Hlavní obsah

Červené maso má v jídelníčku důležité místo

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi si v drtivé většině nedokážou představit, že by se měli vzdát masa a pokrmů z něj. Pro většinu populace je právě maso základní potravinou. Avšak mnoho lidí při tom hřeší a konzumují jej více, než je pro lidský organismus zdravé. A to se týká hlavně masa červeného, tedy vepřového, hovězího, skopového, telecího a jehněčího.

Foto: Profimedia.cz

Červené maso by se v jídelníčku mělo objevovat dvakrát týdně.

Článek

Jak by mělo vypadat, pokud možno ideální, zdravé množství červeného masa? Obsahuje v průměru 20 - 24 g bílkovin na 100 g (v syrovém stavu) a téměř všechny bílkoviny obsažené v něm jsou plnohodnotné, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny.

Bílkoviny jsou základními stavebními kameny organismu, jsou součástí svalové bílkoviny, ale také enzymů, hormonů a protilátek.

„Bílkoviny musíme přijímat v potravě, abychom nahradili jejich ztráty, jelikož tělesné ztráty se neustále obměňují,” vysvětluje Kateřina Šimková, nutriční specialistka společnosti Zdravé stravování.

Benefity červeného masa
Červené maso obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny, je také zdrojem železa a zinku. Nejdůležitější ze všech vitamínů, které maso obsahuje, je vitamín B12.

Plusy i minusy

Ačkoliv je červené maso v mnoha ohledech výživově velmi výhodné, je potřeba si dát pozor na jeho tučnější druhy. Současný obsah tuku nemá tak výhodné složení a měli bychom ho v naší stravě omezovat. Vysoký příjem tuku je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity a některých typů rakoviny.

„Každopádně ale červené maso může být součástí i redukčního jídelníčku. Ten by měl být v každém případě pestrý a vyvážený a měl by splňovat všechny potřebné atributy. Konzumovat bychom tedy měli hlavně maso libové,” říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Nejméně tučné je telecí a divočina, zatímco vepřové obsahuje méně bílkovin a více tuku. I proto je pro organismus hůře stravitelné. Při přípravě masa je vhodné přebytečný tuk odstranit.

Záleží na přípravě

„Jedinou nevýhodou červeného masa je, že mívá vyšší obsah tuku. Ale zase záleží na tom, co si člověk koupí. Když si přinesete domů kuře a připravíte a sníte ho i s kůží, tak je to po stránce obsahu tuku stejné, jako když si dáte krkovici,“ překvapuje tvrzením dietoložka iniciativy Vím, co jím, Karolína Hlavatá.

Bílkoviny (g/100 g)Tuky (g/ 100 g)Energie (kJ)
Vepřové
Plec1718978
Kýta1715873
Krkovice15241196
Hovězí
Bok1916907
Roštěná2114868
Kýta209643
Plec2011738
Zdroj: Zdravé stravování

Jak vybrat maso

Červené maso by mělo mít pěknou barvu, nesmí zapáchat a nemělo by být na povrchu slizké. Pokud je baleno v krabičce a zataveno ve folii, může se stát, že bude mít našedlou barvu, ale toho se nemusíte bát, je to dáno chemickou reakcí.

„Maso se dotýká folie, zamezí přístupu kyslíku a tím změní barvu,” vysvětluje Kateřina Šimková. Také dodává, že z jídelníčku by naopak měly zmizet masné výrobky. „Ty obsahují vysoký obsah tuku, soli a přidaných látek.”

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje zařazení červeného masa do jídelníčku 2x týdně.

Tatarák bez výčitek

Kateřina Šimková doporučuje maso připravovat na nerezové pánvi smažením na řepkovém oleji. Ten totiž nejlépe snáší vysoké teploty a nedochází tak k nezdravému přepalování tuků.

Odpírat si ale nemusíte ani oblíbený tatarák. I to má ale svá úskalí. „Potíž je spíš ta, že k němu lidé sní dvanáct topinek osmažených v oleji. Takže se z jídla stane energetická bomba. Ale kdyby byly topinky udělané nasucho, tak je to v podstatě dietní jídlo,“ uzavírá Karolína Hlavatá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám