Hlavní obsah

Jak připravit naše tělo na chladnější měsíce

Novinky, das

Příchod sychravého počasí pro náš organismus představuje značnou fyzickou i psychickou zátěž. Ze všeho nejvíc je přetěžován imunitní systém, což je patrné na vyšší náchylnosti k virovým infekcím, únavě, ale i špatné náladě a podrážděnosti. Je proto zapotřebí se na tento čas náležitě připravit.

Foto: Profimedia.cz

Pro zdravé fungování organismu je klíčová správná funkce střev.

Článek

Změňte jídelníček a stravovací návyky

Nezapomeňte na potraviny s vysokým obsahem vitamínu C (ovoce, zelenina) a vitamínu B (mléčné výrobky, slunečnicová semínka, kukuřice aj.).

„Lidé se často domnívají, že nejlepším zdrojem vitamínu C jsou citrusy, a tak je nakupují po kilech v dobré víře, že tělu tak prospějí nejvíce. Je dobré si uvědomit, že citrusové plody k nám putují z velké dálky a doba od sklizení do chvíle, než si je zákazník v supermarketu koupí, je dlouhá. Když se k tomu přičte špatné zacházení a skladování, není divu, že převozem exotické ovoce na vitamínech spíše pozbývá. Lepší je dát přednost tuzemskému ovoci, buď vypěstovanému z vlastních zdrojů, nebo odebíranému od lokálních dodavatelů. Skvěle poslouží například jablka, jahody či rybíz,” vysvětluje Petr Havlíček, přední výživový odborník a patron Zdraví jako vášeň, programu na podporu zdraví, prevence a kondice Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Dále se doporučuje do stravy zařadit potraviny s obsahem železa (rozinky, játra, špenát aj.), vápníku, draslíku, zinku, sodíku a dalších minerálů. Pokud máte pocit, že je vaše strava na tyto látky chudá, můžete je tělu dodat prostřednictvím kvalitních doplňků stravy. S jejich výběrem by vám měl poradit praktický lékař nebo lékárník.

Pro zdravé fungování organismu je klíčová správná funkce střev. Ve střevech se nacházejí prospěšné probiotické bakterie, které mají na celkové zdraví významný vliv tím, že pomáhají likvidovat a držet pod kontrolou jiné škodlivé bakterie. Jídelníček by měl tedy zohledňovat to, co je dobré pro střevní sliznici a její bakteriální složení.

„Na povrchu sliznic, především na sliznici zažívacího traktu, je přítomna celá řada probiotických bakterií, které mají v našem organismu velmi významnou roli – nejenže příznivě ovlivňují dobrou funkci našeho imunitního systému, ale zabraňují také růstu patogenních bakterií. Stejnou funkci zastává střevní mikroflóra. Proto je logické, že řada poruch imunity souvisí právě se špatným bakteriálním osídlením ve střevě,“ uvádí imunoložka Dana Nováková.

To jsou důvody, proč mnozí lékaři doporučují pacientům, aby posilovali obranyschopnost svého organismu probiotickými přípravky. Zvláště v období, kdy jsou lidé vystaveni celé řadě škodlivých vlivů (počasí, nemocní v okolí, stres atd.), je potřeba posílit v trávicím traktu ´hodné´ bakterie, které svádí bitvu s těmi ´zlými´, které by se jinak přemnožily.

Stejně důležitá je také ´živá´ vláknina z čerstvého ovoce a zeleniny, která má ve střevech nezastupitelnou čistící funkci. Jako magnet k sobě přitahuje škodliviny a vyhání je z těla ven.

„Imunita je také o bílkovinách. Když máme nevyhovující poměr mezi živinami, imunitní systém trpí,“ doplňuje Havlíček. Klasickým zdrojem bílkovin je maso, mléčné výrobky, vejce, sýry, ale najdete je i v potravinách rostlinného původu, např. v luštěninách, sóji, tofu nebo ořeších.

Zlepšete si náladu

Udělejte si plán aktivit, které vám pomáhají ke zlepšení nálady. Choďte na procházky do parku, protáhněte se ve fitness centru nebo v bazénu. Pohyb je důležitou složkou našeho života a právě v průběhu zimy ho v mnoha případech moc nemáme.

Volný čas užívejte se svými blízkými

Člověk je tvor společenský a kontakt s lidmi je pro něj nezbytnou součástí každodenního života. Najděte si čas, který budete pravidelně prožívat se svými blízkými nebo rodinou. Trávit ho můžete několika způsoby – příjemnou večeří nebo odpolední kávou, hraním společenských her, sportem nebo výlety. Zaleží jen na vás, co se rozhodnete dělat a co vás nejvíce uspokojuje.

Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je jeden z nejefektivnějších nástrojů pro regeneraci lidského organismu. Snažte se chodit spát každý den v podobný čas. Ideální doba spánku se pohybuje mezi 7 a 9 hodinami.

Dodržujte pitný režim

Nedostatek tekutin může být prvotní příčinou únavy a bolestí hlavy, protože se tak z našeho těla nevyplavují toxické látky. Dospělý člověk by měl denně vypít minimálně 2–3 litry tekutin. Vyvarujte se nadměrné konzumace slazených nápojů, kávy nebo alkoholických nápojů. Naopak zařaďte různé bylinné čaje.

Únava a špatná nálada mohou být příznakem celé řady chorob. Pokud s nimi bojujete již delší dobu a nepomáhají vám ani uvedené zásady zdravého životního stylu, navštivte lékaře a své problémy s ním konzultujte.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Střevní parazity se nevyplácí podceňovat

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je střevními parazity infikováno až 3,5 miliardy lidí z celého světa, a to zejména dětí. Přes 450 miliónů z nich je...

Výběr článků

Načítám