Hlavní obsah

Líbání je rizikovým faktorem pro rakovinu úst a hltanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že je líbání příjemné a vzrušující, si na vlastní kůži může vyzkoušet každý. Bohužel se v dnešní době objevuje stále více varování od lékařů, že se líbáním přenáší velmi nebezpečný lidský papilomavirus. A ten může být, co se týče rakoviny úst a hltanu nebezpečnější než kouření, varují někteří odborníci.

Foto: Profimedia.cz

K rakovině úst a hltanu přispívá i promiskuita mladých lidí.

Článek

Zapomeňte na kouření a nadměrnou konzumaci alkoholu. Rizikovým faktorem číslo jedna pro rakovinu úst a hltanu je líbání. Proč? Protože mladí lidé jsou silně promiskuitní a také, mimo jiné, holdují orálnímu sexu. Kdysi ryze genitální choroba – lidský papilomavirus – se šíří ústy. Všude tam, kde vir HPV je, zvyšuje riziko rakoviny - děložní čípek, konečník i ústa a hltan.

Člověk se může nakazit až stovkou různých kmenů HPV, ale pouze osm z nich je silně karcinogenních.

A právě osoby mající HPV v ústech, jsou ohroženy rakovinou úst a hltanu 250krát více než ti, kdo jsou bez této infekce. Šíření HPV urychluje především promiskuita.

„Tento virus je dnes zodpovědný za sedmdesát procent rakoviny v oblasti krku a hlavy,“ tvrdí doktor Mahiban Thomas z australské Nemocnice Royal Darwin.

Člověk se může nakazit až stovkou různých kmenů HPV, ale pouze osm z nich je silně karcinogenních. Působí pak nádory v místě, kde se virus nachází – v děloze (nákaza vaginálním sexem), konečníku (nákaza análním sexem) i ústech (nákaza orálním sexem).

Podle australských lékařů je dnes v ústech nakaženo karcinogenním HPV asi procento populace. Mezi mladými je však toto číslo vyšší kvůli promiskuitě, oblibě v orálním sexu a francouzském líbání.

Reklama

Výběr článků

Načítám