Hlavní obsah

Po hodinách sezení uleví i desetiminutová procházka

Novinky, bok

S rozvojem počítačů a různé další techniky, která lidem usnadňuje život, jde v posledních letech ruku v ruce i trend, který zdraví neprospívá - sedavý způsob života. Doma nebo v zaměstnání trávíme hodiny před monitorem či koukáním do chytrého telefonu, a pohyb je pro řadu z nás cizím pojmem. Proto je tak důležité nezapomínat i na krátké procházky, které tělu uleví.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé sezení, ať už ve škole, nebo v práci, není z hlediska zdraví vůbec prospěšné.

Článek

V porovnání s prarodiči má současná pracovně produktivní generace výrazně méně pohybu, než by bylo zdrávo. Není se čemu divit. Z domu řada lidí vyběhne rovnou do auta, dojede do práce, kde si sedne ke stolu a celý den kouká do počítače.

V poledne maximálně malý kousek od kanceláře na oběd a zase rychle ke stolu. Odpoledne pak zase do auta a hurá domů, kde se uvelebí u televize.

Pohybové aktivity některých lidí jsou opravdu minimální, proto je tak důležité udělat si čas na jakoukoli krátkou procházku, která se naskytne, radí server Health.

Pomáhá prokrvení končetin 

Vědci doporučují, aby lidé praktikovali klidně i krátké, třeba desetiminutové procházky, a to kdykoli to bude možné. Důvod je jednoduchý. I krátká chůze pomůže prokrvit nohy postižené dlouhým sezením ve stejné pozici. „Ačkoli nás testovaný vzorek lidí byl malý, výsledky prokázaly velký účinek,” uvedl autor studie Robert Restaino z univerzity v americkém státě Missouri.

V rámci posledního průzkumu podrobil doktor Restaino a jeho tým celkem 11 mladých mužů testu, při kterém měli sedět ve stejné pozici po dobu šesti hodin. V rámci toho jim odborníci měřili průtok krve na různých místech těla a také další faktory, jako například srdeční tep. Stejné hodnoty zjišťovali i před započetím testu.

Aby u jednotlivců nebyly výsledky ovlivněny například jídlem, měli všichni stejnou snídani dvě hodiny před započetím testování. Další jídlo pak čtyři hodiny po začátku.

Po skončení se opět prováděla zmíněná šetření, poté každý z dobrovolníků šel na 10minutovou procházku. Posléze byly opět provedeny kontrolní testy.

Jak se dalo čekat, zjištěné údaje během doby sezení byly velmi znepokojující. U všech mužů došlo k výraznému snížení průtoku krve ve dvou hlavních tepnách v dolních končetinách. Po krátké procházce se pak údaje viditelně zlepšily.

„Je zřejmé, že dlouhé sezení a výrazná fyzická nečinnost vedou k mnoha mikrovaskulárním dysfunkcím, což je z hlediska zdraví jednoznačně nevýhodné,” potvrdil doktor William Gray, ředitel endovaskulárního oddělení v newyorském Presbyterian Hospital-Columbia University Medical Center. Zároveň dodal, že již dříve bylo dlouhodobé sezení potvrzeno jako jedna z příčin onemocnění srdce.

Čím více problémů, tím ohroženější zdraví 

Jak dodal šéf studie, test byl prováděn u zdravých a mladých jedinců, a tedy u nich nemělo dlouhé sezení ve výsledku až tak velký vliv například na zmíněná onemocnění srdce. Zároveň dodal, že u starších jedinců, případně při více zdravotních komplikacích, by byl celkový vliv na zdraví mnohem závažnější.

Také upozorňuje, že nebylo zjištěno, jak dlouho vydrží účinky krátkých procházek na celkové zdraví, a proto není vhodné spoléhat jen na ně. Jsou jen jakýmsi rychlým pomocníkem, který může po dlouhodobém sezení ulevit. Proto by měl být samozřejmostí další pravidelný pohyb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám