Hlavní obsah

Kdy se stravovat, aby se po cvičení hublo co nejvíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posilovny a tělocvičny v novém roce vždy praskají ve švech. Všichni chtějí co nejrychleji shodit nabrané kilogramy přes vánoční svátky a jsou ochotni pro to učinit maximum. Bohužel mnozí z nich často chybují načasováním stravování. Málokdo totiž ví, že muži udělají nejlépe, když cvičí na lačno a nají se později po cvičení, zatímco ženy by měly cvičit chvíli po jídle, ale po cvičení už nejíst.

Foto: Profimedia.cz

Každé pohlaví má jiný hormonální systém a odlišnou fyziologii.

Článek

Každé pohlaví má jiný hormonální systém a částečně odlišnou fyziologii. Takže když jde o spalování tuků, muži zhubnou o osm procent víc, když cvičí před jídlem, zatímco ženy zhubnou o pětinu více tuků, když cvičí po jídle.

Muži mají více svaloviny než ženy a jejich přednostním palivem jsou sacharidy. Ženské tělo je naprogramováno spíš ke spalování tuku a uchovávání sacharidů.

Doktor Adam Collins v pořadu televize BBC pak dokazuje tyto objevy na třiceti dobrovolnících.

„Mužům více svědčí, když cvičí intenzivně, tím vytvářejí větší tlak na svaly, které spálí více energie, takže svaly spálí více tuku. Ženy mají více tuku na bocích, zadku a bříšku, odkud se vylučují mastné kyseliny do krve, rozdíly v hormonech znamenají, že jim více svědčí ukládání glukózy a spalování tuků. To je zřejmě evoluční objev kvůli těhotenství, když ženy můžou spalovat tuky a glukózu uchovávat pro svůj plod,“ vysvětlil doktor Collins i v rozhovoru pro deník The Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám