Hlavní obsah

Potraviny, které pomohou s podzimní depresí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může mít špatná a nevyvážená strava vliv nejen na hmotnost, ale i na náladu? Ano, říká Nina Cohenová-Koubiová, lékařka zabývající se výživou a psychosomatikou. Podle ní mohou některé potraviny člověku doslova zvednout náladu. Stačí jen znát jejich účinky.

Foto: Profimedia.cz

Dokáže pravidelná konzumace ryb zlepšit náladu? Podle lékařky ano, protože má pozitivní vliv na fungování nervové soustavy.

Článek

Co tedy jíst a zajistit si tak lepší náladu? V první řadě doporučuje ryby, především pak ty tučné. Losos, makrela a sardinky obsahují nejvíce omega 3 nenasycených mastných kyselin, také známé jako esenciální mastné kyseliny.

Lékařka upozorňuje, že konzumace takových druhů ryb je nesmírně důležitá, protože výše zmíněné živiny jsou obsaženy pouze ve stravě a organismus si je sám nedokáže vyrobit. Jsou bohaté na vitamin D a je možné je konzumovat jak k obědu, tak i k večeři. Nezatěžují totiž žaludek a snadno se tráví.

„Tyto kyseliny mají vliv zejména na správné fungování nervového systému. Umožňují výměnu serotoninu mezi neurony a stabilizují náladu," vysvětluje Cohenová-Koubiová.

Čokoládu jen střídmě

Dobrou zprávu má lékařka i pro milovníky čokolády. Tmavá obsahuje hořčík, který pomáhá při zvládání úzkostí. „Tento prvek uvolňuje svaly, a pokud jsme o něj ochuzeni, svaly se stahují, což vyvolává křeče.“ Jako u všech sladkostí ale i zde platí, že se má konzumovat střídmě. A to znamená, že stačí pouhý jeden čtvereček denně.

Další z potravin, která má vliv na náladu, je listová zelenina. Antioxidanty, vlákninu, hořčík, vitamin B9 získáte konzumací špenátu, zelí a polníčku. Všechny tyto složky působí velmi pozitivně na centrální nervový systém.

Pokud trpíte na křeče, hořčík můžete doplnit i pomocí bílých fazolí, hrachu, čočkou. „Nevyhýbejte se jejich konzumaci, ale všeho s mírou, abyste neměli problémy s trávením,“ cituje lékařku francouzský deník Le Figaro.

Nenasycené mastné kyseliny, hořčík a vlákninu doplníte ořechy a semeny, ale také avokádem, které je skvělým zdrojem živin zejména pro vegetariány. „Avokádo je také bohaté na vlákninu, pomáhá předcházet kardiovaskulárním nemocem a rakovině tlustého střeva,“ říká lékařka.

Zdrojem esenciální aminokyseliny tryptofanu, který předchází serotoninu označovanému jako hormon dobré nálady a vitaminu D, jsou například vejce, těstoviny a cereálie.

Maso a mléko nekombinujte

Správné složení jídelníčku je velmi důležité. A to zejména proto, že pokud se nestravujeme správně, tělu a mozku chybí živiny, člověk se pak může cítit více unavený a podrážděný. Vitamin C má také výrazný podíl na příjmu a produkci serotoninu, hormonu štěstí.

Bohaté jsou na něj samozřejmě citrusové plody, ovšem nejvíce jej obsahuje paprika. Lékařka doporučuje konzumovat citrusy i papriku celé, nejen jejich šťávu. Díky tomu totiž do těla dostaneme nejen vitamin C, ale i vlákninu.

Naopak varuje před konzumací červeného masa k večeři. Ačkoliv obsahuje proteiny, železo a tryptofan, večer se špatně tráví a může zatěžovat žaludek.

„Pozor také, abychom jej nejedli spolu s mléčnými výrobky. Pak by se zablokovalo vstřebávání železa z masa a vápníku z mléka ve střevech," dodává lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám