Hlavní obsah

Mužům po pětapadesátce alkohol tolik neškodí, mohou ho vypít více

Alkohol patří mezi nejvíce užívané drogy. Lidskému organismu v určitém množství prospívá, ale ve větším škodí. Velmi záleží na pohlaví, věku jedince a pak také na míře vypitého alkoholu. Zatímco děti by se alkoholu měly naprosto vyhýbat, muži nad pětapadesát si jej mohou dopřát ve větším množství a po zdravotní stránce si neublíží.

Foto: Profimedia.cz

Po pětapadesátce muži mohou vypít dvojnásobné množství alkoholu a jejich zdraví to neohrozí.

Článek

Problém ale je se stanovováním bezpečné míry. Ta je totiž zdravotníky vyjadřována v obsahu čistého etanolu. Žena by neměla vypít denně více než dvacet mililitrů, muž maximálně čtyřicet mililitrů.

U ženy to zhruba odpovídá půllitru desetistupňového piva, které mívá méně alkoholu. Či jednomu až dvěma decilitrům dvanáctiprocentního vína. Jenže když si dá člověk půllitr piva či deci vína s vyšším obsahem alkoholu, přijímá vyšší než doporučenou dávku.

Nebezpečná je přitom konzumace nárazová. Někdo sice nepije denně, ale na konci týdne vypije mnohonásobně víc než doporučenou dávku. To má podle většiny rozsáhlých studií z posledních třiceti let nejzhoubnější vliv na zdraví.

Velmi důležitou roli hraje věk 

Stále častěji výzkumy prokazují, že zhruba do pětadvaceti let by lidé neměli pít vůbec. Po čtyřicítce alkohol působí méně škodlivě a kupříkladu muži po pětapadesátce můžou vypít denně více než oněch třicet až čtyřicet mililitrů etanolu denně.

Podle profesorky Morganové z Cambridgeské univerzity by ženy do čtyřiačtyřiceti neměly vypít denně více než deset mililitrů etanolu, muži ne více než dvacet mililitrů. Po pětapadesátce muži mohou vypít dvojnásobné množství a jejich zdraví a život to neohrozí.

Specialisté zabývající se vlivem alkoholu na zdraví tvrdí, že ideální je skutečně jen sklenka kvalitního červeného vína denně. Tento druh lihoviny patří mezi všemi k těm nejzdravějším, protože je velmi bohatý na zdraví prospívající polyfenoly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám