Hlavní obsah

Na astma každoročně umírá téměř sto pacientů

Novinky, ema

Astma je zánětlivé onemocnění dýchacích cest, při kterém dochází k nadměrné obranné reakci průdušek na různé okolní podněty. Trpí jím více než 300 miliónů lidí na světě, jen v České republice se počet pacientů odhaduje na zhruba 800 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Astma je velmi nebezpečné onemocnění, nejohroženější skupinou jsou děti.

Článek

Nezávažnější formou astmatu, na kterou každoročně zemře více než 90 pacientů, trpí 5 - 7 % nemocných. Bohužel se tento problém nedaří dostat běžnou léčbou pod kontrolu.

Na vzniku astmatu se podílí kromě dědičné zátěže i bakteriální a virová infekce, a také alergeny. Jeho průběh zhoršuje známý zlozvyk - kouření.

Nedostatečná léčba může skončit smrtí

Nedostatečná léčba astmatu může mít i smrtelné následky. To je alarmující i kvůli zjištění, že až 200 tisíc lidí ani neví o tom, že astmatem trpí. Astma je nutné včas diagnostikovat a léčit, zejména také proto, že nejohroženější skupinou jsou děti.

Důležité je dostat je léčbou pod kontrolu, tedy odstranit nebo minimalizovat typické příznaky dušnosti. Cílem řízené a správné léčby je i zabránění rizikům, která v budoucnu mohou znamenat nevratné poškození funkce plic.

Astma se léčí a uvádí pod kontrolu inhalačními kortikosteroidy (IKS). Pokud ale taková léčba nezabírá, je na místo navyšování dávek doporučována kombinace s jinými antiastmatiky, která se pravidelně doplňují o nejnovější možnosti léčby.

Lidé si za zhoršení nemoci mohou často sami

Bohužel si někdy průběh i celé onemocnění zhoršují sami pacienti, a to špatnou technikou užívání inhalovaných léků, ale i tím, že nedodržují správné léčebné postupy.

„Bohužel zjišťujeme, že více než polovina nemocných dělá v inhalačních technikách chybu. I proto se farmaceutické firmy snaží inovovat a vyvíjet uživatelsky jednodušší a stejně účinné inhalátory,“ říká pneumolog Stanislav Kos.

Moderní inhalátory oplývají lehkostí, intuitivním ovládáním, ale i zvukovou či vizuální možností zpětné kontroly. Ukážou také, zda si pacient aplikoval správnou dávku léčiva. Nechybí ani počítadlo upozorňující na počet zbývajících dávek.

Astma pod kontrolou = plnohodnotný život

Díky moderním technologiím je tedy možné, aby nemocný fungoval v plné pracovní schopnosti, či rekreačně provozoval sporty.

„Pokud je astma pod kontrolou, je nemocný schopen vést plnohodnotný život. Jako prevenci doporučuji celoživotní zdravý životní styl, pohyb a redukci hmotnosti u obézních osob. A samozřejmě také nekuřáctví,“ říká profesor Petr Pohunek, ředitel České iniciativy pro astma.

V době chřipkových epidemií varují lékaři před infekcemi dýchacích cest, které postihují a oslabují plíce a průdušky.

„Proto je dobré nechat se preventivně očkovat proti virovým onemocněním, například chřipce,“ doporučuje Stanislav Kos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám