Hlavní obsah

Přechozením chřipky může člověk riskovat život

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává období chřipkové epidemie. Bohužel za šíření této nemoci mohou často sami pacienti, kteří se snaží onemocnění takzvaně „přechodit”. Tím dochází ke snadnému šíření viru. Ignorováním nemoci si ale lidé mohou zadělat na vážné zdravotní problémy, které v extrémních případech mohou končit i smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Chřipka má většinou velmi těžký průběh, přesto se ale najdou lidé, kteří se ji rozhodnou takzvaně přechodit. To je ale to nejhorší, co mohou udělat, tvrdí lékaři. Vede to nejenom k prodloužení a zhoršení nemoci, ale i k vážným zdravotním komplikacím.

Článek

„Chřipka se projevuje rychlým nástupem příznaků. Od běžného nachlazení se liší rychlým nástupem nemoci, které je provázeno horečkou, schváceností, bolestmi svalů a kloubů,” říká lékař Norbert Král, předseda Mladých praktiků.

Může zabít i mladého a zdravého člověka

Chřipkové onemocnění mohou doprovázet bolest hlavy, rýma nebo kašel. Dalším rozdílem od běžného nachlazení je, že potíže spojené s chřipkou mohou trvat i několik týdnů, a to zejména v případě, kdy se snažíme onemocnění přechodit. Tím ale člověk může dokonce riskovat život. Může dojít k vyčerpání organismu, zápalu plic či zánětu srdečního svalu.

„V extrémním případě může jedna taková přechozená chřipka způsobit až selhání srdce či superinfekci. Měl jsem jeden případ poměrně mladého člověka, sportovce, který nikdy nemarodil. Bohužel přechodil těžkou virózu a oslabené tělo poté napadla superinfekce, dostal bakteriální zánět plic a zemřel,“ varuje Král.

Chřipka v číslech
Celosvětově onemocní ročně touto virovou chorobou 10–15 % populace, tedy tři až pět miliónů lidí. Každý rok v ČR na komplikace spojené s chřipkou umírá až 2661 osob. V celosvětovém měřítku zemře v souvislosti s chřipkou 250 000 až 500 000 lidí. Jako účinnou prevenci lékaři doporučují očkování, má 89% účinnost.

Nejohroženější jsou cukrovkáři a kardiaci

Mezi ohrožené skupiny lidí patří hlavně kardiaci a lidé trpící cukrovkou. Diabetes mění hladinu cukru v krvi a výrazně oslabuje imunitu. „Bohužel i v případě dodržované léčby může dojít k rozkolísání koncentrace krevního cukru a celkové dekompenzaci pacienta s cukrovkou. Jeho zdravotní stav se tak může zhoršit a vyžádat si i hospitalizaci v nemocnici,“ říká Jitka Kuchařová z Interní diabetologické ambulance v Mělníku.

Ve srovnání se zdravými lidmi jsou i kardiaci na chřipkové onemocnění daleko náchylnější. I u nich hrozí zvýšené riziko. Jsou totiž ohroženi na životě až 52krát více než fyzicky zdravý jedinec. Tekutiny v plicích totiž ztěžují odstraňování chřipkového viru a u kardiaků i po několika týdnech od propuknutí nemoci hrozí dvakrát větší riziko infarktu.

„U pacientů s onemocněním srdce a cév může mít chřipka skutečně fatální následky. Studie prokázaly, že očkování proti chřipce snižuje riziko těžkých, život ohrožujících komplikací chřipky,“ potvrzuje kardiolog Petr Pichl, z Kliniky kardiologie IKEM.

Dá se říci, že Češi mají všeobecně k očkování proti chřipce velkou nedůvěru. Avšak lékaři kvitují, že pouze očkováním lze předejít epidemii, protože očkovaný člověk chrání sebe i své okolí. Doktor Norbert Král říká, že se ale zájem o očkování pomalu, ale jistě zvyšuje. „Každoročně očkujeme proti chřipce o zhruba 50 lidí více než minulý rok.“

ChřipkaNachlazení
Horečka nad 39 °CZvýšené teploty okolo 37–38 °C
Bolesti hlavy, kloubů, svalů, bolest v krkuRýma
ÚnavaKašel
Zánět dutinOdezní do několika dní
Může trvat i několik týdnů

Co zhorší průběh chřipky

Pokud už jste s chřipkou „zalehli“ do peřin, rozhodně byste měli pečlivě doplňovat tekutiny. Díky nim se tělo viru snadněji zbaví.

„Průběh zásadně a nejvíce zhoršuje přecházení nemoci, pochopitelně i kouření a konzumace alkoholu,“ říká Král. Doplňuje, že léky, které by se musely vysadit nebo které by komplikovaly průběh chřipky, nejsou. Stejně tak i potraviny. „Lidé by se ale měli vyvarovat horké lázni,“ upozorňuje Král.

Lékaři radí, aby člověk s prvními příznaky okamžitě ulehl do postele a nesnažil se dále chodit do školy či zaměstnání. Toto chování nejenomže napomáhá šíření epidemie, ale zhoršuje průběh nemoci i délku rekonvalescence.

Jak ji léčit

Chřipka je virové onemocnění, neléčí se antibiotiky. Postačí důsledná domácí léčba, která může být ale často i na několik týdnů. Při komplikacích je však samozřejmě nutné vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Adekvátní  a včasná samoléčba stačí. Běžně se užívají přípravky obsahující paracetamol (na bolest hlavy a vysokou teplotu), ucpané dutiny uvolňujeme spreji a na bolesti užíváme nejrůznější mentolové pastilky, které zmírňují otok i bolest. Klasickým doporučením je samozřejmě pestrá strava s vysokým obsahem vitamínu C.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám