Hlavní obsah

Jak se zbavit tuku na bocích

Novinky, ema

S tukovým prstencem, který se usazuje okolo boků, se trápí nejen ženy, ale i muži. Jak s ním bojovat? Jde to velmi těžko. Madla lásky, jak se jim familiárně říká, se totiž velmi snadno vytvoří. O to horší je to s jejich redukováním.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná tvorba tuku na bocích vynikne především v případě, kdy ženy a dívky nosí obepnuté bokové kalhoty utažené páskem.

Článek

Za tuk usazený v dolní části zad, který se mnohokrát zvýrazní ještě nošením bokových kalhot s přísně utaženým páskem, může špatná strava, sedavý způsob života i nedostatek pohybu.

Pokud chcete bojovat sportem, vsaďte na běhání, posilujte zádové svalstvo, v sedavém zaměstnání se snažte co nejvíce aktivně chodit. Samozřejmostí je také dostatečný přísun tekutin i pestrá zdravá strava.

Za tloušťku může stres

„Lidé, kteří v práci zažívají stres, mají v krvi zvýšenou produkci hormonu kortizolu, což způsobuje větší chuť k jídlu. Tělo k mozku vysílá signály, aby jej zásobil jídlem a tělo tak mohlo účinněji fungovat. Bohužel v takovém případě pak konzumujeme nevhodné sacharidy a nezdravé tuky,“ říká doktorka Marilyn Glenvilová pro Dailymail.

Tuk se v oblasti boků usazuje z praktických důvodů. Je totiž v blízkosti jater, tedy na ideálním místě, když jej tělo potřebuje rychle převést na energii.

Odborníci se ale shodují, že tuk v oblasti boků lze redukovat i vhodnou stravou. Co by měla obsahovat?

Vejce k snídani

Pokud posnídáte vejce, dostanete do těla dostatek proteinů, vitamínu A, D a chromu, společně také s ideální hladinou cukru. Chrom a cukr z takové snídaně také dokážou držet na uzdě nekontrolovatelné chutě.

Základní „dobré“ tuky

Dlouhodobá závislost na nízkotučných výrobcích může mít za následek, že budete konzumovat méně nasycených tuků, ale také budete mít nedostatek dobrých, zdraví prospěšných tuků. Esenciální mastné kyseliny, obsažené v ořeších, semenech, tučných rybách a dalších výrobcích pomáhají zvyšovat metabolismus.

Zejména proto je důležité takové potraviny zahrnout do jídelníčku. Kromě ryb a ořechů zahrňte do stravy avokádo, které je bohaté na vitamín E a podporuje zdravou hladinu cukru v krvi.

Eliminujte cukry

Vyhněte se potravinám, které způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, protože jakmile hladina cukru v krvi klesne, tělo bude okamžitě žádat jeho další přísun. V takové chvíli člověk intuitivně sahá po nejsnadnějším způsobu, jak jej doplnit. Nejčastěji chtíč utěší sušenky a sladkosti.

Ideální je proto konzumovat potraviny vyvážené, například hnědou rýži nebo vločky, které cukr a sacharidy do těla uvolňují pozvolna bez náhlých záchvatů a chutí na sladké.

Nezapomeňte na proteiny

Kombinací sacharidu a živočišného či rostlinného proteinu utvoříte směs, která se pomaleji tráví a postupně zásobuje tělo živinami a cukry. Proto do jídelníčku zařaďte ryby, vejce, fazole nebo quinou. Správným jídelníčkem totiž udržíte v šachu správnou hladinu cukru a omezíte tak chuť k jídlu.

Každé tři hodiny

Správnou hladinu cukru v krvi udržíte i pravidelným režimem. K snídani, obědu a večeři přidejte svačiny a mezi jednotlivými jídly si nenechávejte více jak tříhodinový odstup. Pokuste se nejíst sacharidy po šesté hodině večerní, předejdete tak nevyrovnané hladině cukru v krvi.

Nejezte v rychlosti

Nejezte ve stoje, v tramvaji, v autě. Zkrátka snažte si vyhradit si čas na jídlo, i kdyby to mělo být jen pár minut. Pokud budete ve stresu, zrovna u toho budete svačit a dobíhat tramvaj, trávicí systém stejně potravu nezpracuje tak, jak by správně měl.

Stejně tak je potřeba dávat si pozor na to, co pijete. Snažte se zredukovat kofeinové nápoje a snížit příjem alkoholu na minimum. Ujistěte se také, že nepijete na prázdný žaludek, v takovém případě se totiž do krevního řečiště uvolňuje kortizol, který zvyšuje pocity hladu.

Hořčík

Hořčík pomáhá k vyvážené hladině cukru v krvi a přispívá k produkci inzulinu. Pokud máte nízkou hladinu hořčíku, vsaďte na listovou zeleninu a ořechy. Zařaďte brokolici, která je kromě hořčíku bohatá i na vlákninu.

Hořčík také působí kladně na produkci nadledvinek, které stimulují svalstvo, nervový systém, a jsou zodpovědné mimo jiné i za rovnováhu důležitých prvků v těle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám