Hlavní obsah

Potíže s menstruací se dají řešit

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy v historii lidstva nemenstruovaly ženy tolikrát jako v současné době. Pravidelnou periodu zažijí 350krát až 400krát v životě. Například v 19. století zvládly poloviční počet měsíčků. A často ani to ne.

Foto: Profimedia.cz

PMS může mít až 300 rozličných příznaků.

Článek

Čím to? Byly plodné mnohem kratší dobu svého života. Pravidelný cyklus se u nich objevoval později a dřív končil. Navíc rodily daleko víc dětí a logicky i déle kojily. S laktací měsíčky obvykle zmizí. Také neměly tak dobrou výživu jako v současnosti.

Tím spíš ale záleží na tom, jak u dnešních žen menstruace probíhá. Spoustě z nich totiž znepříjemňují život různé trable, které pravidelnou měsíční periodu doprovázejí. U 30 procent jsou tak závažné, že jim zasahují do každodenních aktivit. Největší potíže mívají ženy mezi 22. až 35. rokem.

Nesmiřovat se s problémy

Ženy je dlouhé roky braly jako nutné zlo, se kterým se nedá nic dělat a musí se s ním naučit nějak žít. Teprve v posledních desetiletích je začali lékaři víc přesvědčovat o tom, že jde o diagnózu (premenstruační syndrom – PMS) a jejich potíže se dají léčit.

O jaké problémy se jedná? Trápí je například napětí v prsou, které se objeví tři až deset dní před menstruací. Ale také nafouklé břicho a tlak v podbřišku, případně křeče.

Zároveň jim může znepříjemňovat život podrážděnost, citová labilita, problémy se soustředěním, úzkost a někdy dokonce deprese. Častým projevem je i zvýšená chuť na různá jídla a sladkosti. Někdo dokáže v tomto období spořádat třeba hodně velkou tabulku čokolády jen tak, na posezení.

Méně častým, ale možným problémem bývá větší citlivost sliznic a pálení očí nebo zvýšený sklon k zánětům močového měchýře i cest. Gynekologové odhadují, že se u žen může objevit až 300 rozličných příznaků. V různé síle a kombinacích.

Příroda jako jemné řešení

Co je příčinou premenstruačního syndromu, to odborníci přesně nevědí. Předpokládají, že ho vyvolávají výkyvy hormonů. Od toho se odvíjí i léčba.

Některým ženám dokážou pomoci jemné prostředky, jako jsou například vitaminy E a B6, spolu s minerály hořčíkem a vápníkem. Ty lze doplnit užíváním ploštičníku, drnku a pupalky, které podporují hormonální činnost, případně také třezalky, jež je jakýmsi přírodním antidepresivem.

Ztlumit vlnobití hormonů

Silnějším kalibrem bývá hormonální antikoncepce, která nemá klasické schéma, což je 21 dní užívání pilulek a sedm dní pauzy na menstruaci, ale jiný rytmus: 24+4 nebo i 26+2 (tabletky s estradiol valerátem). Při něm totiž dochází k daleko menším výkyvům hladiny ženských pohlavních hormonů.

Další možností je to, že uživatelka vynechá pauzu a bude brát antikoncepční pilulky nepřetržitě. Tím zruší pravidelné krvácení, ale někdy zmírní i zmíněné problémy, protože hladiny hormonů pak bývají vyrovnanější.

Podobný efekt může mít při aplikaci bez přestávek také hormonální náplast nebo poševní kroužek.

Někdy pomůže cvičení

Řadě žen pomohly zlepšit jejich potíže cviky posilující pánevní dno. Případně tantrická jóga, která se snaží prakticky o totéž s tím, že klade důraz na správné dýchání a zklidnění psychiky. V obou případech je však důležité chodit ke zkušeným fyzioterapeutům a cvičitelům.

Někdy zafunguje metoda populární fyzioterapeutky Ludmily Mojžíšové. Ta je určena maminkám, které mají problémy s otěhotněním. Jejím dalším možným efektem však někdy bývá i zmírnění premenstruačního syndromu nebo dalších trablů doprovázejících menses. Dochází k němu díky zlepšení prokrvení oblasti malé pánve.

Tyto cviky mohou pomoci i tehdy, pokud ženu trápí bolesti, poruchy cyklu a další problémy doprovázející menstruaci.

Jiným řešením je zmíněné kontinuální užívání pilulek, při kterém se tablety užívají bez pauzy a měsíčky se tak zcela ztratí. S menstruací zmizí i většina potíží, nebo se aspoň výrazně zmírní. Další variantou je zavedení nitroděložního tělíska s hormonem, po kterém se pravidelné krvácení buď výrazně zmenší, nebo se ztratí úplně, a řada ženiných problémů díky tomu ustoupí.

V každém případě je dobré se o vhodné metodě poradit s gynekologem. A žena by zároveň měla počítat s tím, že hledání účinného řešení bude chvíli trvat.

Páchají víc přestupků?

Na internetu najdete také řadu článků, které uvádějí jako jedno z možných řešení PMS užívání hormonu melatoninu. Ten neovlivňuje jenom náš spánek, ale celkově naše biorytmy.

Než se pustíte do pokusů s ním, zeptejte se svého gynekologa, jestli by vám ho doporučil. Standardní metodou léčby PMS rozhodně není.

Některé prameny uvádějí, že dívky a ženy v době před menstruací častěji:

  • Dostávají horší známky a bývají trestány za různé prohřešky;
  • páchají dopravní přestupky, ale i výtržnosti nebo trestné činy;
  • mají větší sklon k sebevražedným myšlenkám nebo pokusům;
  • přicházejí se svými dětmi k lékařům a tak dál.

Seriózní studie na toto téma ale budete hledat obtížně. Nicméně psychika má významný vliv na vznik a průběh PMS. Někdy jsou stresy a psychické problémy dokonce jejich hlavní příčinou.

Pudy proti intelektu

Existuje řada výzkumů psychických změn, ke kterým má u žen docházet v souvislosti s dalším obdobím jejich pravidelné periody, s ovulací. V tomto okamžiku, kdy jsou nachystané na početí, mají prý větší sklon výrazněji se líčit, zdobit šperky a oblékat.

Častěji chodí do společnosti, koketují s muži, případně sklouzávají k nevěře. V této době se jim údajně víc líbí dominantní samečci, ze kterých vyzařuje energie, zdraví a plodnost.

Po skončení ovulace mají naopak sklon posuzovat je spíš negativně, kvůli jejich egoismu a snaze o nežádoucí nadvládu. V té době prý upřednostňují vnímavější a uhlazenější typy mužů.

„Dělat jednoznačné závěry z těchto výzkumů, které sledují změny v chování žen během jejich periody, mi nepřipadá moc rozumné,“ upozorňuje sexuolog doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc. „U člověka můžou hrát stejně důležitou, ne-li důležitější roli vyšší city a intelekt.”

Čtyři fáze měsíčků
1. Krvácení - Obvykle 3–5 dní, ale i 2–7 dní považují lékaři za normální. Ženy během nich ztratí asi 50–80 ml krve. Řadu z nich trápí v té době děložní křeče, které jsou někdy spojeny s nevolnostmi, zvracením a průjmy. Žena se často cítí unavená a skleslá.
2. Folikulární fáze - Vylučuje se hormon, který stimuluje růst a dozrávání několika nezralých vajíček. Do potřebné velikosti však obvykle dozraje jen jedno z nich. Zároveň začne narůstat děložní sliznice, která má vytvořit vhodné prostředí pro uhnízdění vajíčka. Ženy v té době cítí postupný nárůst energie.
3. Ovulace - Nastává kolem 10. až 14. dne cyklu, uvádí se i přímo 12. den. Praskne stěna folikulu, tedy obalu, a zralé vajíčko se vydá do vejcovodu, kde může dojít k jeho oplodnění. Je vůbec největší lidskou buňkou, má v průměru asi 0,2 mm. Ovulace může být doprovázena bolestmi, které někdy trvají i několik hodin. Řada žen ji pozná podle ní a podle změn hlenu v děložním hrdle a změn děložního čípku. Když nedojde k oplodnění vajíčka, rozloží se. Někteří psychologové se snaží doložit vyšší sklon žen k vyzývavějšímu a riskantnějšímu chování v tomto období.
4. Luteální fáze - Mění se výstelka dělohy, která se připravuje na přijetí vajíčka. Pokud dojde k jeho oplodnění, uhnízdí se v děloze během 5–7 dní. A začne signalizovat svou existenci pomocí hormonu hCG. Ten dokáže zachytit těhotenský test. Když k oplodnění a uhnízdění nedojde, hladiny ženských hormonů (estrogenu a progesteronu) klesnou, což vytváří podmínky pro další cyklus. Zároveň se v těchto dnech může projevit premenstruační syndrom.

Udělejte si test a přečtěte knihu

Pokud vás zajímá, jestli trpíte PMS a jak vážné jsou vaše potíže, navštivte internetovou adresu http://www.pms-poradna.cz/test-pms. Najdete na ní jednoduchý test. Když ho vyplníte, dozvíte se orientační výsledek. Ten si lze vzít ke gynekologovi. Může přispět k lepší diagnóze vašich problémů a jejich léčbě.

Zajímavá je i knížka Mirandy Gray nazvaná Cyklická žena. Objasňuje změny, ke kterým dochází v průběhu pravidelného menstruačního cyklu, ale i to, jak je pochopit a žít s nimi v souladu, nebo je dokonce využít ve svůj prospěch. Vidí věci spíš spirituálně než vědecky, určitě však zaujme.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak ulevit od bolestivé menstruace

Nepříjemný premenstruační syndrom a bolestivá menstruace. Dvě věci, které moc dobře zná téměř každá žena. Existují ale nějaké zaručené tipy, jak toto hormony...

Nejčastější důvody nepravidelné menstruace

Menstruace je od určitého věku součástí života každé ženy. I když bývá někdy bolestivá nebo příliš dlouhá, její pravidelnost naznačuje, že je vše důležité...

Výběr článků

Načítám