Hlavní obsah

Nejčastější varovné příznaky rakoviny u mladých lidí

Novinky, bok

Rakovina a její různé druhy patří mezi nejrozšířenější onemocnění vůbec. Postihuje muže a ženy, různých profesí i věku. I přes moderní techniky medicíny na rakovinu umírá stále velké množství lidí, mladé nevyjímaje. Z velké části bohužel i proto, že mnozí z nich nevědí, jak rozpoznat prvotní příznaky nemoci, nebo je přehlížejí.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z často podceňovaných příznaků zdravotního problému bývá u mladých lidí nadměrná únava bez zjevné příčiny.

Článek

Rozsáhlá britská studie zjistila, že téměř třetina mladých lidí, kteří onemocní nějakým druhem rakoviny, zjistí své onemocnění až po delší době, a převážně ještě díky lékařům v odborných střediscích, kam se v případě problému většinou dostaví. Důvod je často tentýž – pacienti, jejich rodiče i běžní praktičtí lékaři totiž často neumí rozpoznat prvotní příznaky rakoviny, uvádí server Dailymail.

V případě britské populace takovou skupinu tvoří 29 % mladých s rakovinou, varuje nejen místní populaci mladých nadace The Teenage Cancer Trust. Přes 32 % mladých ve věkové skupině 13 až 24 let dokonce třikrát či častěji navštíví se stejným problémem běžného lékaře, než je jim určena správná diagnóza.

Ve Velké Británii je ve věkové skupině 13–24 let diagnostikována rakovina více než 2500 lidem ročně. U většiny z nich jsou symptomy mylně považovány za projev jiné, většinou méně závažné nemoci.

Vědci v návaznosti na aktuální zjištění uvedli přehled pěti nejčastějších příznaků, které mohou u mladých lidí poukazovat na rakovinu. Jde o projevy nevysvětlitelné, které jsou trvalejšího charakteru a nemizí.

Co by neměli mladí lidé ignorovat 

Bolest – jakékoli známky bolesti, která se objevuje nečekaně, bez jakékoli příčiny, a která nemizí ani po podání léků

Hrudka, boule, otok – objeví-li se kdekoli na těle nějaký otok či boule, které nemizí, případně jsou doprovázeny svěděním, je třeba co nejdříve navštívit lékaře

Únava – příznakem některého z druhů rakoviny může být i nadměrná únava, pro kterou není vysvětlení, například kvůli nedostatku spánku

Úbytek hmotnosti – rychlé a nadměrné zhubnutí, které neodpovídá vynaložené snaze, může být opět způsobeno rakovinou

Změna znamének či pih – varovným signálem, že něco není v pořádku, je i změna velikosti mateřského znaménka nebo různých pih po těle

Mezi nejčastější nádorová onemocnění u mladých lidí patří rakovina štítné žlázy, děložního čípku, vaječníků či střev.

Zhruba 84 procent mladých lidí s rakovinou má při včasné léčbě šanci na přežití. U závažnějších forem nemoci, například rakoviny kostí, se procento přežití výrazně snižuje.

Málo informací, jiné druhy rakoviny 

Jak lékaři uvádějí, dalším z důvodů, proč mladí lidé často nedbají varovných příznaků nemoci a nenavštíví lékaře, je i fakt, že se u nich projevují v rámci věku jiné, méně medializované druhy rakoviny. Když se k tomu přidá ještě všeobecně malý zájem o preventivní prohlídky a špatná informovanost, stačí to k tomu, aby se u nich snižovala šance na úplné vyléčení.

„Naším cílem je nejen zlepšit povědomí o včasné diagnostice nemocí, také chceme povzbudit mladé lidi, aby chodili pravidelně k lékaři. A to při každé příležitosti, když se jim nebude nějaký zdravotní problém zdát v pořádku,” uvedla Siobhan Dunnová, generální ředitelka nadace The Teenage Cancer Trust.

„Jen tím, že mladé lidi včas poučíme o příznacích rakoviny, můžeme jim zaručit včasnou a co nejlepší péči a prodloužit jim tak život,” uzavřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám