Hlavní obsah

Velké svaly ještě neznamenají sílu, i hubeňouři mohou překvapit

Bodybuildeři mají sice svalová vlákna mnohem silnější, takže by měla být schopna generovat mnohem větší sílu než normální svalové vlákno, jenže v souboji gram na gram tomu tak není. Podle vědců z Manchesteru gram svaloviny neposilujícího člověka vykoná větší práci a má větší sílu než gram svaloviny bodybuildera.

Foto: Profimedia.cz

Svalová hmota bodybuildera je méně výkonná.

Článek

Realita je tak zcela jiná, než se na první pohled zdá.

„Na většinu z nás udělá dojem enormní svalová hmota bodybuildera a myslíme si, že tito lidé musejí být extrémně silní jako Hulk. Překvapující věcí nicméně je, že gram svaloviny z bodybuildera vytvoří menší sílu než z neposilujícího muže, a tudíž se zdá, že kvalita svaloviny je u bodybuilderů horší. Zdá se, že excesivní růst svalů může mít škodlivý vliv na kvalitu svalů a jeden může mít lepší výkon se svaly normální velikosti než s metabolicky příliš náročnými objemnými svaly,“ uvedl profesor Hans Degens z Manchester Metropolitan University.

Bodybuildeři ale de facto silnější jsou. Uzvednou větší zátěž než člověk, který nikdy neposiloval. Ale to je dáno tím, že mají mnohem více svalové hmoty. Ta je však méně výkonná přepočteno na gram váhy.

„Bylo by zajímavé, kdybychom zjistili, jaký aspekt tréninku u posilujících způsobuje snížení kvality jejich svaloviny,“ dodává profesor Degens v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulturistům ubývají svaly. Chtějí se líbit

„Míro, dobrej biceps – nejlepší! Míro, zadek! Dobrý! Vytoč ji, tu nohu, vytoč ji!“ Mistrovství republiky v kulturistice vrcholí a skupinka fanoušků sedící nade...

Výběr článků

Načítám