Hlavní obsah

Kvůli touze po vlastní rodině odložila léčbu rakoviny

Novinky, bok

Demi McGeachyové bylo pouhých dvacet let, když jí lékaři sdělili, že má rakovinu. Protože ale chtěla mít v životě stále šanci na vlastní rodinu se svým partnerem, léčbu nemoci na čas odložila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Demi, které je nyní 23 let, ukončila přede dvěma roky chemoterapii, kterou podstoupila kvůli diagnóze Hodgkinova lymfomu.

Léčbu a následnou chemoterapii ale po diagnóze odložila o několik měsíců, aby mohla podstoupit vyšetření a umělé oplodnění, po kterém si nechali s partnerem Craigem zamrazit embrya.

Chtějí založit rodinu, ale až bude Demi třicet let – do té doby chce studovat na zdravotní sestru, aby mohla pracovat ve zdravotním zařízení specializujícím se právě na léčbu rakoviny.

Matoucí první příznaky 

Prvotní příznaky nemoci byly u Demi poněkud matoucí. Trpěla často nachlazením a také nepříjemným kašlem, kterého se dlouho nemohla zbavit. Postupně ji začaly svědit paže a mívala často husí kůži, k tomu všemu se jí objevila i boule na krku.

Protože její otec bojoval s rakovinou krku před šesti lety, věděla, že musí jít na kontrolu co nejdříve, aby se vyloučilo to nejhorší. To se ale bohužel naopak potvrdilo.

„Doktor mi všechno popsal a řekl mi, že mám Hodgkinův lymfom. Zároveň mě uklidnil, že je to ještě v raném stadiu a že se to dá snadno léčit,“ cituje dívku Daily Record.

„Můj přítel se rozbrečel, když jsem mu to volala. Brečela jsem i já a pořád dokola jsem si opakovala, proč zrovna já? Přece jím zdravě, nic neriskuju, tak proč? Kdo ví, prostě se to stalo.“

Demi posléze podstoupila operaci, při které jí byly odstraněny lymfatické uzliny kvůli dalším testům pro stanovení léčby.

Šance na vlastní rodinu 

Jedním z rizik chemoterapie, kterou měla následně také podstoupit, však bylo, že nebude moci mít vlastní děti. „Proto jsem se rozhodla nejdříve podstoupit umělé oplodnění, abychom mohli v budoucnu mít vlastní rodinu. Máma chtěla, aby chemoterapie začala co nejdříve, představa vlastní rodiny ale pro mě byla v tu chvíli důležitější než zdraví,” popsala.

„Od začátku jsme s Craigem věděli, že chceme mít společnou budoucnost. Mít normální život jako všichni ostatní, s domem a dětmi. Doktor mi řekl, že je možnost, že i po chemoterapii můžu přirozeně otěhotnět, ale já to nechtěla riskovat. Teď máme zamrazená embrya (pět), u kterých je mnohem větší šance na uchycení než u vajíček. Máme tak pět potenciálních dětí,“ dodala Demi.

Chemoterapie probíhala od února do července 2013, což ovlivnilo i růst jejích krásných dlouhých vlasů. Proto se rozhodla si je zcela oholit. Lékaři po ukončení Demi sdělili, že by měla počkat se založením rodiny alespoň dva roky. Dívce to ale nevadí, protože chce počkat až do třiceti.

„Nejdříve chci vystudovat. Vím, že to nebude lehké, ale dokážu to. Už kvůli sestře Liz Wattové, která se o mě v nemocnici starala. Měla pořád spoustu práce, ale nikdy nedávala najevo, že by na někoho z nás neměla čas. Její přístup změnil můj pohled na věc. I kvůli ní se snažím udržet si pozitivní přístup. To, že jsem teď zdravá, je skvělé. Všechno ostatní, co se odteď stane, je bonusem k mému životu,“ uzavřela své vyprávění Demi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám