Hlavní obsah

Několik rad, jak přestat hledět na ostatní a začít se mít ráda

Novinky, das

Při hledání osobního štěstí dost často narážíme na překážky v podobě přání druhých, zodpovědnosti vůči ostatním, ale také v podobě obav, jak na danou situaci zareaguje okolí. Mnohdy pak vlastní já upozadíme před druhými. Psychoterapeut Guy Finley sestavil několik rad, jak přestat hledět na ostatní a začít myslet především na sebe.

Foto: ČTK/AFP

Jít svou vlastní cestou může být těžké, ale zároveň velmi osvobozující.

Článek

 1. Naučte se říkat ne bez jakéhokoli vysvětlování

První krok, který musíte učinit ke svému vlastnímu svobodnému životu, je nalézt odvahu odmítnout požadavky ostatních. Pokud se naučíte říkat ne, postupně přestanete mít i výčitky svědomí a po všech stránkách se vám uleví. Základem je říct ne a nikomu dál nic nezdůvodňovat. Jakmile totiž začnete s vysvětlováním, snadno podlehnete a opět se přizpůsobíte druhým.

2. Nesnažte se zaplnit prázdnotu nepodstatnými věcmi

Pokud se cítíte osaměle, prázdně, nikdy se tento stav nesnažte zaplnit rychlými záplatami v podobě krátkodobých bezvýznamných věcí. Vaši prázdnotu totiž zaplní jen na velmi krátkou chvíli a v konečném důsledku vám spíš ublíží.

3. Nebojte se přiznat svojí neznalost

Předstíráním, že něco chápete, jen abyste nemuseli přiznat, že tomu nerozumíte, ničeho nedosáhnete. Tak jako tak jednou pravda vyjde najevo. Naopak čím víc se budete ptát a budete chtít věci vysvětlovat, tím prokážete o danou věc skutečný zájem a schopnost učit se novým věcem. V konečném důsledku tak přiznáním nedostatku získáte víc než lhaním a předstíráním.

4. Nenechte vše na svých bedrech

Tíhu potíží lze určit podle toho, jak moc je v sobě dusíte a jak moc se díky nim strachujete. Velmi důležitým krokem tedy je sdílet svá trápení a nebát se o nich nahlas mluvit. Jakmile se toto naučíte, zjistíte, že nic ve skutečnosti není tak černé, jak se na první pohled může zdát, a každý problém má nějaké řešení.

5. Nebojte se odmítnutí

Pokud vám někdo řekne ne, neberte to jako osobní tragédii. Na odmítnutí není nic špatného. Můžete si z toho vzít jen ponaučení, které vás v životě posune zas o krok dál.

6. Zastavte se, jakmile začnete přehrávat

Život nemůže být show a zároveň realitou. Hraním si neustále na něco pomalu a jistě ztrácíte svou tvář i své já. Pokud nezačnete být sami sebou, reálný svět se vám natolik vzdálí, že své štěstí jen těžko najdete.

7. Vezměte život do svých vlastních rukou

Nikdy nepoznáte skutečnou radost a duševní uspokojení, pokud nepůjdete do rizika, že vezmete život do vlastních rukou a začnete jej žít po svém. Jít svou vlastní cestou může být těžké, ale zároveň velmi osvobozující.

8. Být velkým a úspěšným nemusí být vše

Každý chce být viděn jako ten úspěšný a velký. Ve skutečnosti čím méně se svými úspěchy bude chlubit, tím spíše bude obdivován. V tom spočívá skutečná velikost člověka.

Reklama

Související články

Náladovost není vždy na škodu

Každý jedinec oplývá jinou schopností zvládat vlastní emoce. Zatímco jednoho člověka lze označit jako velmi náladového, jiný na sobě nedá rozhořčení jen tak...

V čem jsou ženy vybíravější než muži

Psychologové z Austrálie se rozhodli zmapovat nejčastější důvody, kvůli kterým se lidé rozcházejí. Vyšlo najevo, že u mužů hraje při rozhodování velkou roli...

Výběr článků

Načítám