Hlavní obsah

Stres kvůli nadváze vede jen k dalšímu přibírání

Stresové hormony velmi negativně působí na lidský metabolismus. Pokud se tedy někdo dlouhodobě trápí kvůli nadváze, nemůže se divit, že nehubne. A to ani přes veškeré úsilí. Naopak se dost často stává, že místo shozených kilogramů ještě nějaké nabere.

Foto: Profimedia.cz

Stres vede jen k dalšímu přibírání na váze.

Článek

To potvrzuje i britský výzkum, podle něhož ti, co se zaobírají příliš svou postavou a kilogramy navíc, dlouhodobě nemohou zhubnout. A to právě kvůli dlouhodobému stresu, který doslova a do písmene brání v hubnutí. V ten okamžik nepomáhá ani zdravější strava, ani dostatek pohybu. Stres je totiž nejsilnějším faktorem ovlivňujícím ukládání tuků v těle.

„Uvědomění si, že máte nadváhu, je samo o sobě velmi stresující a vlastně vám nakonec znesnadňuje úsilí při snaze chovat se zdravě,“ tvrdí doktor Eric Robinson z University of Liverpool.

Varování, že má dotyčný nadváhu, spíše ubližuje

Hlavním poselstvím studie doktora Robinsona je, že oznámení lékaře svým pacientům, že mají nadváhu, vlastně ke změně nepřispívá, ale zřejmě obezitu jen podporuje. Toto oznámení samo o sobě totiž nevede k řešení, ale pouze ke stresu. Dotyčný se začne svou postavou příliš zaobírat, je z ní ve stresu, který produkuje kortizol a další hormony mající negativní vliv na metabolismus.

Kortizol potlačuje účinnost hormonu sytosti leptinu a mozek tak necítí včas, že je žaludek plný, takže se člověk přejídá. Navíc kortizol zvyšuje produkci hormonu hladu ghrelinu. Dále snižuje rovnováhu mezi krevní glukózou a inzulínem.

Ti, co váhu neřeší, snáze zhubnou

„Paradoxně lidé, kteří se dozvědí, že jsou obézní, se začnou stresovat, jedí více a přiberou. Lidé, kteří mají nadváhu, ale neřeší to, mnohem častěji zhubnou nebo alespoň zůstanou ve stejné váze,“ tvrdí autoři z Liverpoolu.

Člověk s nadváhou by se měl především zklidnit, začít se pohybovat a cvičit jógu. Právě jóga a pohyb pomáhají tlumit stres a navozují vnitřní klid, který posiluje pozitivní změny v životním stylu, což v konečném důsledku může vést k hubnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ovoce, které pomáhá s hubnutím

V létě se obchody doslova předhánějí s nabídkou čerstvého a kolikrát i exotického ovoce. Ale které jíst, když si chceme udržet postavu do plavek?

Výběr článků

Načítám