Hlavní obsah

Zdánlivě nevinné ozdoby, které mohou vyvolat i vážné zdravotní potíže

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní potíže, a někdy i docela vážné, může lidem způsobit piercing, který si nechali udělat v létě na dovolené. Většina z nich nemá vůbec tušení, co všechno dovede vyvolat taková zdánlivě nevinná ozdoba.

Foto: Profimedia.cz

Ozdoba, která v okolí pupíku dráždí energetický bod, snadno vyvolá urologické a gynekologické potíže, občas způsobí i problémy s otěhotněním.

Článek

Například jistá zákaznice tetovacího studia, které tatér nastřelil piercingovou ozdobu do ucha, ztratila vědomí. Trefil jí totiž aktivní bod vegetativního nervstva. Oba ta situace zaskočila, naštěstí skončila bez vážných následků.

Pravda, tohle není běžná reakce, ale může k ní dojít. MUDr. Ivan Vondřich z Prahy a další akupunkturisté se setkávají spíš s tím, že u lidí, kteří mají sklon k určitým chorobám, odstartuje podobný neodborný zásah jejich potíže nebo je zhorší. To byl případ holčičky, které se rozjel atopický ekzém v podkolenních a loketních jamkách. Nemoc reagovala velmi špatně na běžnou léčbu.

Pomůže laser

Doktor Vondřich zjistil, že jí maminka nechala propíchnout ouška kvůli zlatým náušnicím. V klenotnictví se bohužel trefili do bodu, který má vztah k alergiím. Vpich se hůř hojil a náušnice ho navíc neustále dráždila.

Lékař ozdobu vyndal a postižené místo ošetřil laserem, aby bod přestal být aktivní. Může ho totiž dráždit nejen náušnice, ale i jizva, která po vpichu v uchu zbyde.

Holčičce se už v průběhu pěti ošetření laserem ekzém zklidnil a začal ustupovat. Reagoval pak dobře na léky i promazávání. Během měsíce a půl zmizel úplně.

Háklivá nervová zakončení

Ucho je jedním z míst, kde se nachází hodně akupunkturních bodů. Stejně opatrně by však lidé měli přistupovat ke vpíchnutí ozdoby do kožní řasy u pupíku nebo do jazyka, bradavek a pohlavních orgánů. Ty jsou citlivé, protože v nich bývá mnoho nervových zakončení.

Navíc jde o místa s vyšším rizikem vzniku infekce, vleklého zánětu, zjizvení a obtížného hojení. Po zákroku se jejich citlivost někdy změní a hrozí i různá poranění. MUDr. Vondřich proto doporučuje, abyste si ho nechali udělat od lékaře, který praktikuje akupunkturu. Může použít i prostředky lokálního znecitlivění a dovede také pacientovi pomoci při případných potížích.

Silný organismus mladých lidí obvykle dokáže kompenzovat i to, když člověk bez příslušného medicínského vzdělání trefí akupunkturní bod. „Potíže se ovšem mohou projevit časem,“ vysvětluje doktor Vondřich. „Když přibydou různé zátěže nebo zdravotní potíže a organismus hůř zvládá dráždění energetických bodů. A kvůli jizvám k němu může docházet i přesto, že člověk ozdobu sundá a nenosí.“

Pozor na zvířata

Problémy někdy vyvolají i jiné důvody. Někdy bývají lidé alergičtí na materiály, ze kterých jsou ozdoby zhotovené. Místo vpichu pak často zarudne, špatně se hojí, případně hnisá. Jindy se stane příčinou potíží to, že konkrétní člověk má sklon ke vzniku keloidních, tedy zduřelých jizev.

Občas se hojení zkomplikuje kvůli infekci, zvlášť pokud si nechá vpíchnout ozdobu v nějaké exotické zemi s horší hygienou.

Že při piercingu nejde o nic banálního, dokazují i stránky zodpovědných salónů, kde tyto zákroky dělají. Upozorňují třeba na nutnost měnit ručníky a ložní prádlo kvůli riziku infekce a ze stejného důvodu by v posteli neměla spát zvířata. Po dobu hojení je potřeba se vyhnout plavání, vířivkám nebo sauně apod.

Zkrátka je dobré vědět o možných rizicích a snažit se jim předcházet, aby ozdoba přinesla ten efekt, který od ní čekáte, a ne zbytečné trápení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám