Hlavní obsah

Shodila 70 kilogramů, jen dieta jí k tomu ale nepomohla

Novinky, bok

Obezita představuje závažný problém, který mnohdy velmi negativně zasahuje i do zdraví člověka. Jaké potíže mohou nastat, ví i žena na internetu známá pouze pod přezdívkou Sprk97, která se svými více než 150 kilogramy zažívala na vlastní kůži řadu zdravotních komplikací. Po dlouhodobém marném boji a neúspěchu řady diet u ní trvale zabrala pouze jediná metoda, díky níž shodila neuvěřitelných 70 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Pro nadměrně obézní jedince je mnohdy jediným způsobem, jak shodit nadbytečná kila, operační zákrok v podobě zmenšení žaludku. Ilustrační foto

Článek

Malé nebo vůbec žádné váhové úbytky, jojo efekt, neplodnost, vysoký krevní tlak – to jsou jen některé z problémů, kterými si žena středního věku musela kvůli své nadměrné hmotnosti projít.

Při váze přesahující 150 kilogramů a problémech s neplodností se nakonec rozhodla, že je čas něco se svým stavem udělat. A jak dodává, cesta to byla velmi dlouhá a rozhodně ne jednoduchá. Během svého snažení vyzkoušela řadu osvědčených i alternativních dietních plánů, mnohé ale skončily naprostým fiaskem. Buď neshodila nic, nebo jen pár kilogramů, které ale velmi rychle opět nabrala zpět, i s nějakým přídavkem navíc.

„Opravdu jsem vyzkoušela všechno. Počítala jsem kalorie a hlídala cholesterol, zkusila jsem paleodietu i omezit konzumaci mléčných výrobků. Jedla jsem podle řady celebrit, zkoušela jsem vše, na co si jen vzpomenete,” cituje její slova Dailyrecord.

V jednu dobu se jí povedlo shodit více než 25 kilogramů, po nějaké době ale její váha opět narostla do nepříjemných hodnot. V roce 2011 shodila přes 13 kilogramů, ale váha po čase opět stoupla. „Snažila jsem se nevzdávat a pokaždé jsem hledala jiný způsob, jak kila shodit. Ale po čase se vždy znovu vrátila. Moje váha se vždy vyšplhala zpět na neuvěřitelných 140 kilo, kde se držela,” popisuje žena svůj boj s obezitou.

Pomohl až dohled lékaře a žaludeční by-pass

„Víte, všichni okolo říkali, že jednou musí něco zabrat a vydržet, a tak jsem to zkoušela stále dokola. Jenže u mě to nějak nefungovalo,” uvedla. Po dlouhých letech marných snah a psychického vyčerpání letos konečně navštívila odborníka, pod jehož dohledem držela tříměsíční dietu přesně upravenou podle jejích potřeb.

Za tu dobu shodila něco málo přes dvacet kilogramů, poté jí byl proveden tzv. žaludeční by-pass (zmenšení žaludku). Nyní váží 84 kilogramů.

„I když operace pomohla, i tak to byla ta nejtěžší věc, kterou jsem musela v životě udělat. Buď to, nebo jsem mohla být stále tlustá a čekat, že brzo zemřu. Vybrala jsem si život, ale znamenalo to zcela přenastavit řadu věcí včetně vztahu k jídlu,” pokračuje ve svém vyprávění.

Je to obrovská mentální hra, kterou hraji každý den.

„Dostala jsem do ruky obrovský nástroj, při jehož správném používání bude můj život lepší. Ale i tak je veškeré rozhodnutí stále jen na mně. Je to obrovská mentální hra, kterou hraji každý den.” Jak ale ihned dodává, i přes velké psychické vypětí jí to změnilo život k lepšímu.

Teď už se soustředí pouze na dvě věci – jak si udržet stávající hmotnost a na našetření peněz potřebných na další operaci, při které jí bude odstraněna přebytečná kůže. Kvůli rozsáhlému zákroku téměř na celém těle se u ní částka může vyšplhat až na 480 tisíc korun.

„Ta operace bude velmi rozsáhlá – paže, nohy, břicho, záda, prsa, to vše bude muset být upraveno. To znamená i hromadu jizev, možnost zánětů nebo infekce. Pokud se to ale povede, celkový výsledek bude neuvěřitelný. Věřím v to,” dodala na závěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám