Hlavní obsah

Francie má nový zákon proti vychrtlým modelkám

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prezentací extrémně hubených modelek a modelů, jejichž vychrtlost může mít fatální dopady na zdraví nejen jejich, ale i těch, kdo se jim jako prosazovaným vzorům chtějí podobat, má bojovat nový zákon, který ve čtvrtek přijali francouzští poslanci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Novou podmínkou pro výkon této specifické práce má být podle deníku Le Monde lékařská zpráva, jež potvrdí, že „zdravotní stav modelky či modela hodnocený zejména s ohledem na index tělesné hmotnosti (BMI) je v souladu s výkonem povolání“. Porušení se bude trestat až šesti měsíci vězení a pokutou 75 tisíc eur (přes dva milióny Kč).

Původní návrh přitom počítal, že výkon tohoto povolání bude omezen nejnižší přípustnou hodnotou BMI 18, což odpovídá 55 kilogramům při 1,75 metru výšky. Nakonec ale poslanci nechali posouzení na pracovních lékařích, kteří při rozhodování mohou zohlednit i jiné faktory, například tělesnou skladbu, pohlaví, věk, výživové chování v minulosti či případnou chybějící menstruaci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Upravené fotografie se musejí označit

Nově také budou muset být označeny fotografie, na nichž byla postava modelky či modela počítačově zeštíhlena, či naopak rozšířena. Koncem listopadu byl odmítnut návrh na nový typ deliktu: podněcování k nadměrné hubenosti se mělo týkat především autorů internetových stránek s tzv. proanorektickým obsahem.

Jak ale podotkla šéfka komise pro sociální věci, socialistka Catherine Lemortonová, autoři těchto webů často sami trpí výživovými problémy a případný postih by je mohl ještě více oslabit.

Le Monde napsal, že ve Francii mentální anorexií, která se projevuje odmítáním potravy a zkreslenými představami o vlastním těle a patří mezi psychické poruchy s nejvyšší úmrtností, trpí 30 až 40 tisíc lidí. Jde hlavně o dospívající dívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám