Hlavní obsah

Žena prodělala rakovinu děložního čípku, teď čeká dítě

Právo, Václav Pergl

Pětatřicetiletá paní Markéta z Poděbrad si loni sáhla na dno. Pak ale otěhotněla a smutek vystřídala velká radost.

Foto: Václav Pergl, Právo

Paní Markéta z Poděbrad

Článek

„Chodila jsem na pravidelné gynekologické prohlídky dvakrát ročně, ale když jsem se rozhodla mít dítě, byla jsem na této prohlídce kvůli pracovnímu vytížení jen jednou. A to se mi vymstilo.  Při prohlídce po roce mi totiž lékaři zjistili změny na děložním čípku a já musela podstoupit operaci,“ řekla Právu paní Markéta.

Šok však zažila, když jí lékaři po první operaci řekli, že má rakovinu děložního čípku a bude muset na další operaci.

„Nastala panika, strach. Uzavřela jsem se sama do sebe a řekla si, že to zvládnu. Ale bylo to mnohem silnější než já. Svěřila jsem se proto manželovi. Ten pak celou dobu byl při mně, byl mi velkou oporou,“ vyprávěla.

Po první operaci, která byla v dubnu, následovala druhá v červnu. Při ní byl rakovinový nádor velikosti 5,5 x 3 mm z děložního hrdla odstraněn.

Uvědomuji si, že práce, která pro mne byla dřív vším, není všechno

„Říkal jsem ženě, že vše dobře dopadne, aby se nebála,“ řekl manžel paní Markéty.

„Zaujal jsem k tomu postoj takový, že rakovina děložního čípku v podstatě nic není a že horší jsou moje bolavá záda. Snažil jsem se její psychiku nasměrovat jinam. Dělal jsem si ze všeho prostě legraci. Trávili jsme spolu mnohem víc času a myslím, že překonat tu strašnou diagnózu se nám podařilo,“ dodal.

Po druhé operaci byla Markéta, jinak velká sportovkyně, která spolu s kamarádkou vlastní v Poděbradech fitness centrum, na dně. Ale díky manželovi se jí dařilo nemoc překonávat. Po několika měsících se pak ze dna vyhoupla: v srpnu otěhotněla.

„Jsem za to neskonale vděčná a uvědomuji si, že práce, která pro mne byla dřív vším, není všechno,“ sdělila. „Nechceme vědět, co to bude, jestli holka, nebo kluk. Hlavně aby děťátko bylo zdravé.“ Dodala, že v rodině nikdo rakovinu neměl a nikdy ji nenapadlo, že by ji mohla dostat ona.

„Dnešní doba klade na ženu velké nároky. Chceme být úspěšné, samostatné, ekonomicky nezávislé, něco dokázat. A to alespoň u mě vedlo k odsouvání rodiny a všech hezkých věcí. Vím, že to byla chyba,“ svěřila se.

Přijít včas 

Pokud žena onemocní rakovinou děložního čípku, měla by skončit na jednom ze 17 onkogynekologických center.

„Záleží na tom, v jakém stadiu se na onemocnění přijde. Časná stadia řešíme chirurgicky, pokročilejší radioterapií. Přesto v Česku ročně čtyři sta žen na rakovinu děložního čípku zemře a nově ji dostane asi tisíc žen,“ řekl Právu profesor David Cibula, onkogynekolog Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Paní Markéta včas přišla. A proto se podařilo lékařům ji zachránit a zachránit jí i šanci na dítě. V pokročilejších stadiích už to ale nejde. A žena většinou přijde o dělohu a tím i o možnost otěhotnět.

„Proto jsou tak důležité prohlídky u gynekologa, které by ženy nikdy neměly odkládat. Nic není důležitějšího než zdraví,“ uzavřel profesor Cibula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám