Hlavní obsah

Hyperhidróza změnila mladou ženu v nervózní trosku

Novinky, ema

Pocení je tělu přirozený mechanický proces, kterým se reguluje tělesná teplota. V horkých letních měsících se lidé přirozeně potí více, než je pro ně obvyklé. Někteří mohou trpět i takzvanou hyperhidrózou, to znamená, že se potí až pětkrát více než běžný člověk. Bez ohledu na roční období.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrné pocení, takzvaná hyperhidróza, je na obtíž nejen v osobním, ale i partnerském a pracovním životě.

Článek

Pětadvacetiletá dívka začala trpět nadměrným pocením už jako teenager. Bohužel se ale postupem času problém stal tak závažný, že si musela z práce vzít půlroční volno.

Esme de Silvaová pro huffingtonpost.co.uk řekla, že její sebevědomí bylo doslova na historickém minimu poté, co musela několik let zápasit s nemístnými poznámkami a krutými pohledy od cizích lidí.

Nakupování noční můrou

„Ve škole si mě kvůli nadměrnému pocení dobírali a během těch let jsem si vytvořila jakousi paranoiu, že všichni, kdo si povídají nebo se smějí, se smějí mně,“ řekla dívka.

„Pocení doslova ovládlo můj život. Školní uniformu jsem si prala každý večer a před odchodem do školy jsem se několikrát ujišťovala, že mám s sebou deodorant, parfém a oblečení na převlečení.“

Dodala, že její noční můrou je mezi ženami tolik oblíbené nakupování. „Musím být velice opatrná, co se týče materiálů. Všechno syntetické můj problém razantně zhoršuje, ale bohužel většina moderního oblečení je z takových látek vyrobena.“

Hyperhidróza, tedy nadměrné pocení, je nemoc nervového systému, která začíná obvykle v mládí, a pokud se neléčí, provází člověka celý život. Člověk trpící hyperhidrózou vypotí až pětkrát více tekutiny, než zdravý jedinec. Nejčastěji se projevuje na dlaních a ploskách nohou, v podpaží, na čele, horním rtu, v některých případech i na trupu.

I obyčejné přepravování se v hromadné dopravě je velký problém. Esme řekla, že jí na sebevědomí nijak nepřidalo, když pokaždé během jízdy v metru bylo její oblečení téměř promočené potem.

Botoxové injekce odmítla

V roce 2014 se pro mladou ženu stal její problém tak nesnesitelný, že si musela v práci vzít šestiměsíční volno. Měla deprese, a i přesto, že již nějakou dobu měla dlouhodobý partnerský vztah, cítila se zlomená.

„V práci jsem byla nervózní troska. Měla jsem pocit, že ačkoliv bych chtěla, nemůžu pracovat na maximum. Vše, na co jsem myslela, bylo, jestli na mě všichni koukají. Byla jsem paranoidní, měla jsem pocit, že všichni vidí mé propocené oblečení, obličej, ruce.“

Za léta nekontrolovatelného a nadměrného pocení konzultovala svůj problém již s několika lékaři a vyzkoušela vše, od změny jídelníčku, po nošení speciálních vložek do podpaží, které absorbují nadměrný pot. Nic ale nefungovalo.

Jako jednu z možností jí lékaři nabídli vyzkoušet botoxové injekce do podpaždí, které zabraňují pocení. „Představa injekcí mi přišla hrozná,“ řekla dívka a dodala, že tedy začala hledat jiné alternativní možnosti léčby.

Její kamarád jí řekl, že na trhu existují speciální typy antiperspirantů, které jsou vyvinuty speciálně pro ty, kteří trpí nadměrným pocením. Některé druhy dokonce slibují, že se jedinec bude potit až o 90 % méně už po několika aplikacích.

Od té doby, co je používá, mladá dívka říká, že našla nový elán do života. Našla si novou práci a se svým snoubencem Anthonym dokonce plánují svatbu. „Cítím se jako jiný člověk. Už necítím žádný tlak ani paranoiu, že se o mně všichni baví. Nemusím se bát, že budu mít všude fleky od potu. Můj stav měl v minulosti masivní dopady na všechny milostné vztahy. Ale teď je vše jinak a s Anthonym plánujeme společnou budoucnost.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám