet se za minulostí, ujasnit si hodnoty a to, co je pro vás, váš život a fungování v něm doopravdy důležité a získat důvěru k utváření vlastního rozhodnutí. Sarah Bogdanskiová sepsala seznam toho, čím může člověk v procesu objevování vztahu sám se sebou procházet.

Pod kontrolou

Pryč budou dny, kdy si budete myslet, že děláte něco, čím si nejste jisti, nebo že nevíte, proč se vlastně tou či onou věcí zabýváte. Budete kormidelníkem na své vlastní lodi, budete řídit své myšlenky, pocity, emoce, které vyplývají z každodenních akcí a povinností, které přináší každodenní život. Vše bude záležet na vás, na nikom jiném.

Věřit v sebe

Možná postupně přestanete telefonovat své rodině, nebo svým známým, pokud přijde na něco, v čem musíte učinit nějaké rozhodnutí. Budete totiž vědět, že tu správnou odpověď nosíte sami v sobě.

Důvěra poroste

Jakmile začnete naslouchat svému srdci a věřit si, pocítíte něco nového. S největší pravděpodobností půjde o sílící a rostoucí sebedůvěru, která vás nejen potěší, ale i povzbudí.

Přijmutí

Pokud opravdu najdete cestu ke svému já, budete mít rádi vše, co děláte, i to, čím jste. Přijmete svá omezení, nedostatky a přijdete na to, že kvůli nim nejste méněcennější, než ti ostatní.

Mezilidské vztahy

S velkou pravděpodobností, pokud změníte přístup sami k sobě, projdou proměnou i vztahy s vaším okolím. Silný vztah k sobě vede k silnějším, naplňujícím vztahům s druhými. Protože kolik lásky jste schopni vyvinout sami k sobě, tolik lásky budete schopni dávat i přijímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám