Hlavní obsah

Kondici pomůže i vhodná rehabilitace

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Život ve středním věku často začínají ztrpčovat nejrůznější zdravotní potíže. Přibývající léta však nikterak nebrání zlepšení celkové kondice. Podobné aktivity podporují i některá zdravotnická zařízení, která připravila preventivní programy zabývající se relaxací a zdravějším životním stylem.

Článek

Tento rehabilitační program musí být podle zdravotníků připraven tak, aby splňoval nejrůznější požadavky zdravých i nemocných. V Nemocnici Na Homolce připravili pracovníci Oddělení rehabilitace a revmatologie preventivní programy, které na různé obtíže, zvláště středního věku, pamatují.

Hlídejte si zdraví

Programy jsou určeny k udržování kondice a zdraví. Jejich součástí je vždy konzultace s lékařem. Dopřát si můžeme startovací jednodenní či dlouhodobý program. Záleží jen na tom, kolik času a také peněz chceme do preventivního programu investovat.

  • Pryč se stresem - naučíme se čelit stresu a získáme větší odolnost. Součástí je kondiční cvičení, přísadové koupele, klasické masáže, pobyt v bazénu a další pohybové aktivity. To vše nás dokáže uvolnit a nahromaděné napětí a stres odplyne. 
  • Osteofit - se zaměřuje spíše na ženy, které osteoporóza ohrožuje více. Je třeba začít v době, kdy se ještě cítíme dobře. Naučíme se dostatečně zatěžovat kosti pohybem a naším úkolem je zvýšit jejich pevnost a celkovou kondici. Tím zabráníme nežádoucím komplikacím v budoucnosti. 
  • Volný program relaxace - nabízí přesně to, co název říká. Klient má možnost vybrat si tři procedury z nabídky.
  • Velký relaxační účinek má třeba podvodní masáž. Kromě uvolnění přináší i léčebný efekt při poúrazových stavech, onemocnění pohybové soustavy a také srdce a cév.
  • Vířivá koupel Atlantis má masážní a relaxační efekt, ocení ji zejména lidé, kteří mají sedavé zaměstnání a jednostrannou zátěž pohybového aparátu.
  • Perličková koupel se osvědčuje při nadměrném a jednostranném zatížení páteře a kloubů, při poruchách prokrvení, při stresu. Rašelinové obklady prospějí při bolestech kloubů a páteře, nadváze, celulitidě a jsou vhodné i pro zvýšení místního prokrvení.

Zaplavat si může každý

"Náš bazén je přístupný veřejnosti každý den, v pondělí od 7 do 14.30 a pak každý den až do pátku od 9 až do 18 hodin. V současné době stojí relaxační pobyt 200 Kč. Vstupné zahrnuje plavání v bazénu, aquagymnastiku, saunu, fitness a relaxaci v odpočinkové zóně. Pro pohyb v areálu mají návštěvníci k dispozici koupelové prádlo a župan. Přijít na plavání je možné bez objednávání.

Ten, kdo má zájem o další procedury - masáž, vířivku, perličkovou lázeň nebo solárium, by se měl předem objednat. Je to pro něj výhodnější," uvádí PhDr. Milana Šimáčková z R-Centra.

Myslí se i na matky s dětmi

Ačkoliv normálně bývá problém jít si zaplavat a zacvičit s velmi malým dítětem. Na Homolce jsou tito zákazníci o prázdninách a v září vítáni každé pondělí. Bazén bývá v průběhu dne poměrně volný, miminko se dá uložit tak, aby jej matka mohla kontrolovat a hlavně nechodí sem teenageři. Proto tady nikdo necáká, neběhá, okolo bazénu je klid a matky se mohou v rámci možností relaxovat.

Kromě toho každé dvě hodiny začíná aquagymnastika. Využít všech možností, které Na Homolce poskytují, proto rozhodně doporučujeme.

Specialitou je suchá koupel

"Trpíte celulitidou, máte potíže s tlakem, hlásí se potíže menopauzy? Ozývají se záda, nebo si potřebujete odpočinout a zrelaxovat? Pak jste vhodným adeptem pro suchou CO2 koupel. Zní to trochu záhadně, ale věc je to v podstatě jednoduchá. K aplikaci slouží zvláštní vak, do kterého se zájemce uloží až po krk. Vak se naplní oxidem uhličitým. V lázni si pobudeme asi 50 minut a člověk se cítí jako znovuzrozený. První návštěva stojí 200 Kč, cena zahrnuje i vlastní vak. Na příští sezení si ho už přineseme s sebou a koupel pak stojí jen 100 Kč", dodává dr. Šimáčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Masáž na pracovišti zlepší kondici

Masáže patří mezi nejstarší léčebné procedury a jejich obliba stále stoupá. Můžeme si vybrat mezi klasickou, sportovní nebo čínskou, shiatsu, reflexní...

Výběr článků

Načítám