Hlavní obsah

Kvůli vzácnému syndromu dívka často trpí závratěmi a kolabuje

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletá Tayla Jaye Gregoryová je pohledná dívka, která veškeré své úsilí věnuje modelingu. Její ctižádost a pohodlný život jí ale kazí vzácné onemocnění, kvůli kterému trpí závratěmi a často doslova kolabuje. Lékaři zjistili, že za projevy syndromu posturální tachykardie, kterým trpí, mohou v jejím případě konzumované sacharidy.

Foto: Profimedia.cz

Zrychlený tep, závratě, mdloby. Za podobné stavy mohly u dívky konzumované sacharidy v potravě. Ilustrační foto

Článek

Sacharidy jsou potřebným zdrojem energie buněk a tkání v těle. Tayle ale místo pomoci spíše škodí. Právě kvůli jejich konzumaci se mnohdy až třikrát denně dostávala do stavu, kdy se fyzicky hroutila nebo přímo omdlévala.

Lékaři dlouho nemohli na příčinu jejích příhod přijít. Až poté, kdy jí kvůli zvýšené tepové frekvenci, která je hlavním projevem syndromu, na nějaký čas dali srdeční monitor, zjistili, že stav se zhoršuje výrazně poté, kdy zkonzumuje potravu bohatou na sacharidy, uvedl server Dailymail.

Proto bylo mladé ženě důrazně doporučeno, aby příjem sacharidů v potravě zredukovala na co nejmenší množství. Četnost kolapsů se jí tím výrazně snížila. „Nevěřila jsem, že by sacharidy mohly mít takový účinek. Až když se mě lékaři ptali na složení stravy, vyplynulo z toho, že by mohly být hlavním problémem,” uvedla Tayla.

„Nejhorší bylo, že jsem musela omezit i své oblíbené sendviče. Miluju je, rodiče mi dokonce říkali sendvičová královna. Jenže když jsem je dojedla, začala se mi najednou točit hlava, všechno se rozostřilo. Bylo to děsivé,” dodala v rozhovoru.

Dva vzácné syndromy 

Syndrom posturální tachykardie u ní byl diagnostikován již ve 13 letech, v 18 se ale výrazně zhoršil a k závratím se přidaly i kolapsy a omdlévání. Aby toho nebylo málo, dívka trpí navíc ještě Ehlers-Danlosovým syndromem, což je dědičné onemocnění způsobené poruchou tvorby kolagenu. To se kromě jiného projevuje tím, že klouby jsou nestabilní a častěji dochází k jejich poškození.

To u dívky spolu s reakcí na sacharidy a omdléváním představuje poměrně nebezpečnou kombinaci.

Vážné úrazy 

Během období, kdy Tayla trpěla četnými kolapsy, také utrpěla kvůli své anamnéze řadu úrazů včetně modřin, odřenin nebo otřesu mozku.

Po jednom z kolapsů musela na chirurgii, odkud odjížděla s 19 stehy na noze. Před omdlením totiž držela v ruce sklenici, která se při pádu rozbila a dívka na střepy dopadla. „Někdy bych ji nejraději zabalila do bublinkové fólie a nechala ji tak. Kolapsy samotné ji na životě neohrožují, ale pády ano,” popsala stav dcery její matka Adele.

Co způsobuje syndrom posturální tachykardie

Syndrom posturální tachykardie způsobuje u člověka abnormální zvýšení srdeční frekvence, což má za následek závratě, pocení a mdloby.

U pacientů dochází k poklesu zásobení mozku a srdce krví. Aby to tělo nějak kompenzovalo, začne produkovat větší množství stresového hormonu noradrenalinu. U těchto lidí je pak patrnější nárůst tepové frekvence o 30 tepů za minutu či více po delším než 10minutovém stání. U řady z nich není zjištěna přesná příčina problému.

U teenagerů může dojít k projevům syndromu například při rychlejším růstu, o pár let později se může jejich stav opět dostat do normálu. Nejčastěji se objevuje syndrom v rozmezí od 15 do 50 let věku, je mnohem častější u žen. Může se projevit například i po těžkém virovém onemocnění nebo traumatu, během těhotenství nebo bezprostředně po něm.

Lidé s potvrzenou diagnózou by se měli vyhýbat hlavním známým spouštěčům, mezi které patří například horké koupele nebo delší doba, po kterou člověk stojí. Doporučuje se dostatečný příjem tekutin stejně jako dostatek pohybu a pomalé vstávání při dlouhodobějším sezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám