Hlavní obsah

Pečivo může být součástí zdravého životního stylu i redukčního jídelníčku

Novinky, Eva Dvořáková

Pečivo je pro mnoho lidí nedílnou součástí jídelníčku. Obvykle jej konzumujeme k snídani, a to v mnoha různých obměnách, ať už na sladko, nebo na slano. Je ale jeho konzumace vhodná při přechodu na zdravý životní styl nebo při redukčním jídelníčku?

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílé, většinou pšeničné pečivo obsahuje více cukru a méně vlákniny. Ilustrační foto

Článek

„Pečivo můžeme ze svého jídelníčku úplně vypustit a sacharidy získávat jen z ovoce a zeleniny,” říká Radek Pajič, výživový specialista a osobní trenér z Bomton Power Concept. „Nemusíme se rozhodně strachovat, že bílý rohlík ničím nenahradíme, naopak. Pečivo z bílé mouky by mělo být vyřazeno jako první. Tělu nedodává žádné živiny, vitamíny, minerály ani stopové prvky,” dodává.

Pšenici ano, nebo ne?

V poslední době se velmi rozmáhá bezlepková dieta. A to nejen pro ty, kteří trpí lepkovou intolerancí, ale drží ji i obyčejní lidé, kteří problém s trávením lepku nemají. Jenomže podle odborníků není problém v lepku samotném, jakož spíše v množství, které průměrný Čech za den zkonzumuje.

„Nesouhlasím s tím, že je lepek špatný. Průměrný Čech jí ale lepek ve většině jídel za den. To pak tělo velmi zatěžuje a může časem docházet k nerovnováze ve střevech,” říká výživový specialista Martin Škába.

Podle něj může být pečivo přirozenou a zdravou součástí vyváženého jídelníčku. Pokud člověk konzumuje pět jídel denně, pak je pro něj vhodné v jednom z nich, tedy jednou denně, konzumovat lepek v podobě celozrnného žitného kváskového chleba.

„Takový chléb považuji za superpotravinu. Češi konzumují málo fermentovaných potravin a tento druh lepku dodá tělu tolik potřebné probiotické bakterie. Takový druh pečiva bych doporučil i u redukčních jídelníčků,” uzavírá Škába.

Podle primářky Moniky Golkové z kliniky A2C stačí zhruba 2 x 50 g celozrnného pečiva denně. „Pečivo vybírejte celozrnné, tmavé. Obsahuje takzvané pomalé sacharidy a z těch má naše tělo energii po delší dobu. Bílé, většinou pšeničné pečivo má vyšší glykemický index – obsahuje více cukru a méně vlákniny. Proto nás zasytí na kratší dobu a rychleji dostaneme zase hlad,” vysvětluje.

Sacharidy a redukce hmotnosti

Osvědčenou taktikou, dodržovanou především v redukčních jídelníčcích, je, že většina sacharidů se přijímá ráno a v dopoledních hodinách. Odpoledne a večer se pak volí sacharidy v podobě zeleniny.

Pokud se člověk rozhodne ze své stravy pečivo, ať už z jakéhokoliv důvodu, vyloučit, je potřeba přemýšlet nad tím, čím nahradit vlákninu, obsaženou v celozrnných výrobcích. Vláknina je obsažena v luštěninách, ovoci, zelenině, sóje, rýži, pohance, kukuřici apod.

Pokud člověka trápí zdravotní problémy, které by mohly být způsobeny intolerancí na nějakou ze složek potravy, primářka Golková doporučuje ALCAT test. „Výsledkem tohoto vyšetření z krve je přesný seznam potravin, které jsou pro tělo vhodné a které je naopak nutno vyloučit.” V rámci testování se ověří intolerance na více než 300 druhů potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám