Hlavní obsah

Strava hraje u onkologicky nemocných velmi důležitou roli

Novinky, das

Přibližně jedna třetina všech nádorových onemocnění má souvislost s tím, co jíme. Vhodnou stravou tak lze onemocnění předejít, ale i velmi významně zmírnit průběh léčby. Odborníci jen varují před tolik proklamovanými hladovkami. Podvýživa totiž prognózu onemocnění naopak výrazně zhoršuje.

Foto: Profimedia.cz

Zdravá a vyvážená strava funguje mnohdy lépe než zázračné terapie a doplňky stravy.

Článek

„Vhodná strava významně zlepšuje kvalitu života nemocného. Jednak mu pomáhá dobře zvládnout náročnou onkologickou léčbu, a pak také snižuje počet akutních hospitalizací i počet přidružených infekcí. Naopak podvýživa vše uvedené zhoršuje a tím ovlivňuje prognózu onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA, z Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce.

U volby jídelníčku vždy záleží na tom, v jaké fázi nemoci se pacient nachází a také na tom, zda podstupuje léčbu, popřípadě jakou. Jiná doporučení budou platit pro pacienty, kteří podstupují operaci, radioterapii či chemoterapii a jiná pro ty, kteří jsou léčeni hormonálně.

Při chemoterapii a radioterapii hrozí ztráta hmotnosti, zatímco u hormonální léčby tomu může být naopak. „Pro každého pacienta by měl být jídelníček tvořen individuálně. Člověk, který trpí nechutenstvím, by měl jíst cokoli, co mu chutná, důležité je, aby jedl v dostatečném množství. Pacient podstupující hormonální léčbu by se měl vyvarovat např. tučných jídel, nadbytku sladkých pokrmů a všemu, co může podporovat vznik obezity a následně metabolického syndromu,“ upozorňuje lékařka.

Obecně však platí, že dieta by měla být vyvážená, pestrá, s dostatkem bílkovin i ostatních živin (cukrů, tuků, minerálů, vitamínů i stopových prvků). V každém případě je nutné pamatovat na dostatečné množství tekutin a přiměřený pohyb.

Nebezpečné nechutenství

Nemocní lidé mnohdy trpí vlivem léčby nechutenstvím a pak neschopností rozlišovat chutě jídel. „Za většinu těchto problémů může skutečně léčba pomocí radioterapie či chemoterapie, jen v pokročilém stádiu onemocnění jsou na vině nádorové buňky,” upozorňuje lékařka Petra Holečková.

O vhodnosti stravy je vždy dobré se poradit s onkologem, ale i s nutričními terapeuty. Zde je ale i prostor pro alternativní přístupy. Důležité je, aby se pacient o svou výživu začal zajímat a starat včas a aby svá rozhodnutí konzultoval s lékaři. Velmi často totiž záleží na nežádoucích účincích, které se v průběhu léčby vyskytnou a na jejich závažnosti.

Potraviny obsahující velké množství antioxidačních látek prospěšných pro lidský organismus:
Rajčata obsahují vzácný lykopen – látku, která tělo chrání před rakovinným bujením.
Zelený čaj podporuje imunitu.
Brokolice, kapusta, květák, zelí a kedlubny si i po krátké tepelné úpravě (max. 2–3 minuty) zachovávají vzácné antioxidanty sulforafany, které brzdí množení a růst rakovinných buněk.
Celer detoxikuje a obsahuje několik druhů protirakovinných látek.
Česnek díky vysokému obsahu flavonoidů (vitamín P) a cibule obsahující polyfenolické sloučeniny - obě látky působí antioxidačně a mají kladný vliv na lidský organismus.
Bílý jogurt vedle antibakteriálních účinků disponuje i účinnými látkami pro prevenci rakoviny.
Čočka, fazole i hrách jsou plné proteinů, vitamínů a minerálů a obsahují vysoké množství vlákniny.

Pozor na zázračné doplňky stravy

Bohužel na lidském neštěstí se někteří snaží i vydělat a na internetu se stále častěji objevuje řada zaručených rad a doplňků stravy se zázračnými účinky. Důsledky těchto preparátů mohou být u onkologicky nemocných přitom fatální.

Fungování těchto doplňků většinou nebylo prokázáno důvěryhodnými studiemi, a pokud nemocný upustí od doporučované léčby a vsadí jen na ně, dopady mohou být již nezvratné.

Většina potravinových doplňků prodávaných na internetu je nejen klinicky nepodložená, ale především velmi drahá.

„Když mi doktor řekl, že mám rakovinu, věděla jsem jen, že se stalo to nejhorší, čeho jsem se v životě obávala. Představa úmrtí se zdála najednou hrozně skutečná. Horečně jsem začala shánět dostupné informace o léčbě. U internetu jsem trávila celé hodiny. Zajímalo mě, jak si můžu pomoct sama. Zkoušela jsem téměř všechno,” vypráví paní Jana K. z Brna.

„Jedlou sodu svařovanou s javorovým sirupem nebo meruňková jádra. Pak jsem přešla na nejrůznější tablety, které slibovaly zničení nádoru. Dokonce jsem přerušila standardní léčbu, ale když se můj stav zhoršil, rozsvítilo se mi v hlavě pomyslné varovné světlo,“ dodává paní Jana, které se nad rakovinou nakonec prozatím podařilo zvítězit.

Potravinové doplňky neléčí samotný nádor

Tzv. „babské rady“ na léčbu rakoviny, jako je například umírněná konzumace jedlé sody, obvykle neublíží, max. nezafungují, v každém případě nemocného psychicky podpoří. Ale většina potravinových doplňků prodávaných na internetu je nejen klinicky nepodložená, ale především velmi drahá.

„Potravinové doplňky v zásadě mají pouze doplňovat chybějící živiny. Ano, pocit, že se nemocný člověk pro sebe snaží udělat něco navíc, může být částečnou psychologickou vzpruhou. Je ale třeba si uvědomit, že potravinové doplňky neléčí samotný nádor. Skutečný dopad na průběh choroby má pouze léčba doporučená odborníkem dle druhu a stavu nádoru,“ upozorňuje doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pokud už pacient nebo jeho rodina chtějí zkusit tzv. přírodní cestu, neměli by zcela rezignovat na standardní terapii poskytovanou lékaři, a pokud možno vyhýbat se extrémům. Mnohdy lépe než zázračné terapie a doplňky stravy funguje zdravá a vyvážená strava.

„Posílení imunitního systému je samozřejmě důležité pro lepší průběh onkologické léčby. Potřebné vitamíny a živiny lze získat ze zdravých potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, ryb. Samozřejmě je nutné omezit jakékoliv zlozvyky, například kouření a pití alkoholu. Velmi pomáhá i zachování pozitivního přístupu k životu. V tom mohou sehrát významnou roli rodina a přátelé nemocného,“ dodává docentka Tesařová.

Více informací naleznete na www.onkoportal.cz; www.ulekare.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám