Hlavní obsah

Během intenzivního smíchu spálíte víc kalorií než při rychlé chůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smích může pomoci s hubnutím víc než pohyb. Podle britské bioložky a psychiatričky Helen Pilcherové, pokud se člověk hodinu směje při komediálním pořadu v televizi, je to stejné, jako by hodinu rychle šel.

Foto: Profimedia.cz

Smích nejen léčí.

Článek

Revizí několika desítek studií zjistila, že nejintenzivnější forma smíchu může spálit až 120 kilokalorií za hodinu. A výhodou je, že při silném smíchu se posiluje břicho. A krom fyzických účinků působí samozřejmě také blahodárně na psychiku, neboť se při něm vylévají do mozku příznivé hormony.

„Už jen mírné chichotání dokáže spálit deset kilokalorií za hodinu,“ tvrdí doktorka Pilcherová. To samozřejmě není moc, ale pokud se člověk během dne zasměje několikrát, výrazně to přispěje ke zvýšení energetického výdeje.

Při smíchu se aktivují vnitřní šikmé svaly břišní, které jsou nezbytné pro vypracování tzv. pekáče buchet na břiše. Smích také podporuje krevní oběh a představuje dobrý trénink pro srdce a cévy.

„Tato zpráva zvyšuje radostnou šanci, že sledování komediálních pořadů pomáhá vypracovat břišní svaly útokem na vnitřní šikmé svaly, a to lépe než sedy-lehy,“ svěřila doktorka Pilcherová magazínu Science.

Smích sice nenahradí sport a pravidelný pohyb, ale rozhodně přispívá ke spalování energie, posilování svalů břicha a oběhové soustavy či celkové psychické pohodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám