Řecký kuskus salát

FOTO: Kitchenette (3x)

Suroviny: 1 hrnek kuskusu, 1,5 hrnku vody nebo vývaru, 1 lžička oregana, pár malých švestkových rajčátek pokrájených na menší kousky,  ½ salátové okurky, oloupané a nakrájené na malé kostičky, 75 g řecké fety, nadrobit, hrst oliv bez pecek (jako jsou kalamata), 1 malá červená cibule nakrájená na jemné kostičky, 1 plechovka vařené cizrny, propraná a okapaná, 3 lžíce citrónové šťávy, 5 lžic extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata, čerstvě mletý pepř, mořská sůl, čerstvé oregano na servírování

Postup: Do menšího hrnce si dejte kuskus, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli, oregano a promíchejte vidličkou. Tuto směs zalijte horkým vývarem či vodou, přiklopte pokličkou a nechte nabobtnat přibližně 5 minut.

Mezitím si připravte do salátové mísy všechny zbývající ingredience. Hotový kuskus načechrejte vidličkou a přidejte do mísy. Vše lehce promíchejte, na vrch přidejte čerstvé oregano na ozdobu.

Salát můžete servírovat vlažný nebo vychlazený. Bude tvořit příjemnou a aromatickou přílohu ke grilovanému masu nebo může být hlavním vegetariánským pokrmem servírovaným například s řeckým pita chlebem.

 
Krůtí burger na řecký způsob

Suroviny na 4 porce: 500 g mletého krůtího masa, 75 g sýru feta, 3 lžíce oliv kalamata nasekaných, 1 lžička sušeného oregána, 1 lžička sušené bazalky, pár větviček čerstvého oregana jemně pokrájeného, pár lístků čerstvé bazalky jemně pokrájené, 1 šalotka jemně pokrájená, 2 lžíce extra panenského olivového oleje Minerva Kalamata, mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Na servírování si připravte: 4 pita chleby, tahiny (sezamovou pastu), listový salát, 3 masitá rajčata, červenou cibuli na kroužky, majonézu

Postup: Smíchejte a dobře promíchejte ve velké míse mleté maso s nadrobeným sýrem feta, přidejte olivy a všechny zbývající ingredience. Namočte si ruce do studené vody a vytvarujte ze směsi 4 burgery. Maso můžete ugrilovat nebo usmažit na pánvi s trochou olivového oleje na středně silný výkon.

Pita chleba namočte vodou a nechte na grilu či v troubě krátce rozpéct na silný výkon. Servírujte maso v rozpečeném pita chlebu se salátem, rajčaty, cibulí, čerstvými bylinkami, majonézou a tahiny pastou.

    
Hovězí po burgundsku

FOTO: tescorecepty.cz (2x)

Suroviny: 900 g hovězí kližky, 3 mrkve, 1 ks cibule, 200 g malých cibulek, 200 g žampiónů, 200 g slaniny, 3 bobkové listy, 4 snítky rozmarýnu, 4 snítky tymiánu, 5 kuliček pepře, 3 hřebíčky, 500 ml Pinot Noir, 500 ml hovězího vývaru, 7 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžíce mouky, olej, pepř, sůl

Postup: Připravíme si zapékací mísu. Maso očistíme a nakrájíme na větší kostičky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a ještě rozpůlíme. Do misky uložíme maso, přidáme k němu mrkev, cibuli a také bobkový list, kuličky pepře, hřebíček, snítky tymiánu i rozmarýnu. Maso zalijeme vínem a necháme v lednici přes noc marinovat. Hodinu před vařením maso vytáhneme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu.

Naložené maso se zeleninou přecedíme a víno odložíme stranou. Na pánvi osmažíme maso, aby se nám zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Jakmile se zatáhne, k masu přidáme mrkev s cibulí a deset minut dusíme. Maso a zeleninu zasypeme moukou a zamícháme. Vše podlijeme vínem a opět mícháme, aby se mouka spojila s vínem. Krátce povaříme a přidáme vývar. Česnek oloupeme a stroužky vhodíme do omáčky. Jakmile začne omáčka bublat, předehřejeme si troubu na 190°C. Vše nalijeme do zapékací mísy nebo pekáče. Maso pečeme 120 minut. Během pečení maso přelíváme omáčkou.

Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na pánvi. Jakmile má pěknou barvu, přidáme cibulky a nakrájené žampióny. Orestujeme a přidáme k pečenému masu.

Krémové cuketové rizoto

Suroviny: 170 g kulatozrnné rýže Carnaroli, 160 ml suchého bílého vína, 1 cibule, 1 cuketa, 1 l kuřecího vývaru, 50 g parmazánu, 150 g másla, 1 stroužek česneku, olivový olej, sůl

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Nachystáme si hrnec a rozpustíme v něm máslo. Na másle osmažíme cibuli. Do hrnce nasypeme rýži a za stálého míchání asi 3 minuty restujeme. Rýži zalijeme vínem a krátce povaříme, aby se alkohol vypařil, poté podlijeme horkým kuřecím vývarem. Rýži vaříme asi 20 minut do měkka a podle potřeby přidáme vývar. Než se rizoto uvaří, nakrájíme si cuketu na plátky a posolíme ji. Přebytečnou vodu utřeme papírovým ubrouskem. Cuketu zbavenou hořkosti nakrájíme na drobno a osmažíme na rozpáleném olivovém oleji, ochutíme lisovaným česnekem. Podle chuti osolíme. Cuketovou směs vmícháme do hotového rizota. Nakonec přidáme parmazán, aby mělo rizoto jemnou krémovou konzistenci a ihned podáváme.

 
Osvěžující okurkový salát

FOTO: Bouquet

Suroviny: bezpeckový meloun, rukola, červená cibule, olivový olej, balzamiko, sůl, pepř

Postup: Okurku si nakrájejte na velmi tenké plátky, cibuli na kolečka. Z bezpeckového melounu Bouquet vykrájejte kuličky. Pokud spěcháte, budou stačit plátky. Všechno naskládejte do mísy, zakápněte olivovým olejem a balzamikem. Na závěr podle chuti přidejte sůl a pepř.

 
Plátky červené řepy s kozím sýrem, medovým dresinkem, fíkovým balzamikovým krémem a ořechy

FOTO: Kalamáta Papadimitriou (2x)

Suroviny: 2 červené řepy,  200 g kozího sýru, 4 lžíce medu, 3 lžíce bílého balzamikového krému, 150 ml olivového oleje, sůl, 1 - 2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Postup: Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme na tenké plátky. Na dresink smícháme med, bílý balzamikový krém a olivový olej. Při podávání plátky řepy osolíme, pokapeme dresinkem a poklademe kozím sýrem a opraženými ořechy, na závěr zakápneme fíkovým balzamikovým krémem.

Steak z vepřové panenky s pečeným celerem

Suroviny: 4 steaky z vepřové panenky, najemno nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, šalvěj), olivový olej, 300 g celeru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce fíkového balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou, 50 g másla, sůl

Postup: Vepřovou panenku nasolíme, okořeníme bylinkami a necháme odležet 20 minut v pokojové teplotě. Poté v pánvi opečeme ze všech stran dozlatova, pak asi 6 minut dopečeme v troubě rozehřáté na 180 °C. Během pečení panenku obracíme, aby šťáva rovnoměrně pronikla do celého masa.

Celer oloupeme, nakrájíme na větší kusy, společně s tymiánem, solí, olejem a stroužkem česneku zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C cca 50 minut. Po upečení celer rozkrájíme na menší kousky, které orestujeme na pánvi s fíkovým balzamikovým krémem a máslem.

Jako přílohu podáváme krém ze sladkých brambor.

 
Vepřová panenka – masala

FOTO: bileplus.eu (2x)

Suroviny na 4 porce: 2 lžíce garam masala, 1,5 lžičky soli, 600 g vepřové panenky nakrájené na 2 cm kostky, 2 dcl bílého jogurtu, 4+2 lžíce oleje, 1 velká cibule nakrájená najemno, 4 stroužky rozdrceného česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, špetka chilli, 1 plechovka loupaných a nakrájených rajčat, 2 dcl kokosového mléka, čerstvé mátové nebo koriandrové lístky

Postup: Maso dobře smíchejte s jednou lžící garam masaly, jednou lžičkou soli tak, aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimíchejte jogurt. Nechte min. 30 minut odležet v lednici. Můžete nechat odležet i přes noc, v tom případě nesolit! Maso by pustilo šťávu. V tomto případě osolte těsně před restováním.

Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejte 4 lžíce oleje a zprudka orestujte marinované maso tak, aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjměte a dejte stranou. Na stejné pánvi, na středním plamenu rozehřejte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a restuje cca 10 minut do světlehnědé barvy. Snižte plamen a přidejte česnek, zázvor. Pozvolna restujte cca 1 minutu. Přidejte rajčata, posypte druhou lžíci garam masaly a špetkou chilli. Zamíchejte a duste, až se odpaří tekutina, cca 10-15 minut. Přilijte kokosové mléko, nechte provařit a vložte orestované maso. Nechte 2 minuty podusit, vypněte oheň a nechte několik minut odpočinout. Ozdobte mátovou nebo koriandrovou natí. Podávejte s basmati rýží anebo plackami chapati.

 
Chlebové placky Chapati
Suroviny na 8 – 12 placek dle velikosti: 250 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g vody, lžička ghí
Postup: Vypracujte hladké, středně tuhé těsto a nechte 5 minut odpočinout. Z těsta vytvořte kuličky cca 2-4 cm veliké, vyválejte na placky 12-20 cm v průměru, tloušťka cca 2 mm. Nechte z obou stran „osušit nasucho na pánvi“ a poté „nafouknout“ nad plamenem.

Ananasové čatní
Suroviny: 2 kg čerstvého zralého ananasu, 3 lžíce oleje nebo ghí, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 dcl ananasového džusu, 4 lžíce cukru, 1 lžička římského kmínu, špetka soli, hrst opražených nasekaných ořechů
Postup: Ananas nakrájejte nahrubo. V rendlíku rozehřejte tuk a přidejte římský kmín, zázvor a restujte 2 minuty.  Zasypte cukrem, nechte zkaramelizovat. Nakonec vložte ananas a zalijte džusem, lehce osolte. Vařte cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavte z ohně a smíchejte s ořechy.
Lososový salát s bulgurem v jogurtové pěně s chiou, quinou a chia tyčinkou

FOTO: Menu Gold (2x)

Suroviny: 400 g uzeného lososa, 250 ml bílého jogurtu, 125 g quinoy, 125 g bulguru, 150 g listového těsta, 2 kávové lžičky chia semínek, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 kávová lžička čerstvé citrónové šťávy
Postup: V osolené vodě při době vaření 15 minut si uvaříme bulgur s quinoou, po uvaření necháme schladit. Lžičku chia semínek zalijeme troškou vody a necháme nabobtnat. Následně přidáme do směsi bulguru a quinoy. Uzeného lososa si nakrájíme na malé kostky, či utřeme, smícháme s jogurtem, osolíme, opepříme, zakápneme citrónem a přidáme připravenou směs. Tyčinky si připravíme z listového těsta a semínek chia. Do těsta vpracujeme chia semínka, vytvarujeme tyčinky, potřeme žloutkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Salát podáváme vychlazený.
Dýňový krém se zakysanou smetanou a chia semínky
Suroviny: 350 g dýně muškátové, 165 g cibule, 250 ml zakysané smetany, sůl dle chuti, 25 g chia semínek, 1 l zeleninového vývaru, 10 ml slunečnicového oleje
Postup: Čerstvou muškátovou dýni oloupeme a nakrájíme na malé kostky, orestujeme na slunečnicovém oleji s cibulkou, zalijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni povaříme asi 15 minut do změknutí. Mezitím nasypeme chia semínka do zakysané smetany a necháme nabobtnat. Jakmile je dýně změknutá, dochutíme solí, přidáme nabobtnaná chia semínka se zakysanou smetanou, krátce povaříme a můžeme podávat.

Doporučení šéfkuchaře: Pro výraznější chuť můžete do základu přidat chilli papričku.
  
Avokádo plněné tuňákem

FOTO: Calvo (2x)

Suroviny pro 2 osoby: 4 zralá avokáda, 2 plechovky tuňáka Calvo v olivovém oleji 80 g, 1 větší rajče, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, hrst nasekaného koriandru, 1 citrón, sůl a pepř, cherry rajčátka a koriandrová nebo petrželová nať na ozdobu

Postup: Avokáda oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. Vzniklé poloviny pokapeme citrónem, aby nedošlo k oxidaci. Pomocí lžíce prohloubíme otvory po peckách u šesti polovin avokád. Získanou dužinu spolu se zbylými dvěma polovinami avokád rozmačkáme vidličkou nebo rozetřeme nožem. Najemno nakrájíme červenou cibuli, rajče a česnek. Maso z tuňáka necháme odkapat a smícháme spolu s rajčaty, červenou cibulí, česnekem a rozmačkaným avokádem. Nakonec vzniklou směs dochutíme přidáním koriandru, soli a pepře. Směsí plníme půlky avokáda, které můžeme ozdobit půlkou cherry rajčátka a lístky koriandru. Podávat můžeme samostatně nebo s opečeným chlebem ochuceným olivovým olejem, česnekem a bylinkami.
Cuketové nudličky s tuňákem
Suroviny pro 2 osoby: 1 filé z tuňáka, 2 menší mladé cukety, 2 hrsti slunečnicových semínek, 2 až 3 stroužky česneku, 6 cherry rajčátek, 2 hrsti čerstvé bazalky, sůl, pepř a olivový olej

Postup: Cukety nakrájíme na nudličky o tloušťce asi 4 milimetry, prosolíme a necháme odležet. Připravíme si filé z tuňáka a necháme jej okapat. Najemno nakrájíme česnek. Na olivovém oleji orestujeme celá cherry rajčátka a následně přidáme osušené cuketové nudličky, jež také lehce orestujeme. Nakonec přidáme nakrájený česnek a bazalku a dochutíme solí a pepřem. Cuketové nudličky nandáme na talíř, přidáme tuňákové maso a posypeme slunečnicovými semínky opraženými na suché pánvi. Hotové jídlo ozdobíme čerstvou bazalkou.

Losos zapečený s bylinkovou omáčkou s petrželovými bramborami

FOTO: Meggle (2x)

Suroviny na 4 porce: půlka cibule, 1 lžíce oleje, 1 lžička rajčatového protlaku, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 50 ml suchého bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 150 ml Meggle smetany na vaření (15% tuku), asi polovina svazku petržele, 1/4 svazku kopru, sůl, pepř, trochu citronové šťávy, 800 g brambor, 700 g filetu lososa bez kůže, 2 lžíce alpského másla

Postup: Cibuli nadrobno nakrájejte a za občasného míchání restujte na oleji přibližně 2 – 3 minuty. Přidejte rajčatový protlak, kurkumu a dále restujte asi 2 minuty za stálého míchání. Poté přilijte vývar a víno. Směs přiveďte k varu a vařte asi 4 minuty. Zalijte smetanou Meggle a opět přiveďte k varu, poté nechte omáčku 4-5 minut mírně podusit.

Petržel omyjte, osušte a nasekejte. Zhruba polovinu nasypejte do směsi, zbytek si schovejte na brambory. Kopr rovněž omyjte, osušte a otrhejte ze stonku. Jednu snítku si nechte na konečnou ozdobu talíře. Zbytek najemno nasekejte a vmíchejte do bylinkové omáčky. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Oloupané brambory vařte 20-25 minut ve vroucí osolené vodě. Lososa omyjte, osušte a naporcujte na 4 přibližně stejné kousky. Filety naskládejte vedle sebe do žáruvzdorné zapékací misky a přelijte omáčkou. Pečte v předehřáté troubě (elektrická trouba 200°C/horkovzdušná 175°C) asi 15 minut.

V malém rendlíku rozpusťte máslo a odstavte ho na prkénko. Uvařené brambory sceďte a promíchejte je s máslem a zbylou petrželkou. Dochuťte solí. Na talíři ozdobte koprem, který jste si dali stranou.


Boršč

FOTO: Dione

Suroviny: 500 g vepřové plece, 3 předvařené červené řepy, 3 brambory, lžička hořčice, zmrazená směs Asie, šťáva z poloviny citrónu, zakysaná smetana 33 %, sůl, pepř, petrželka
Postup: Začněte přípravou masa. To si nakrájejte na menší kousky, orestujte, zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte do měkka. V druhém hrnci si orestujte zeleninu Asie Dione a následně také na kostičky nakrájené brambory. Všechnu zeleninu zalijte vývarem z masa a povařte 5 minut. Pak přidejte maso, nakrájenou řepu a zalijte zálivkou z hořčice, citronové šťávy a smetany. Vařte dalších 5 minut a dochuťte. Na talíři pak dozdobte zakysanou smetanou a petrželkou. Podávat můžete samotný nebo s pečivem.
Těstoviny s kuřecím masem, sušenými rajčaty a rukolou

FOTO: Drůbežářský závod Klatovy a.s. (2x)

Suroviny: 2 plátky kuřecích prsních řízků, 500 g špaget, 400 g drcených rajčat (nebo rajčat z konzervy), sušená rajčata, hrst rukoly, olivový olej, sůl, pepř, bazalka, snítka oregana, parmazán

Postup přípravy: Na hlubší pánvi rozehřejte kapku olivového oleje. Poté přidejte na kousky nakrájená kuřecí prsa a restujte je do měkka. Uvařte špagety podle návodu na balení. Ve chvíli, kdy maso začne zlátnout, přidejte drcená rajčata a společně s masem je prohřejte. Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte do pánve, plamen pod pánví ztlumte. Směs dochuťte solí, pepřem, bazalkou a oregánem a vše nechte společně probublat, aby se chutě spojily.

V případě potřeby zředění omáčky lze přidat vodu od vařících se těstovin. Do pánve se směsí přidejte uvařené těstoviny a zlehka je promíchejte. Pánev sundejte z ohně a už jen lehce vmíchejte rukolu. Tu dáváme do směsi na poslední chvíli, aby příliš neuvadla. Těstoviny se směsí s kuřecím masem rozdělte na talíř a dle chuti dozdobte čerstvou rukolou a parmazánem.

Indické kuřecí kari s koriandrem a zázvorem
Suroviny: 3 plátky kuřecích prsních řízků, 300 g rýže basmati, 2 stroužky česneku, 2 střední cibule, čerstvý zázvor, 3 chilli papričky, zelené fazolky, 1 lžička mletého (římského) kmínu, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička kurkumy, 400 ml kokosového mléka, 1 malý́ svazek koriandru, rybí omáčka, kokosový olej
Postup: Nadrobno nakrájený zázvor, česnek, cibuli, chilli papričky a malou lžičku rybí omáčky rozmixujte na pyré a dle potřeby přilijte vodu. Na velké pánvi zahřejte lžíci kokosového oleje a 3 minuty na mírném ohni opékejte pyré. Přisypte kmín, kurkumu a koriandr, opékejte další 2 minuty. Přidejte na tenké plátky nakrájené kuřecí maso a smažte 5 minut. Přidejte zelené fazolky nakrájené na 3 cm dlouhé kousky. Nakonec vmíchejte kokosové mléko a nechte 20 minut zvolna vařit. Jako přílohu podávejte rýži. Hotový pokrm ozdobte nadrobno nakrájeným čerstvým koriandrem.
Středomořská rybí polévka s fenyklem

FOTO: receptyschuti.cz (2x)

Suroviny: Bílá mořská ryba 300 g, rybí vývar 500 ml, fenykl 1 ks, olivový olej dle potřeby, 200 g loupaných krevet, 3 stroužky česneku, italská rajčatová omáčka, hrst petrželky

Postup: V hrnci na olivovém oleji pomalu opékejte nakrájený česnek. Nesmí zhnědnout, aby polévka nedostala nahořklou chuť. Fenykl zbavte košťálů a nakrájejte na nudličky. Přidejte ho k česneku a restujte dalších 5 minut. Přilijte italskou omáčku a vývar a nechte 20 minut vařit bez pokličky. Polévka by měla začít trochu houstnout. Teprve potom ji osolte. Přidejte rybu nakrájenou na větší kostky a 5 minut povařte. Na posledních pár minut přihoďte krevety na prohřátí. Posypejte nakrájenou petrželkou a podávejte s čerstvou ciabattou. Ideálně i se skleničkou bílého vína.

TIP! Pro opravdu autentickou chuť přidejte k fenyklu špetku šafránu a drcených chilli papriček.

Hamburger v americkém stylu

Suroviny: 700 g hovězího mletého masa, 2 lžíce strouhanky, 1 lžička worcestrové omáčky, mletý pepř, 1 rajče, 4 plátky sýra čedar, dressing Tisíc ostrovů, 1 šalotka, 1 lžíce olivového oleje, hrubá sůl dle chuti, 4 ks hamburgerové žemle, list salátu, 4 plátky panchetty

Postup: Oloupané šalotky nakrájejte nadrobno a dejte je na pánev s rozpáleným olivovým olejem. Pak ztlumte plamen a opékejte pozvolna 20 minut za častého míchání. Až budou zlatavě hnědé, nechte je stranou zchladnout.

Pusťte se do přípravy masa. Do větší mísy přidejte k masu opečenou cibulku. Vyjměte ji z pánve opatrně bez přebytečného tuku. Směs osolte a opepřete. Navlhčete si ruce studenou vodou a začněte zapracovávat. Teprve potom přidejte strouhanku. Maso rozdělte na 4 díly a zformujte tlusté bochánky, každý asi tak 1,5 cm silný. Odložte je na talíř vyložený potravinou fólií a dejte na chvíli zchladnout do ledničky.

Připravte gril a rozpalte ho na vysokou teplotu. Pokud budete chtít do hamburgeru použít slaninu, ogrilujte ji z každé strany 2–3 minuty, až je pěkně zlatohnědá. Pak ji položte na papírovou kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečné mastnoty. Burgery rozložte na rošt a grilujte je 5–8 minut po každé straně, aby byly středně propečené. Obracejte je jen jednou, v momentě, kdy půjdou oddělit od roštu, aniž by se na něj lepily. Chvilku před dopečením položte na každý hamburger plátek sýra a slaniny.

Housky rozkrojte a krátce je na grilu opečte – můžete nasucho nebo s pár kapkami olivového oleje. Při servírování dejte na spodní žemli salátový list, plátek rajčete a dresink. Na něj teprve položte burger se sýrem a slaninou. Můžete znovu dochutit dresinkem. Nakonec přiklopte horní polovinou opečené housky.

TIP! Pro pěkný mřížkový vzor pootočte maso v polovině pečení o 90 stupňů. Aby se hotový poskládaný hamburger nerozpadal, spíchněte ho při servírování velkým párátkem. Pokud chcete mít jistotu, že je maso dobře tepelně zpracované, můžete si to ověřit – hamburger je propečený, když jeho vnitřní teplota bude 71 stupňů. Použijte pro tyto účely teploměr na pečení, který zabodnete ze strany do středu hamburgeru.

Pohankové palačinky s borůvkami

Suroviny: 200 g pohankové mouky, 120 g hladké mouky, špetka soli, 1 vejce (velikost M), 120 ml mléka, 350 ml vody, 50 g Alpského másla, 125 g čerstvých borůvek, 300 g borůvek, 175 g cukru, 7 lžic vody, 1 polévková lžíce potravinářského škrobu, 3 lahvičky (po 230 ml) jemné smetany ke šlehání Meggle (35 % tuku), 200 g tučnějšího jogurtu

Postup: V míse smíchejte oba typy mouky se solí, poté přidejte vejce. Do směsi postupně vařečkou vmíchejte mléko a cca 350 mililitrů vody, aby vzniklo hladké tekutější těsto. Směs nechte asi 10 minut odstát.

V teflonové pánvi (Ø 18 cm) rozehřejte tuk. Z těsta postupně usmažte 5 palačinek. Palačinky nechte úplně vychladnout.

Opláchněte čerstvé borůvky a nechte je důkladně okapat. V hrnci přibližně 5 minut povařte mražené borůvky, 75 gramů cukru a 3–4 polévkové lžíce vody. Neustále přitom směs promíchávejte. Dohladka umíchejte škrob a 3 polévkové lžíce vody, vmíchejte je do borůvkové směsi a vše ještě minutu nechte na plotně. Odstavte připravenou ovocnou směs ze sporáku a nechte ji vychladnout, ale ne úplně ztuhnout.

Opatrně vyšlehejte tuhou šlehačku. Jogurt smíchejte se 100 gramy cukru a pomalu jej vmíchejte do šlehačky. Přibližně 1/5 šlehačky potřete 1 palačinku. Dále na ni rozetřete 1/5 ovocné směsi. Uvedený postup ještě čtyřikrát zopakujte. Hotové pohankové palačinky servírujte vychlazené a posypané borůvkami.

Kokosovo-smetanové řezy s jahodovým sorbetem

FOTO: Mlékárna Kunín (2x)

Suroviny: 3 vejce, 1 hrnek krupicového cukru, ½ hrnku oleje, 1 hrnek Čerstvého mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek, 1 a 2/3 hrnku strouhaného kokosu, ¾ hrnku moučkového cukru, špetka soli, 2x 200 g Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín

Jahodový sorbet - na ½ litru budete potřebovat: 300 g jahod, 4 lžíce krupicového cukru, 1 bílek, 200 ml dětského šampusu

Postup řezy: V hluboké míse smícháme olej, vejce, mléko, krupicový cukr a sůl. Ve druhé misce smícháme mouku s vanilkovým cukrem a kypřícím práškem a směs vmícháme do mísy s vejci. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zasypeme strouhaným kokosem smíchaným s moučkovým cukrem. Plech dáme do trouby nahřáté na 170 °C. Pečeme asi 30 minut a po vytažení z trouby zalijeme rovnoměrně tekutou šlehačkou.

Postup sorbet:  Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, polovinu cukru a dobře rozmixujeme. Ve druhé misce vyšleháme bílek do lehké pěny, přisypeme cukr a vyšleháme na jemný sníh. K jahodám přimícháme nejprve šampus a potom opatrně vmícháme sníh.

Směs nalijeme do nízké formy nebo pekáčku a dáme do mrazáku. Během hodiny směs dvakrát promícháme. Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu jí rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Sorbet lze samozřejmě připravit i ve zmrzlinovači.

Tip: Sorbet má po rozmixování a opětovném zamražení jemnější strukturu, protože mixér rozseká krystalky ledu, které vzniknou samovolným mrazením. Celá operace musí ale proběhnout tak rychle, aby se kaše neroztekla, následně by se znovu vytvořily větší ledové krystaly.

Smažené jahody v mandlovém těstíčku s jahodovo-smetanovou zmrzlinou

Suroviny na 4 porce: 12 ks vyzrálých jahod, 2 vejce, 200 ml čerstvého mléka, 60 g hladké mouky, 40 g mletých mandlí, sůl, olej na smažení

Na zmrzlinu cca 600 ml: 300 g jahod, 50 g moučkového cukru, 50 g bílé čokolády, 80 g Smetany ke šlehání 31 %, 190 g Selské zakysané smetany


Postup: Mleté mandle nasypeme do mísy. Přimícháme žloutky, mléko, mouku a nakonec ušlehaný jemný sníh z bílků. Do kastrůlku si nalijeme olej a nahřejeme ho na vyšší teplotu. Jahody jednotlivě napichujeme na špejli, namočíme do těstíčka a ihned ponoříme do oleje. Smažíme asi minutu, aby jahody příliš nezměkly. Poté je dáme na savý papír. Rozdělíme na talíře, pocukrujeme a doplníme zmrzlinou.

Postup zmrzlina: Do vysoké mísy nasypeme očištěné, pokrájené jahody, cukr, zakysanou smetanu a dobře rozmixujeme. Čokoládu dáme do malé kovové misky a necháme zvolna rozpustit na vodní lázni. Přilijeme smetanu a mícháme, než se vše spojí. Směs vmícháme do jahod a hmotu nalijeme do nízké formy nebo pekáčku. Dáme do mrazáku a během hodiny směs dvakrát promícháme. Když zmrzne, nalámeme ji do vysoké mísy a ponorným mixérem rozsekáme na ledovou kaši. Znovu ji rozetřeme do formy, zakryjeme fólií a dáme zamrazit. Zmrzlinu lze připravit i ve zmrzlinovači.

 
Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Suroviny: 100 g másla, 100 g olivového oleje vhodného na vaření Minerva Classic, 1 vejce, 280 g mléka, 170 g hladké mouky, 160 g celozrnné pšeničné mouky, 180 g třtinového cukru (můžete nahradit 120 g medu), 2 lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky sody na pečení, ½ lžičky soli, kůra z jednoho bio citrónu, 120 g vlašských restovaných ořechů, 500 – 600 g jahod, 110 g tvarohu (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh), řecký jogurt na servírování, vanilkový cukr na pocukrování

Postup: Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)

Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby. Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy. Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.